Gurmánska online škola: Ako upiecť kváskový chlieb

Ako upiecť kváskový chlieb? Mnoho kamarátiek som už naučila kváskovať. Rady z internetu a kníh im nefungovali. Mnoho podstatných informácií sa stratí medzi riadkami, a tak niet divu, že ich chleby boli tvrdé, nakyslé, zbité alebo ťažké a mokré. To by odradilo každého!

Tak neplytvajte svojim časom a energiou. Naučte sa kváskovať so mnou prakticky a jednoducho. Postup, ktorý vás naučím vám umožní v pohode piecť hoci aj každý deň popri každodenných povinnostiach.

Výhody GURMÁNSKEJ online školy:

  • POHODLIE: Ste v dôverne známom prostredí vlastnej kuchyne a používate nástroje, ktoré poznáte
  • ČAS: Nemusíte nikam cestovať, hľadať parkovanie a premýšľať o tom, či kurz stihnete
  • PRAKTICKOSŤ: všetko čo robím, vidíte cez kameru v priamom prenose a môžete porovnávať so stavom svojho cesta
  • NÁVRATNOSŤ: vďaka nadobudnutým zručnostiam a mojej podpore aj po skončení kurzu nebudete musieť už v živote kupovať chlieb v obchode
  • KVALITA: som skúsená lektorka s certifkáciou Ministerstva školstva na výkon profesie lektora. Moje kváskovacie postupy sú jednoduché, zrozumiteľné a fungujú.

Na kurze sa naučíte:

  • všetko o kvásku a reakciách, ktoré v ňom prebiehajú
  • ako si vybrať správnu múku a udržiavať kvások v dobrej kondícii
  • ako si naplánovať pečenie
  • pracovať s cestom a stáčať chlieb do ošatky
  • ako upiecť nadýchaný bochník
  • aké sú výhody a nevýhody rôznych nádob na pečenie
  • upečieme chlieb spolu

Priebeh kurzu

Kváskujete vy aj ja, kváskujeme spolu. Krok po kroku vás prevediem celým procesom:

  • Zoznámenie a začiatok kurzu. Výmena vstupných informácií, rozhovor o tom, čo vám robí najväčšie ťažkosti pokiaľ už kváskujete a nedarí sa, informácie o múkach, teplote a iných dôležitých podmienkach úspešného kváskovania.
  • Založíme cesto na budúci chlieb
  • Vymiesíme cesto a pokračujeme v rozhovore. Budem odpovedať na vaše otázky, ktoré o kváskovaní máte a podelím sa s vami o moje kváskovacie tipy. Ukážem vám, ako ho prekladať a dáme si prestávku.
  • Cesto bude kvasiť a ja vám budem posielať priebežne upozornenia, kedy prekladám cesto ja, aby sme si zladili kroky.
  • Stáčanie do ošatky. Kým bude cesto oddychovať v ošatke, bude čas na vaše ďalšie otázky, ktoré vám napadli medzičasom.
  • Dáme piecť chlieb 

Pridajte sa ku môjmu rannému pečeniu!

  • 08:00 kávička
  • 08:30 založíme cesto na budúci chlieb
  • 08:30 – 09:30 prestávka
  • 09:30 vymiesíme cesto a pokračujeme v rozhovore
  • 10:00 – 14:30 Cesto kvasí a my sa venujeme každá svojej práci
  • 14:30 Späť k cestu. Stáčanie do ošatky. A poobedná kávička kým sa nahreje rúra?
  • 15:00 Dáme piecť chlieb 
  • 16:00 Hotovo!

Ste skôr sova ako škovránok?

  • 14:00 kávička
  • 4:30 založíme cesto na budúci chlieb
  • 14:30 – 15:30 prestávka
  • 15:30 vymiesíme cesto a pokračujeme v rozhovore.
  • 16:00 – 19:00 Cesto kvasí a my sa venujeme každá svojej práci
  • 19:00 Späť k cestu a stáčanie do ošatky. Pohár vínka kým sa nahreje rúra?
  • 19:30 Dáme piecť chlieb 
  • 20:00 Hotovo!

Čo budete potrebovať:

  • 150 alebo 200 g rozkvasu (štartér, aktívny kvások)
  • Ražnú múku na dokŕmenie kvásku
  • 300 alebo 400 g chlebovej pšeničnej múky
  • Vodu 
  • Soľ
  • Chlebové korenie (rasca, kardamón, anýz, alebo aspoň minimálne rascu)
  • Ošatku (ak nemáte, budeme improvizovať)
  • Rúru 
  • Nádobu na pečenie (s pokrievkou)
  • Pripojenie na internet

Organizačné:

  • Školenie prebieha cez ZOOM (pošlem pozvánku s linkom) alebo FB video chat
  • Časy sú len orientačné a môžu sa meniť v závislosti od toho, čo bude cesto potrebovať
  • Cena kurzu: 35 eur/ osoba
  • Po dohodnutí termínu vášho kurzu vám vystavím zálohovú faktúru, ktorú vám pošlem e-mailom. Po úhrade bude váš termín zarezervovaný a budem sa tešiť na naše stretnutie.

Aktuálne nie sú vypísané termíny kurzov. Ale budú! Ak ich nechcete zmeškať, tak môžete sledovať Facebook spoza plota alebo sa môžete prihlásiť na odber newsletter.

Dostávajte pravidelné sezónne recepty e-mailom! Prihláste sa na odber Noviniek Spoza plota. V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.