Cuketové placky

Máte veľa cukety? Nech sa páči recept na cuketové placky, prudko návykový snack na maškrtenie k pivu, vínku alebo len tak. Recept je tak jednoduchý a rýchly, že ho stihnete pripraviť než dorazia hostia aj na konci rušného pracovného dňa alebo kým sa rodinka zbalí na výlet.

Suroviny:

  • 150 g vyžmýkanej postrúhanej cukety
  • 200 g múky (podľa chuti, ideálne špaldovej)
  • 100 g masla
  • 1 lyžicu kvásku alebo 1 prášok do pečiva
  • 1 – 2 lyžice soli
  • cesnak a bylinky podľa chuti
  • 1 vajíčko na potretie
  • Ľanové a / alebo sézamové semienka alebo syr na posypanie

Postup

Všetko zmiešam a podľa hustoty cesta buď nalejem na plech ako slaný koláč alebo vyformujem placky. Cesto netreba vymiešať úplne dohladka, nechajte pokojne aj hrčky masla. Vďaka tomu cesto krásne naskočí a bude po upečení mäkkučké a chrumkavé.

Do cesta môžete primiešať podľa chuti nasekané koriandrové listy, čerstvý kôpr, petržlenový vňať alebo čo máte radi.

Pečiem na plechu vyloženom papierom na pečenie. Pred pečením potrie rozšľahaným vajíčkom a posypeme sézamovými a ľanovými semienkami a potom už len pečiem asi 20 minút na 220°C.

Samozrejme, kto chce, tak si ich vypraží ako napríklad zemiakové placky, ale takto sú menej ťažké na žalúdok

Podávanie

Cuketové placky sú výborné k vínu. Dajú sa aj namáčať ju aj do pikantnejšieho čatní, smotany alebo omáčky, či už paradajkovej, jogurtovo-cesnakovej, tzatziky.

Cuketová sezóna je našťastie v plnom prúde, celkom isto sa táto dobrota na našom stole ešte objaví. Výborné sú tieto pagáčiky aj ku polievke či šalátu. Plackovú verziu si zase viem predstaviť použiť ako základ pre netradičnú pizzu či posúch napríklad s bryndzou.

Tento snack sa u nás objavuje pomerne často. Dokonca, hlavne so syrom nastrúhaným v ceste sú tak dobré, že ich jedia aj zarytí mäsožravci.

Vyskúšajte aj tieto cuketové recepty


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.