Cuketové čatní

Cuketové čatní poslúži ako omáčka aj ako nátierka, je výborné aj samo o sebe, inak ho ale zvyknem podáva ku ryži, cestovinám, pečenému mäsu, osvedčilo sa aj ako náplň do domáceho hamburgera či ako základ zeleninovej omáčky pod mäso. 

Celé leto postupne dozrievali cukety, ktoré sused zasadil pri plote. Keďže cuketa je známa svojou rodivosťou a sused je štedrý, dovolil nám cukety odtiaľ oberať. Z prvých mladých zelených plodov som navarila vynikajúcu polievku, len som nezvládla jej marketing. Manžela, zarytého odporcu cukety v akejkoľvek podobe som však neoklamala, že ide o “bežnú zeleninovú polievku”. 

Od zážitku s cuketovou polievkou ma vždy, keď sme prechádzali okolo plota ťahal preč, nech ich ešte nechám narásť, že sú ešte maličké. No a tak tie maličké cukety dorástli do gigantických rozmerov v a sused nám ich prehodil cez plot, keď sme s ním popíjali jeden večer vínko.  Neostávalo mi nič iné, len zase sa pohrabať v receptoch, čo urobiť zo 4 kíl cukety.

Cuketové čatní

  • 2 kg cukety
  • 4 veľké cibule
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžičky soli, najlepšie morskej
  • 3 lyžice cukru
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 5 lyžíc worcestrovej omáčky
  • 2 lyžičky drveného chilli (ja som dala semienka zo 6 stredne veľkých chilli paprík)
  • 700 ml paradajkového pretlaku alebo domácej paradajkovej omáčky
  • čierne korenie mleté

Z tohto množstva získate približne 2 litre čatní. Odporúčam zavárať skôr do menších fľatičiek.

Postup

Nastrúhala som cibuľu, dala som ju smažiť. Očistenú cuketu bez kôstok som nahrubo nastrúhala (ako tekvicu). Pridala som ju k cibuli, pomiešala, pridala soľ, korenia a pradajkový pretlak. Na miernom plameni som redukovala tekutinu a ladila chute.

Podľa toho, koľko vody cuketa pustí, je čatní hotové za hodinu až dve. Cuketové čatní reaguje po zaváraní podobne ako tekvica, preto je lepšie ho strelizivoať 15 minút pri 90°C.

Čo sa mi osvedčilo

Vôbec nezaškodí mať hrniec pri varení hlavne ku koncu varenia zakrytý a z času na čas zmes len premiešať, tak, aby sa nepripálila, ale zároveň hustla. Pomer cibule a cesnaku sa dá zmeniť v prospech toho, čo máte radšej, a ak máte radi pikantné nátierky, môžete do zmesy pridať aj trochu nastrúhaného čerstvého zázvoru alebo štipľavej červenej mletej papriky. Moja verzia bola prekvapivo diétna, ale v priebehu času sa jej chuť zvýraznila.

Máte radi pikantné a sladko-kyslé prílohy? Vyskúšajte aj tieto recepty:

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.