Cuketové pagáčiky

Máte veľa cukety? Nech sa páči, prudko návykový snack na maškrtenie k pivu, vínku alebo len tak. Recept je tak jednoduchý a rýchly, že ho stihnete pripraviť než dorazia hostia aj na konci rušného pracovného dňa alebo kým s rodinka zbalí na výlet.

Suroviny:

  • Na jednu veľkú placku v štýle foccacia: 250 g vyžmýkanej postrúhanej cukety
  • Na pagáčiky: 150 g vyžmýkanej postrúhanej cukety
  • 200 g múky (podľa chuti, ideálne špaldovej)
  • 100 g masla
  • 1 lyžicu kvásku alebo 1 prášok do pečiva
  • 1 – 2 lyžice soli
  • cesnak a bylinky podľa chuti
  • 1 vajíčko na potretie
  • Semienka alebo syr na posypanie

Postup:

Všetko zmiešame a podľa hustoty cesta robíme buď placku alebo pagáčiky. Cesto nemieste úplne dohladka, nechajte pokojne aj hrčky masla. Vďaka tomu cesto krásne naskočí a bude po upečení mäkkučké.

V oboch prípadoch pečieme na plechu s papierom na pečenie. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sézamovými a ľanovými semienkai a potom som už len piekla asi 10 minút na 220°C.

Nabudúce celkom isto urobím cesto z dvojnásobnej dávky a budem dúfať, že vydrží dlhšie ako pol hodiny. Na kocky nakrájané cuketové placky sme zajedali ku Tramínu a musím povedať, že to bola výborná voľba na horúci augustový večer.

(Poznámka: Už sa stalo! Z dvojnásobnej dávky je 20 stredne veľkých pagáčikov.)

Viem si predstaviť namáčať ju aj do nejakého chutney alebo omáčky, či už paradajkovej, jogurtovo-cesnakovej, tzatziky alebo posekať do nej aj trochu koriandrových listov či posypať ju pred pečením parmazánom namiesto semienok. Cuketová sezóna je našťastie v plnom prúde, celkom isto sa táto dobrota na našom stole ešte objaví. Výborné sú tieto pagáčiky aj ku polievke či šalátu. Plackovú verziu si zase viem predstaviť použiť ako základ pre netradičnú pizzu či posúch napríklad s bryndzou.

Tento snack sa u nás objavuje pomerne často, pretože nastrúhanú cuketu sme si namrazili. Dokonca, hlavne so syrom nastrúhaným v ceste sú tak dobré, že ich jedia aj mäsožravci.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.