Domáce baked beans 

Baked beans [pečené fazule] sú jedlom, ktoré tvoria neoddeliteľnú súčasť takzvaných anglických raňajkok, presnejšie ich full English breakfast. Ja tieto raňajky obľubujem v lete. Vstávam skoro ráno, teplota je ešte znesiteľná a ešte sa dá normálne najesť. So stúpajúcimi teplotami v priebehu dňa sa môj apetít bude zmenšovať priamo úmerne tomu, ako bude môj žalúdok naliaty kávou, citronádou, čajom a podvečer vínom. 

Výhodou doma pripravených baked beans z domácich surovín je, že celkom určite viete čo v nich je. Nemusíte dumať ako je to možné, že konzerva baked beans od značkovej firmy stojí libru tridsať, zatiaľčo baked beans  ako privátne diskontné značky obchodov sa predávajú za deväť pensí. Tento cenový rozdiel si všimli kamaráti, ktorí si svojho času prišli do Anglicka zarobiť a v rámci úsporného programu sa niekoľko mesiacov živili len najlacnejším pivom, najlacnejším toustovým chlebom a tými deväťpensovými fazuľami. S miernymi obavami som ich ochutnala a na moje prekvapenie chutili rovnako ako tie drahé, ktoré som ako pravý gastrosnob jedávala ja. 

V našich končinách sa zvykne pripravovať fazuľa ako polievka, prívarok alebo guláš. Ak ide o poliveku a prívarok, tak tie sa delia na sladkokyslé so smotanou alebo ich pripravujeme s údeným mäsom, klobásou a koreňovou zeleninou. Jedno lepšie ako druhé. Hoci podľa názvu by človek očakával, že baked beans sa pečú, pravdou je, že sa varia. A ja vám teraz prezradím, ako ich pripravujem ja. 

Suroviny: 

  • 500 g fazule
  • 0,5 – 0,7 dcl paradajkovej šťavy
  • Červená paprika mletá (sladká alebo štipľavá)
  • Bobkový list
  • Nové korenie 
  • Podľa chuti: ocot, cukor, cibuľa, cesnak, chilli, sušené jablká, worchester, sójová omáčka

Pracovný postup:

Fazuľu som namočila na noc do vody, a to v hrnci, v ktorom som ju plánovala variť. Do vody som pridala aj bobkový list a hrniec som zvolila nízky so širokým a hrubším dnom. Po 12 hodinách som fazuľu postavila na sporák, pridala pár guličiek nového korenia a zakryla. Počkala som, kým voda začne vrieť, potom som teplotu znížila, ale tak, aby voda stále mierne vrela.

Keďže som zvolila hrniec nízky a so širokým dnom, tak aj fazuľa bola rozložená pekne v nízkej vrstve a uvarila sa pomerne rýchlo, za dve hodiny bola mäkká. Pridala som mletú papriku, zamiešala, a pol litra mojej domácej paradajkovej omáčky. Ak nemáte domácu, skúste z obchodu pretlak alebo pyré s dužinou. Na zlepšenie vône a chuti som prihodila aj za lyžicu sušených jabĺk. Kto chcete, teraz môžete pridať cibuľu vcelku na vôňu, alebo cesnak či chiilli. 

Priviedla som do bodu varu, zamiešala a zase varila zakryté pri nízkej teplote. Mám sklenenú pokrievku, takže som krásne videla, či náhodou nehrozí pripálenie. Teraz už totiž môže šťava prekvapivo rýchlo zhustnúť, tak radšej častejšie nadvihnite pokrievku a zamiešajte odspodu. 

Po asi pol hodinke som usúdila, že fazule sú mäkké dosť. Nastal čas ochutiť naše baked beans, ktoré spokojne bublú v už pomerne hustej šťave. Pred ochucovaním ochutnajte omáčku a zvážte, koľko soli, cukru a octu treba, aby bola chuť vyvážená a hlavne chutná pre vás a vašu rodinu. 

Podávať môžete s pečivom, ryžou alebo cestovinou a vajíčkom, fašírkou, klobásou, párkom. Baked beans sú pomerne sýte, takže dosť pochybujem, že ich zjete naraz. Zatvorené vo vzduchotesnom obale vám ale v chladničke vydržia aj dva týždne. Vyskúšajte si ich naporcovať do malých pohárov a skladovať v dolnej, najchladnejšej časti. Na full English breakfast vám postačia bohate dve lyžice na porciu. 

Tip spoza plota: 

Ak chcete naozaj domáce baked beans, skúste si urobiť zásoby fazule z vlastnej záhrady alebo od miestneho pestovateľa. Nám zvyknú stačiť 2 kilá. Keďže sušenú fazuľu ale radi napadajú mole, my ju držíme dôkladne usušenú v mrazničke. Rozmrazovať netreba, stačí len namočiť ako vždy. 



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.