jún 212017
Domáci olivový olej z Korfu

Čím som staršia, tým viac si cením staré priateľky z detstva. Tie, s ktorými sa poznáme ešte zo škôlky, kde sme spolu krčili nosmi nad špenátovým prívarkom so studeným vajcom natvrdo, s obitými kolenami skákali gumu a na lúke pri škôlke sa hašterili o najväčšiu púpavu, ktorú sme potrebovali do venčeka. Priateľky, s ktorými sa naše cesty na nejaký čas rozišli, pretože každá objavovala život z inej strany, plnila si iné sny a ambície. Tie priateľky, s ktorými sa stretneme po rokoch, trošku otlčené životom, ale o to pokornejšie nadviažeme na rozhovor tam, kde skončil vtedy, nech to bolo kedykoľvek.

Jednou z takýchto priateliek je Evička, ktorej mamka bola detskou lekárkou niekoľkým generáciam detí v našom mestečku. Zo vždy usmiatej čiernookej okane s copmi vyrástla kópia svojej mamky. Keď na mňa vykukla cez skype, chvíľu som sa nemohla zbaviť pocitu, že vytiahne fonoskop a sústredene sa započúva do môjho dychu, aby mi naordinovala injekciu, pokoj na lôžku a zákaz telesnej výchovy týždeň po ukonční nemocenskej.

Vedela som už z facebooku, že žije na Korfu. To, čo sme si povedali medzi nami dievčatami, ostáva medzi nami. Prezradím vám ale, že som ostala zaskočená, keď mi povedala, že na Korfu, kde žije so svojim gréckym manželom a deťmi, majú svoje malé domáce hospodárstvo, ktorého súčasťou je olivový háj.

Keď som sa Evky spýtala, či sa tešila z toho, že po presťahovaní na Korfu bude mať vlastný olivový olej zverila sa mi, že ona ho dobré dva mesiace odmietala čo i len ochutnať, pamätajúc si jeho pachuť zo Slovenska. Keď videla svojho muža a Grékov všeobecne namáčať si v ňom chlieb a liať na šalát, nepridala sa. Jedného dňa ju Tasos, jej manžel, presvedčil, nech si k oleju aspoň privonia. Evka privoňala, ochutnala a zistila, ako veľmi sa mýlila, keď si myslela, že sa čo i len náznakom podobá na jej dôverne známy olej zo supermarketov. Postupom času sa od manžela naučila rozpoznávať jeho kvality a nuance ako znalci rozpoznávajú víno.

Prečítajte si aj: Dumky o víne

Podobne ako Evke, aj mne sa spájal mi olivový olej s podivnou pachuťou, ktorú som tolerovala ako daň za zdravú surovinu. Olej kupovaný v bežnom supermarkete s etiketou extra virgin a prísľubom extra kvality mi absolútne nechutil. Z kamarátstva som objednala desať litrov, pre seba, rodinu a priateľov, dúfajúc, že niekomu bude hádam chutiť.

Vôbec neviem, ako opísať vôňu a žiarivú farbu domáceho olivového oleja. To je niečo, čo treba zažiť. Spočiatku som ním šetrila, nakoniec ale som prijala fakt, že odteraz mám zabezpečený pomerne pravidelný prísun tejto dobroty a začala som ho používať namiesto všetkých olejov do všetkého, azda okrem vianočného pečiva a koláčov. Zálievka na šalát, marináda na mäso, cuketové čatní, cibuláda, polievky, teraz najnovšie aj do bylinkovej kozmetiky.

Vyskúšajte originálny recept: Cibuláda alebo cibuľový lekvár

Výrobou oleja je Tasova rodina známa už od roku 1959 a rodinný recept sa dedí. Najnovším počinom tejto rodinky je úspešná registrácia spoločnosti rodinnej spoločnosti Elaionas Tsirka, ktorá produkuje domáci extra panenský za studena lisovaný olivový olej s aciditou 0,27 – 0,3, čo je najvyššia možná kvalita. Kvalita oleja je certifikovaná inštitútom v Aténach, každá várka sa posiela na laboratórne testy, či spĺňa podmienky pre označenie extra panenský olivový olej a ostatné nutričné hodnoty.

Kvalitu oleja však negarantuje len aténsky certifikačný úrad. Ako povedala Evička: „Nie je problém vyrobiť hocičo, ale my sme sa rozhodli dať na etikety fotografiu Tasosa. Náš olej má prirodzenú aciditu, nie vyrobenú umelo v laboratóriu. Produkt, ktorý nesie jeho meno a tvár musí mať takú kvalitu, aby na ňu mohol on osobne byť hrdý. Vlastná tvár na vlastnom produkte je viac ako certifikát.“



Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života. Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota. Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.