Makové sušienky s citrónovým krémom (fotorecept)

V chladničke smutne sedelo posledné maslo od predvianočného nakupovania a jeho dátum spotreby sa rýchlo blížil ku koncu. Vrecko mletého maku tiež čakalo na svoju príležitosť, ale na makovník som chuť nemala. Chcela som upiecť niečo, čo je jednoduché na prípravu, čoho bude veľa a ľahko sa bude skladovať. Voľba padla na tieto makové sušienky.

Suroviny:

  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček kryštálového cukru (môže byť aj menej)
  • 250 g masla
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva
  • 200ml kyslej smotany
  • 200 g mletého maku

Takto sa makové sušienky podaria

  • Všety suroviny som zmiešala rukami, kým som nezískala hladké cesto.
  • Ja som mala hrnček s objemom 250 ml, pozor na to, aké veľké máte hrnčeky vy.
  • Ak máte napríklad polohrubej múky menej, dosypte hladkou.
  • Maslo používam studené, strúham ho do misy, lepšie sa s ním pracuje.
  • Cesto sa spočiatku sa skôr mrví ako lepí. Spracovala som teda postupne niekoľko menších kusov cesta
  •  Ak sa cesto ozaj nelepí a nelepí, tak pridajte trošku smotany alebo mlieka.
  • Pracujte, kým cesto nie je hladké a kompaktné.

Hotové cesto dajte ho na hodinku – dve do chladničky. Pripravené cesto klasicky rozvaľkám na tenký plát a vykrajujem. 

Výhoda tohto cesta je, že ho môžete skladovať a piecť postupne, a podľa mňa, mak by sa mal dať nahradiť mletými orechami alebo kokosom. Makové sušienky však ešte nie sú celkom hotové.

Citrónový krém

Krém som pripravila z 2 dcl mlieka. 1 deci som dala variť s trochou cukru, v druhom deci mlieka som rozmiešala Zlatý klas. Túto zmes som vliala do horúceho mlieka s cukorm a za stáleho miešania varila, kým krém nezhustol.

120 g masla som vymiešala do peny s práškovým cukrom a spojila s vychladým pudingom. Nakoniec som do krému pridala postrúhanú citrónovú kôru a trošku citrónovej šťavy a krém som riadne vyšľalahala.

Nebojte sa lekváru

Ako som tak lepila prvé makové srdiečka citrónovým krémom, začala som špekulovať, akú alternatívu ponúknuť tým, ktorí trvajú len na domácich surovinách.

Metafory a asociácie sú  niekedy veľmi zábavné. Domáce citróny, domáca pálenka, domáce lekváre … ach, veď my máme višňový lekvár! Je niečo lepšie ako kombinácia maku a višní? No tak napríklad, keď sa lekvár doladí kvapkou rumu.

Fotopostup

Keď sa vám podarí spracovať ho do štádia, že misa bude plná kúskov čierno-šedej hmoty, vysypte ju na dosku. A mieste a mieste a mieste a mieste.
Keď sa vám podarí spracovať ho do štádia, že misa bude plná kúskov čierno-šedej hmoty, vysypte ju na dosku. A mieste a mieste a mieste a mieste. Nevzávajte sa!
spozaplota-recept-makove-susienky-vykrajovanie
Nie príliš tuhé cesto klasicky rozvaľkáte na tenký plat a vykrajujete. Alebo ho pred uložením do chladničky vytvarujete do krátkych valčekov s priemerom 3 – 5 cm, podľa toho, aké veľké piškóty chcete mať.
spozaplota-recept-makove-susienky-upecene
Temné srdcia pečením zosvetleli, prvá várka sušienok rozvoniava a je pripravená na ochutnávku
spozaplota-recept-makove-susienky-lekvar
Spomenula som si na trik, ktorý sme používali v northamptonskej kuchyni na riedenie  lekváru. Rum.
Krém vyrobíte z 2 dcl mlieka, a to tak, že deci mlieka date variť s trochou cukru, v druhom deci mlieka rozmiešate Zlatý klas a zmes vlejete do horúceho mlieka a riadne miešate, kým nezhustne. Zhustne celkom rýchlo a riadne, čo som nečakala.
Citrónový krém 
spozaplota-recept-makove-susienky
Hotovo! Sušienky sú pripravené na jedenie, a pozor, na jednej strane sú vďaka maku sú riadne sýte a na druhej strane môžu byť vďaka lekváru aj mierne alkoholické.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.