Leto priam volá po ľahkých ovocných koláčoch. Azda najčastejšie pečným koláčom je bublanina. Ako každá z nás, aj ja mám jeden svoj top recept, na ktorý nedám dopustiť, ale aj tak každý rok vyskúšam niečo nové. Čo ak by existoval aj lepší recept ako mám? A tak som objavila flaugnarde, letný koláč zo stredu Francúzska.
Možno poznáte skôr známejší clafoutis, ten sa však pečie s višňami alebo tmavými čerešňami. Na flaugnarde môžete použiť akékoľvek ovocie. Najčastejšie sa pečie s jablkami alebo hruškami nakrájanými na tenké plátky. Oba koláče majú spoločné to, že cesto je riedke, skoro palacinkové a po upečení vláčne.
Tentokrát som namiesto hrušiek použila čierne ríbezle zo záhrady. Vlani sme ich presadili, a tak sme oslávili prvú skromnú úrodu týchto očarujúcich plodov.
Recept na cesto
- 4 vajíčka
- 150 g kryštálového cukru
- 180 g polohrubej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soil
- 125 ml oleja
- 80 ml ml mlieka
Pracovný postup
Najprv zapnem rúru na 180°C a pustím sa miešania cesta. Najprv vajcia s cukrom, potom pridám olej, mlieko, a napokon múku s práškom do pečiva. Hoci viem, že drobné ovocie treba obaliť v múke aby nekleslo na dno, vynechala som tento krok a tým som dosiahla efekt ako pri obrátených koláčoch. Ovocie kleslo na dno a po vyklopení vytvorila šťavnatú hornú vrstvu.
Dobrú chuť
Provokatívne rozmarnú chuť ríbezlí skrotí lyžica hustého gréckeho jogurtu. Studený ríbezľový flaugnarde je osviežujúci, horúci vytvorí hrejivú atmosféru starých dobrých čias.
Každý mesiac môžete dostať e-mailom súhrn článkov a sezónne recepty. Prihláste sa na odber!