Dusené hovädzie na paradajkách so zázvorom

Dusené hovädzie mäso vo výsledku môže pripomínať nejaký druh gulášu. Keďže však guláš má svoju špecifickú receptúru a základ položený na masti, cibuli a paprike, nenazývajme gulášom len tak hocičo. Dusené hovädzie mäso na paradajkách so zázvorom bude chutiť predovšetkým ľuďom, ktorí majú radi exotické koreniny.

Recept je jednoduchý, stačí vám len jeden dobrý hrniec s hrubým dnom, najlepšie liatinový a trpezlivosť. Keďže príprava je tiež pomerne nenáročná, je ideálne varenie na sklonku dňa, keď už má človek tak povediac všetko hotové. Hrniec počas varenia strážiť netreba a jesť sa bude až na druhý deň.

Dusené hoväzdie na paradajkách so zázvorom

Recipe by Kuchyňa Spoza plotaCourse: ObedCuisine: Medzinárodná kuchyňaDifficulty: Jednoduché
Servings

4

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

2

hours 
Total time

2

hours 

15

minutes

Aromatické koreniny použité v tomto recepte mu dodávajú šmrnc nevtieravej exotiky, ktorá je príjemná aj pre konzervatívnejšieho človeka. Zázvor a paradajky majú vynikajúce imunitu podporujúce vlastnosti, preto dusené hovädzie týmto spôsobom pripravujem hlavne na jeseň.

Budete potrebovať

  • 150 g hovädzieho mäsa na osobu na deň

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 2 – 4 cibule (ideálne červená)

  • Škorica (nemletá)

  • Badián

  • 10 paradajok a/ alebo paradajková pulpa/ pretlak

  • Sójová omáčka

  • Čerstvý zázvor

Pracovný postup

  • Ako prvé si pripravím čerstvú paradajkovú pulpu. Paradajky narežem, zalejem vriacou vodou a nechám spariť. Ošúpem a v mise rozpučím pučidlom na zemiaky. Ak používam pulpu z konzervy alebo paradajkový pretlak či omáčku, tak tento krok vynechám a začnem druhým krokom.
  • V hrnci s hrubým dnom rozohrejem masť a pridám nahrubo nasekanú cibuľu. Tú osmažím spolu s 1 kúskom škorice a 1 hviezičkou badiánu.
  • Medzičasom nakrájam hovädzie mäso (stehno alebo iné mäso, ktoré sa hodí na guláš) na väčšie kocky a pridám k cibuli. Zároveň zapnem rúru na 130°C.
  • Nechám zatiahnúť, premiešam a pridám paradajakovú pulpu. Ak ju mám čerstvo pripravenú, tak použíjem cedník, cez ktorý paradajky pasírujem, aby mi tam podľa možností nevošli semienka z paradajky. V tejto fáze pridám sójovú omáčku, okoštujem a dosolím podľa potreby.
  • Pridám asi 10 cm zázvoru nakrájaného pozdĺžne na plátky a dva strúčiky cesnaku.
  • Hrniec s mäsom a šťavou zakrytý premiestnim do rúry, kde nechám mäso pomaly sa dusiť 2 hodiny. Ak je mäso mäkké, tak rúru vypnem a nechám hrniec v rúre, až kým nevychladne.

Poznámky

  • Pri dusení mäsa, hlavne ak dusíte mäso vcelku, platí jednoduché pravidlo. 1 kilo = 1 hodina. Ak však chcete mäso úplne mäkké, aby sa dalo odštipnúť lyžicou, doprajte mu kľudne dlhší čas.
  • Skúste zvážiť aj koreniny ako koriander, horčica, muškátový orech alebo chilli, hlavne ak ste fanúšikom ostrejších chutí.
  • Tento typ jedla je najlepšie pripraviť o deň skôr a nechať 24 hodín pred servírovaním odstáť.
  • Podávala som s chlebom, ale aj ryža by bola dobrá voľba.

Páči sa vám recept?

Dostávajte pravidelné sezónne recepty e-mailom! Prihláste sa na odber Noviniek Spoza plota. V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.