Makové sušienky s citrónovým krémom

V chladničke smutne sedelo posledné maslo od predvianočného nakupovania a jeho dátum spotreby sa rýchlo blížil ku koncu. Vrecko mletého maku tiež čakalo na svoju príležitosť, ale na makovník som chuť nemala. Chcela som upiecť niečo, čo je jednoduché na prípravu, čoho bude veľa a ľahko sa bude skladovať. Voľba padla na makové sušienky.

Suroviny:

  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček kryštálového cukru (môže byť aj menej)
  • 250 g masla
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva
  • 200ml kyslej smotany
  • 200 g mletého maku

Takto sa makové sušienky podaria

  • Všetky suroviny som zmiešala rukami, kým som nezískala hladké cesto
  • Ja som mala hrnček s objemom 250 ml
  • Ak máte napríklad polohrubej múky menej, dosypte hladkou
  • Maslo používam studené, strúham ho do misy, lepšie sa s ním pracuje
  • Cesto sa spočiatku skôr mrví ako lepí. Spracovala som teda postupne niekoľko menších gulí cesta
  •  Ak sa cesto ozaj nelepí a nelepí, tak pridajte trošku mlieka
  • Pracujte, kým cesto nie je hladké a kompaktné

Hotové cesto dám na hodinku – dve do chladničky. Pripravené cesto klasicky rozvaľkám na tenký plát a vykrajujem. 

Výhoda tohto cesta je, že ho môžete skladovať podobne ako napríklad cesto na linecké koláčiky a piecť postupne, a podľa mňa, mak by sa mal dať nahradiť mletými orechami alebo kokosom.

Citrónový krém

Krém som pripravila z 2 dcl mlieka. 1 deci som dala variť s trochou cukru, v druhom deci mlieka som rozmiešala Zlatý klas. Túto zmes som vliala do horúceho mlieka s cukorm a za stáleho miešania varila, kým krém nezhustol.

120 g masla som vymiešala do peny s práškovým cukrom a spojila s vychladým pudingom. Nakoniec som do krému pridala postrúhanú citrónovú kôru a trošku citrónovej šťavy a krém som riadne vyšľalahala.

Nebojte sa lekváru

Ako som tak lepila prvé makové srdiečka citrónovým krémom, začala som špekulovať, akú alternatívu z domácich surovín by som mohla vymyslieť.

Metafory a asociácie sú  niekedy veľmi zábavné. Domáce citróny, domáca pálenka, domáce lekváre … ach, veď my máme višňový lekvár! Je niečo lepšie ako kombinácia maku a višní? No tak napríklad, ešte by to mohol byť lekvár doladený kvapkou rumu.

Obe verzie sušienok boli vynikajúce. Citrón a mak, rovnako ako mak a višne, sú kombinácie chutí stvorené priamo v nebi. Ak si neviete vybrať, tak ako ja, odporúčam urobiť obidve verzie naraz, aby vám nebolo ľúto, že ste neurobili tú druhú.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.