Bezlepkové cuketové karbonátky

Usilovne míňame zásoby z leta. Tentokrát som vytiahla večer z mrazničky balíček cukety a do rána som si rozmyslela, že urobím karbonátky. Využila príležitosť spotrebovať aj cícerovú múku, ktorá sedela na poličke už dosť dlho bez nápadu, čo s ňou. Poviem vám, že tie upratovacie videá s Marie Kondo majú na mňa výborný vplyv. Ale o tom inokedy, teraz varíme.

Suroviny:

  • postrúhaná cuketa
  • cícerová alebo iná múka
  • postrúhaný syr
  • vajíčko
  • soľ
  • korenie a bylinky podľa chuti

Pracovný postup:

Zámerne nepíšem pri surovinách množstvá, tými sa nenechajte obmedzovať. Cukety bolo asi tak za dve – tri štedré hrste. Poriadne som ju vyžmýkala a pridala som vajíčko, postrúhaný syr a múky asi tak za pohár. Ide skrátka o to, aby sa zmes nerozpadala, keď z nej budete formovať placky.

Ja som moje placky najprv opiekla na panvici, ale zdalo sa mi, že kvôli syru skôr vyzerajú navonok usmažené než naozaj dovnútra prepečené. Aby som nič neriskovala, poukladala som ich ešte na plech s papierom na pečenie a dopriala som im asi tak polhodinový pobyt v piecke pri približne 70°C.

Karbonátky boli plnohodnotným jedlom samé o sebe, ako maškrta ku vínu, ale aj ako netradičná príloha ku polievke či ragú. Je to jedno z tých vďačných jedál, do ktorého spotrebujete zbytky čohokoľvek. Máte kúsok syru, na ktorý už nemáte chuť? Posledné vajíčko? Zatúlaný zemiak či mrkvu, ktorú ste si odložili do polievky, a na ktorú ste napokon zabudli? Hrsť ovsených vločiek, ktoré sa nezmestili do skleneného pohára? Šup s tým všetkým do karbonátok.



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.