aug 222016
Klasický slivkový lekvár (povidla)

Niet takého ovocia, ktoré by sa vyrovnalo voňavým, sladkým, šťavnatým slivkám natrhaným zo stromu za slnečného dňa. Keď nás naša slivka po štvorročnej bezúrodnej pauze potešila viac ako 20 kilami plodov, pustila som sa do prípravy lekváru s nadšením človeka, ktorý nevie do čoho ide ale pamätá si, ako sa smial na Osmijankovej rozprávke O lekvárovej Božene a nadovšetko miluje palacinky s povidlami. Takmer tri litre chutného domáceho lekváru získate ak použijete:

  • 5 kg sliviek
  • 1 kg cukru
  • 0,5 dcl vínneho octu
  • Rum

Slivky vykôstujte a pokrájajte nadrobno podobne ako keď krájate cibuľu. Keď ich pomeliete v mlynčeku na mäso, nič nepokazíte, len lekvár bude mať tmavšiu farbu. Nakrájané slivky rovno dávajte do do patrične veľkej nádoby, v ktorej budete lekvár aj variť, pridajte cukor a ocot, prikryjete a nechajte 24 hodín odpočívať.

Lekvár varte druhý deň na ohni vonku na čerstvom vzduchu približne 4 hodiny, ale možno aj dlhšie. Všetko závisí od toho, aké šťavnaté boli slivky, aký máte plameň a aký hustý lekvár chcete. Po uvarení nalejte do umytých vyhriatých pohárov, pokvapkajte rumom a pevne uzatvortee. Otočte hore dnom a naukladajte na deku, ktorou poháre aj prikryjete, ak je deka malá, prikryte poháre ďalšou dekou, hrubým ručníkom alebo perinou. Nechajte odpočívať 24 hodín, kým poháre nie sú studené. Z uvedeného množstva pripravíte osem 3,7 dcl pohárov.

Čo sa mi osvedčilo

Slivky musia byť mäkké a nepoškodené, šťavnaté a chemicky neošetrované. Namiesto klasického kryštálového cukru môžete použiť cukor brezový, ktorý je síce neporovnateľne drahší ale zato zdravší a lepšie konzervuje. Namiesto octu môžete skúsit použiť šťavu z jedného citrónu.

#plumbs #jam made on fire, recepe to be shared soon via a blog

A post shared by Martina Javurkova (@spozaplota) on

Varenie vonku na čerstvom vzduchu má tú výhodu, že silná cukrovo-ovocná vôňa nie je tak omračujúca ako pri varení vovnútri. Taktiež prípadne špliechanie bublajúceho lekváru nenarobí žiadne škody na zariadení kuchyne.

It's gonna be long night. 3 -5 hours of cooking our very first #jam

A post shared by Martina Javurkova (@spozaplota) on

Keďže v lete býva horúco, najlepšie je začať variť okolo deviatej večer a spojiť varenie s rodinnou alebo kamarátskou akciou, pri ktorej sa všetci zúčastnení prestriedajú pri prikladaní do ohňa a miešaní lekváru. Miešať totiž treba nepretržite. Varenie vrátane plnenia fliaš a upratovanie stihnete do približne jednej po polnoci, takže varenie lekváru nie je zábavka pre tých, ktorí chodievajú spať so sliepkami.



Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života.Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota.Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.