Ako upiecť rožky? Tento recept zvládne aj začiatočník

Rožky sú pečivom rozšíreným a obľúbeným. Keď sa povie rožok, každý vie, o čo ide a netolerujeme žiadnu odchýlku od roky sa nemeniacej, dobre známej chuti, farby a tvaru. Rožok sa stal, rovnako ako kockový cukor a škoricový cukor, špecifikom Československa a nielen slávnu tresku si bez neho ani nevieme predstaviť. 

“Rohlíčky obzvláště vypečené”, ktoré rozdal múdry cisárov pekár pospolitému ľudu nás bavia už 68 rokov, ale dostupnosť čerstvých teplých rožkov ostáva synonymom nákupnej istoty spotrebiteľa aj v 21. storočí. Keď podvečer pribehneme do obchodu a rožky sú vypredané, máme chuť nahnevane zaplakať s cisárom Rudolfom II. “a my můžeme umřít hlady!”.

Zatvorenie obchodov v dni štátnych sviatkov by, podobne ako rozmaznaný cisár, aj dnešný zákazník najradšej trestal hladomorňou. Deň pred celodennou odstávkou nakupovania pripomína mobilizáciu. Parkoviská pred obchodmi kolabujú rovnako ako predavačky v obchodoch, ktoré nestíhajú dopĺňať tovar. My sa obchodom v tieto dni vyhýbame a pečieme radšej doma. Áno, aj rožky. A teraz si ich vďaka tomuto nenormálne jednoduchému receptu môžete upiecť kedykoľvek aj vy. 

Suroviny

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 čl cukru
  • 2 čl soli
  • 1/2 čerstvého droždia (alebo 2 lyžičky sušeného)
  • 30 g masla (môžete nahradiť šmalcom alebo olejom, uvidíte, čo vám bude chutiť najviac)
  • 270 ml vlažnej vody

Pracovný postup

Jednoduchšie to už nemôže byť. Do misy dám múku, cukor, soľ, namrvím droždie a pridám aj kúsky masla. Pustím robot na najnižšie otáčky a postupne prilievam vodu. Vznikne husté cesto, taká čudná masa, je oveľa tuhšia ako zvyknú kysnuté cestá byť. Keď je ako tak kompaktná, tak ju vyberiem, ešte ju prehnetiem na doske a dám kysnúť. Po hodine – hodine a pol je cesto ako zázrakom pomerne nadýchané. 

Vyklopím ho na pracovnú dosku a rozdelím nožom na 10 častí. Pracovnú dosku netreba podsypávať múkou, cesto sa nelepí. Každý kúsok cesta si odvážim, aby mal plus mínus 100 g. Urobím z nich guličky a pustím sa do formovania rožkov. 

Formovanie rožkov

Osobne mi to dlho nešlo, nevedla som na ten fígeľ prísť, ale pri tomto recepte už som zistila ako na to.

Netreba vykrajovať žiadne trojuholníky, stačí guličku rozvaľať od stredu v smere od seba. Vznikne oválna nudla s hrčou pri mne.
Cesto rolujem v smere od seba.
Vzniknutý šúľok potom jemne šúľam po doske tak, že postupne rozťahujem prstami, až vytvoria vejár. Šúľok sa stenšuje a predlžuje, pričom ale vstrede netlačím tak moc, aby ostal rožok v strede hrubší a stenšoval sa v smere ku koncom. Hotový rožok ohnem a položím na plech, na ktorom je papier na pečenie.

Rožky nechám ešte tak 45 minút podkysnúť. Krásne narastú a ja zapínam rúru na 220°C, horný dolný ohrev. Pred vložením rožky potriem vodou a vložím do rúry. Teplotu pridám na 250 °C. Po 9 minútach teplotu opäť znížim na 220 °C a podľa farby rožkov ešte dopekám ďalších 5 minút. Ak chcete, aby sa rožky leskli, môžete ich postriekať alebo potrieť studenou vodou hneď po vytiahnutí z rúry, kým sú ešte horúce.

Tak a hotovo.

Vaše rohlíčky extra vypečené necháte chvíľu vychladnúť a môžete sa do nich pustiť. Dobrú chuť! 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.