Vzala som na milosť droždie, pretože kváskový chlieb je síce najzdravší a najlepší, ale druhý najlepší chlieb je akýkoľvek doma upečený peceň.
S prvým štípancom od komárov (na čele!) prišla totiž jasná správa, že leto je už tu. A leto je pre kváskovanie ťažký čas. Kvások reaguje nepredvídateľne, je unavený, presilený, permanentne prekysnutý. Vlani som sa veľmi natrápila a nemám chuť si to zopakovať v horúčavách tohtoročného leta.
Recept na expres chlieb je veľmi jednoduchý a rýchly, do hodiny máte hotovo, a to vrátane prípravy.
Suroviny a postup
Asi tak pol deci až deci vody (skôr pol deci) som zmiešala s 1 kockou droždia a pol lyžičkou cukru. Navážila som 600 g špaldovej múky a odmerala 400 ml vody. Múku môžete kombinovať a obmieňať.
Následne som zamiešala múku s kváskom, pridala som rascu, lyžičku soli a trošičku koriandra, a začala som prilievať vodu.
- 200 ml som vyliala smelo, zamiešala som. Ešte tak 100 ml – a zamiešala som. Ale možno tých záverečných 100 ml bolo 150, odmerka neukazuje tak presne.
- Cesto sa nemiesi dôkladne, inak bude mať chlieb štruktúru koláča. Stačí, ak sa prepoja suroviny. Pre kváskovačky – ako pri autolýze. Pre nekváskovačky – neľakajte sa, že je trochu hrčaté.
- Keď bolo cesto zamiešané, zapla som rúru na 220°C.
Po približne 15 – 20 minútach bola rúra rozohriata a ja som cesto vyklopila na pomúčenú dosku. Posypala som aj povrch cesta, aby sa mi tak nelepilo a začala som ho spracúvať. Preložila som ho na 3x ako obálku a stočila som ho, ako zvyknem kváskový chlieb – alebo ako makovník. Vyformovaný bochník som položila na plech vyložený papierom na pečenie, narezala, potrela vodou a dala piecť na 30 minút.
Upozornenia
Snažte sa dodržať pomer 2:1 (teda napríklad 200 ml vody a 400 g múky), ale nikdy nevylejte celú vodu naraz, vždy po kúskoch a sledujte, ako múka vstrebáva. Nechcete riedke cesto, ale ani príliš husté. Ak nemáte dosť skúseností, časom vychytáte čo a ako, len treba skúšať.
Špaldová múka je špecifická, má viac lepku, takže potrebuje menej vody ako napríklad chlebová.
Ak chcete pridať semienka do cesta, namočte si ich dopredu, lebo sťahujú z cesta vlhkosť. A nedávajte ich príliš veľa, inak bude cesto samozrejme vo výsledku iné, hutnejšie.
Kváskovanie versus pečenie s drožím
Vedomosti nadobudnuté prí kváskovaní sa mi aj pri pečení s droždím veľmi hodia. Kváskovanie ma napríklad naučilo, aká dôležitá je kvalitná múka, ako správne namiešať pomer múky a vody a aké má byť na omak správne cesto.
Zatiaľ recept testujem, a preto som plech pred pečením nenahrievala, pečenie na rozpálenom plechu a bez papiera mám v pláne vyskúšať pri najbližšej príležitosti.
Plánujem sa viac pohrať so stáčaním cesta. Keďže chlieb pri pečení napriek narezaniu praskol, premýšľam aj o tom, že ho nabudúce po stočení predsa len nechám ešte 15 minút podkysnúť v ošatke, až potom vložím do rúry, ktorú teda dám nahrievať až pri tomto druhom kysnutí, nie hneď po zarobení cesta). Budem aj experimentovať s pečením v liatinovom hrnci a so záparou.
Tiež ho skúsim piecť aspoň 5 minút dlhšie. Spodná kôrka síce znela po vybratí z rúry duto ako mala, ale na môj vkus je svetlá, aj keď to môže byť spôsobené farbou múky a absenciou tmavého ražného kvásku. Dajte vedieť v komentoch, ako sa vydaril vám.

V každom prípade, tento chlieb je nielen rýchly, ale aj chutný. Je mäkkučký, ideálny ku gulášu alebo leču, alebo len tak, s maslom a paradajkou. Úprimne povedané, mne pripomína chuťou zemiakový chlieb, hoci zemiak v ňom nie je. Ak sa chystáte na opekačku či varenie gulášu, bude pripravený skôr ako si stihnete zabaliť veci na vylet.