sep 072016
Cuketové čatní

Celé leto postupne dozrievali cukety, ktoré sused zasadil pri plote a dovolil nám cukety  odtiaľ oberať. Z prvých mladých zelených plodov som navarila vynikajúcu polievku s jačmennými krúpami, len som nezvládla jej marketing. Naložila som môjmu mužovi bohato pol litra do polievkovej misky, čím som polievku zbavila kúzla exkluzívneho nedostatkového tovaru. Odvtedy ma vždy, keď som šla pre nové cukety ťahal preč, nech ich ešte nechám narásť, že sú ešte maličké. No a tak narástli do gigantických rozmerov, každá s váhou dve kilá. Neostávalo mi nič iné, len zase sa pohrabať v receptoch, čo urobiť zo 4 kíl cukety.

Tentokrát som našla na internete recept na čosi, čo sa volalo pôvodne hrianková nátierka, ale ťažko povedať čo to naozaj je. Cuketové čatní je výborné aj samotné, inak sa podáva ku ryži, cestovinám, pečenému mäsu, osvedčilo sa aj ako náplň do domáceho hamburgera.

Na prípravu približne dvoch litrov nátierky, ktorú je najlepšie zavárať v malých 1,5 dcl pohároch budete potrebovať:

  • 2 kg cukety
  • 4 veľké cibule
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžičky soli, najlepšie morskej
  • 3 lyžice cukru
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 5 lyžíc worcestrovej omáčky
  • 2 lyžičky drveného chilli (ja som dala semienka zo 6 stredne veľkých chilli paprík)
  • 700 ml paradajkového pretlaku alebo domácej paradajkovej omáčky
  • čierne korenie mleté

Nastrúhate cibuľu, dáte ju smažiť a očistíte a nastrúhate si nahrubo cuketu. Pridáte ku cibuli a miešate. Pridáte soľ a postupne aj ostatné korenia a nakoniec aj paradajkový pretlak. Podľa pôvodného receptu túto zmes dáte teraz na 40 minút do pece rozhoriatej na 200°C a pri pečení priebežne premiešavate, ja som však pokračovala redukovaním tekutiny v hrnci a ochutnávaním a pridávaním korenín až kým som nevyladila chuť tak, aby mi to chutilo. Ak však namiesto kečupu pridávate domácu paradajkovú omáčku podľa môjho receptu, s koreninami počkajte až na koniec, asi ich nebudete potrebovať vôbec alebo oveľa menej ako je uvedené v surovinách vyššie.

Variť budete zmes tiež tak hodinu až dve, podľa toho, koľko vody cuketa pustí.  Hotovú zmes naplníte do pohárov, ktoré môžete sterilizovať 15 minút pri 85 °C, ak si chcete čatní uchovať dlhšie, inak skladujte v chladničke. Namiesto sterilizácie teplom môžete zmes aj dunstovať, vydrží tiež.

Čo sa mi osvedčilo

Vôbec nezaškodí mať hrniec pri varení hlavne ku koncu varenia zakrytý a z času na čas zmes len premiešať, tak, aby sa nepripálila, ale zároveň hustla. Pomer cibule a cesnaku sa dá zmeniť v prospech toho, čo máte radšej, a ak máte radi pikantné nátierky, môžete do zmesy pridať aj trochu nastrúhaného čerstvého zázvoru alebo štipľavej červenej mletej papriky. Moja verzia bola prekvapivo diétna, ale v priebehu času sa jej chuť zvýraznila.



Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života. Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota. Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.