Zádušník brečtanovitý. Do kuchyne aj domácej lekárničky

Niektoré bylinky pokladáme častokrát mylne za burinu, rastú bez ladu a skladu kde sa im chce a sú neuveriteľné vytrvalé. A niektoré dokonca ani nie sú uvedené v herbároch, alebo sú tam zakreslené tak, že nie je jasné, čo je čo. Ich objavovanie chce skrátka čas. Svoje herbáre poznám už takmer naspamäť, ale stalo sa mi tento rok, že som natrafila na kvietok, o ktorom som doteraz ani netušila. Ide o zádušník brečtanovitý (Glechoma hederacea), ktorý rastie v prírode naozaj hojne.

Hoci dnes sa o ňom nehovorí, v minulosti bol uznávanou liečivou a dokonca našiel uplatnenie aj v kuchyni. Má mierne pikantnú chuť, niečo medzi mätou a šalviou. Zatiaľ som ho ochutnávala pri prechádzkach lúkami a vinicou a prekladala som jeho pikantnosť kvietkami sladkých fialiek, výborne som si pochutila. Ostáva dúfať, že ma nikto z miestnych nevidel, ako sa popásam.

Zádušník si môžete nazbierať, prípadne pestovať na záhrade, a mať ho čerstvý po ruke. U nás rastie v tôni jelší, blízko potoka, ale nájsť by ste ho mali aj na lúkach, v krovinách alebo popri cestách. U nás dokonca tvorí celé koberce sviežej zelene pretkávané modro-fialkastými kvietkami v zadnej časti pozemku, pod lesom.

Spoznáte ho podľa srdcovitých listov a drobných modrých až fialkových kvietkov, ktoré vám môžu pripomínať hluchavku. Jeho stonka je skôr plazivá, ale rastie aj dosť do výšky, ak dostane príležitosť. Vňať na liečebné účely sa dajú zbierať od apríla do júla, mladé lístky do kuchyne aj skôr.

Zbierať rastliny, ktorých názvom si nie sme istí je tak isto riskantné, ako zbierať huby, ktoré nepoznáme.

Účinky zádušníka

  • Odporúča sa ľuďom so zníženou žalúdočnou kyslosťou a nedostatočnou tvorbou žlče
  • Pomáha pri poruchách trávenia a nadúvaní
  • Zlepšuje látkovú výmenu
  • Výrazne pôsobí pri hnačkových ochoreniach, kde sa využíva aj protizápalové pôsobenie
  • Zvyšuje tvorbu žalúdočnej šťavy
  • Pôsobí proti zápalom horných dýchacích ciest a chronickej bronchitíde
  • Zvonku ho môžeme použiť na omývanie hnisavých rán

Čaj proti kašľu so zádušníkom

  • 25 g usušeného zádušníka, 25 g usušenej šalvie (listy) a 50 g sušeného yzopu
  • Na jeden pohár použijeme jednu lyžičku zmesi, ktorú prelejeme horúcou vodou, necháme vylúhovať 5 minút
  • Pijeme 4 šálky denne

Použitie zádušníka v kuchyni

Použiť môžeme čerstvý aj sušený zádušník. Má lahodnú korenistú chuť a príjemnú vôňu. Čerstvý zádušník môžeme pridať do bylinkového masla, tvarohu, zemiakového šalátu, polievok a omeliet. Sušeným zádušníkom môžeme okoreniť mleté mäso, dusenú zeleninu či zeleninové polievky.

Sirup zo zádušníka

40 g sušeného zádušníka dáme do 1l vody, privedieme do varu na miernom ohni. Po odstavení necháme 15 minút lúhovať, precedíme, odvar zmiešame s rovnakým množstvom medu a na miernom ohni zvaríme na hustotu sirupu. Sirup prelejeme do sklenených nádob, dobre uzavrieme a uchovávame v chlade. Používame 3 – 4 lyžice sirupu denne pri záchvatoch kašľa.

Zádušníková masť proti kŕčovým žilám

Rozpustíme 250 g neosolenej bravčovej masti alebo použijeme 250 ml jedlého oleja, pridáme plnú hrsť zádušníka, zamiešame, odstavíme, necháme luhovať cez noc. Druhý deň masť krátko ohrejeme a precedíme. Používa sa na jemné masírovanie kŕčových žíl.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.