mar 252018
Dokonalé sladké kváskové rožky spoza plota

Bratislavské rožky sú dobrotou, ktorej vznik sa datuje až do 18. storočia, pochutnávali si na nich nielen vtedajší Bratislavčania, ale aj maškrtníci na cisárskom dvore Rakúsko-Uhorskej monarchie. Dvadsiate prvé storočie im prinieslo ochrannú známku „zaručená tradičná špecialita“.

Prečítajte si aj: Europredpisy pre lekváre

Europredpis o bratislavských rožkoch hovorí, že v ceste pravého bratislavského rožka musí byť najmenej 30% tuku, náplň môže byť len orechová alebo maková a musí tvoriť 40% hmotnosti výrobku, pričom orechové rohlíky musia mať tvar „C“ a makové ohnutej podkovy. A ešte sa musia vyrábať ručne a bez chemických prípravkov.

Dokonalé kváskové rožky spoza plota bratislavské rožky možno trochu pripomínajú, ale naozaj len tvarom, plnkou a chuťou, inak sú to samozrejme úplne iné rožky bez nároku na označenie. Ľudia, úprimne, ja tomuto biznisu s ochrannými známkami nerozumiem. Vy áno? Poďme radšej piecť, nech sa môžeme do tej dobroty čo najskôr zahryznúť.

Recept:

  • 450 g hladkej múky
  • Pol lyžičky soli
  • 50 g práškového cukru
  • 180 g masla
  • 1 žĺtko
  • 25 g čerstvého droždia
  • 130 – 150 ml mlieka

V kváskovej verzii som droždie nahradila dvoma lyžicami aktívneho ražného kvásku. Kvásková verzia ma nadchla, preože na rozdiel od pečiva s droždím sa tentokrát cesto neroztrhlo ani keď bolo niekde veľmi tenké. Nielenže  žiadna plnka nevytiekla, ale dokonca sa mi podarilo vyčarovať vizuálny efekt presvitajúcej plnky, ktorý sa mi veľmi páči.

Postup krok za krokom:

Najprv treba zmiešať suché suroviny, pridať žĺtko, kváskok a nastrúhané maslo. Vznikne akási drobenka, do ktorej prilievajte po kúskoch mlieko. Je to trochu makačka na prsty, ale nič strašného, za pár minút je po všetkom. Vznikne vám pevné hladké cesto, ktoré môžete zabaliť do fólie a dať na pol hodiny do chladničky. Ak máte v kuchyni chladnejšie, stačí nechať cesto odpočinúť pri izbovej teplote.

Zatiaľ si môžete pripraviť makovú plnku. Receptov je veľa, ja robím len veľmi jednoduchú verziu. Mletý mak zmiešam s trochou cukru a strúhanky, pridám citrónovú kôru a mlieko. Všetkého primerane, tak aby zmes nebola ani suchá, ani riedka. Privediem do bodu varu a odstavím.

Kým plnka chladne, cesto natrhajte na rovnomerné kúsky a urobte z nich guličky. Malo by ich vyjsť 24, ale môže ich byť aj menej alebo viac, podľa toho, aké veľké ich urobíte. Každú guličku rozvaľkajte natenko, približne na 2 mm plátky. Tvar by mali mať približne okrúhly, moje sú vždy čapaté elipsovité obdĺžniky. Na výsledku to nie je poznať.

Teraz prichádza najpiplavejšia časť práce. Na pláty naložte primerané množstvo makovej plnky a stočte ich. Konce a spodok treba opatrne pritlačiť, aby z nich nevyšla plnka. Ak sa vám cesto zdá suchšie, pomažte miesto, kde sa cestá spájajú, trochou vody. Hotové rožky ukladajte v primeranom rozostupe na plech vyložený papierom a pečenie.

Zapnite si rúru na teplotu 180°C a rožky na plechu potrite rozšľahaným vajíčkom alebo bielkom, ja som použila len bielko. Nechajte potreté rohlíky odpočívať, kým sa nerozohreje rúra. Vďaka odpočinku bielkový náter trochu oschne, cesto sa stabilizuje a pri pečení nepopraská ani sa nedvihne viac, než je potrebné. Bielko naviac na povrchu rožkov vytvorí jemnú chrumkavú vrstvičku ako na lístkovom pečive.

Rožky pečte približne 10 minút, hotové sú vtedy, keď vyzerajú ako hotové. Tú zlatistú farbu predsa dôverne poznáte. Ak vydržíte, nechajte hotové rožky vychladnúť. Možno však budete robiť cesto z dvojnásobnej dávky, a kým budete s plnými ústami vzdychať nať tou božskou chuťou, druhá várka sa môže piecť.

Máte radi mak? Vyskúšajte tento recept na makové sušienky s citrónovým krémom

Skvelé na tomto ceste je, že ho môžete nechať na noc v chladničke a upiecť si čerstvé rožky ráno alebo večer, kedykoľvek sa vám s nimi chce piplať. Ja som raz namiesto tvarovania rožkov guličku cesta len rozpučila medzi dlaňami, urobila v placke malú priehlbinku a dala do nej plnku v štýle moravských koláčov a ušetrila som si kopu nervov pri stáčaní rožkov. Chuťovo boli rovnako dobré ako rožky, akurát pri skladovaní sa nedajú naukladať na seba. Ale to je jedno, my koláče neskladujeme, my ich jeme ešte pekne zahorúca.



Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života. Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota. Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Reader Comments

  1. Ty nerozumieš tomu, prečo si ľudia a firmy vybavujú ochranné známky? V dnešnej dobe plnej zlodejov? Ako by si sa cítila, keby ti niekto začal kopírovať od A do Z články z tvojho blogu a vydával ich za svoje? Hm? Aj preto existuje biznis s ochrannými známkami.

Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.