Domáci perník. Nadýchaný, šťavnatý, voňavý a celý dobrý

Domáci perník je prvá pomoc pre prípady, keď človeka prepadne chuť na sladké. Taká, že pre kus koláča by prerazil múr alebo by si dal si vŕtať koleno. Pritom ale nechce čokoládu, len … čosi dobré. Stačí trocha múky a korenia, pár minút času a problém je vyriešený. Z rúry vytiahnete perník, na ktorom si budete pochutnávať pár dní aj s celou rodinou.

Suroviny

  • 3 vajíčka
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 1 čl škorice
  • 1 čl mletých klinčekov
  • 1/2 čl kardamónu
  • 1/2 čl anýzu
  • 2 pl kakaa
  • 3 pl lekváru
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 čl sódy bikarbóny
  • 1 kypriaci prášok
  • 3/4 hrnčeka oleja

Na ozdobu:

  • marhuľový lekvár
  • čokoláda
  • kokos

Použila som kombináciu múk hladkej pšeničnej a hladkej celozrnej ražnej. Výborná je aj špaldová. Cukor používam trstinový, alebo ešte lepšie xylitol. Lekvár som použila domáci ríbezľový, môžete aj slivkový, hlavne nech je trochu kyselkavý.

Pracovný postup

Rúru som nahriala na 180°C. Vajíčka som vymiešala s cukrom a olejom, pridala som korenia a múku, v ktorej som rozmiešala sódu bikarbónu, prášok do pečiva a kakao. Cesto je plné bubliniek a riedke.

Cesto som vyliala na plech, ktorý som vyložila papierom na pečenie. Zvolila som veľký a plytký plech, aby bol perník čo najnižší a najväčší. Ak máte radi koláče vyššie, použite menší plech. Piekla som 25 minút. Ak budete piecť vyšší perník, tak neviem ako dlho to bude trvať. Určite pred dopečením vyskúšajte špáratkom, či je koláč dostatočne prepečený.

Po upečení

Teplý koláč som potrela tenkou vrstvou marhuľového lekváru. Náš domáci lekvár, našťastie, nie je presladený ako jeho vzdialení príbuzní z obchodu. Odporúčam zvoliť skôr menej sladký a viac kyselkavý lekvár. A vlastne marhuľový som tentokrát zvolila preto, lebo bol práve otvorený, inak by som zvolila isto slivkový, ktorý je môj najobľúbenejší, a hlavne, je tiež viac kyselkavý.

Lekvár sa pekne vstrebával do koláča a preschol. Ja som zatiaľ nad parou roztopila 2 tabličky horkej čokolády na varenie. Priliala som primerané množstvo mlieka, aby vznikla vláčna a dobre rozotierateľná poleva. Čokoládu som rozotrela po lekváre na perníku a posypala kokosom.

Perník môžete nakrájať na malé kúsky a začať jesť hneď. Aaj keď priznávam, že o trošku lepší je, keď tá čokoláda stuhne. Ak ho necháte v chladnejšom prostredí, napríklad v špajzi, tak ostane šťavnatý a vláčny aj niekoľko dní.


Chcete viac takýchto tipov a receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.