JABLKOVE PITE RECEPT SPOZA PLOTA

Jablkové pité. Almás pite

Jablkové pité – alebo almás pite, ako ho mnohí poznáme, je jednoduchý a obľúbený koláčik, ktorý upečie aj začiatočník. Jablkové pité pripravíte veľmi rýchlo aj v prípade nečakanej návštevy alebo keď vás náhle prepadne maškrtnícka nálada v upršaný, chladný podvečer.

Suroviny:

  • 8 jabĺk zvyčajnej veľkosti aleob 6 väčších jabĺk
  • 280 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 150 g mäkkého masla (môžete celkom alebo čiastočne nahradiť šmalcom)
  • 1 vajce
  • prášok do pečiva

Upozornenie: uvedené množstvá stačia na menší plech alebo plytkú tortovú formu s vlnitým okrajom. Ak plánujete urobiť bežný veľký plech koláča, použite dvojnásobné množstvo všetkého okrem jabĺk. Samozrejme, aj jabĺk môžete dať viac, ak máte radšej šťavnatejšie koláče s hrubšou vrstvou plnky.

Pracovný postup:

Múku, cukor, maslo a prášok do pečiva premiešam rukouvo väčšej miske, pridám vajíčko a maslo. Ďalej hnetiem rukou, kým sa cesto nespojí do hladkej a pomerne pružnej, tvárnej masy. Nesmie sa drobiť! Ak napriek všetkému sa ešte drobí (fakt by sa nemalo), kvapnem trochu oleja. V žiadnom prípade neprilievam vodu, cesto by pri pečení stvrdlo! Vyformujem ako valček a dám do chladničky.

Zapnem rúru na 180°C, ošúpem jablká, nastrúham ich. Cesto si rozdelím na 2 časti. Posypem pracovnú dosku múkou a rozvaľkám prvú časť cesta na približne pol centrimetrový plátok približne takého tvaru, ako plech. Prenesiem na plech.

Plech netreba ničím vystlať, cesto sa vďaka obsahu tuku nepripáli. Zvyškové cesto po okrajoch orežem a pridám k zvyšku cesta, s ktorým ho spojím hnetením. Ak sa cesto náhodou roztrhlo, stačí ho spojiť a uťapkať prstami. Dôležité je, aby bolo dno plechu zakryté.

Jablká vyžmýkam a ukladám na cesto. Rovnomerne rozhrniem, aby tvorilo čo najhladšiu vrstvu. Posypem kryštáľovým cukrom a mletou škoricou.

Rozvaľkám druhú časť cesta a prenesiem na jablká. Zase, ak sa roztrhne, len ho pospájam a uťapkám prstami. Pri pečení sa pomerne dobre zleje a spojí naviac získa zaujímavú textúru, ktorú môžme smelo označiť za “artisan” alebo “rustic”.

Napriek akémukoľvek defektu, vrchné cesto treba pred pečením popichať rovnomerne vidličkou, aby mala kadiaľ odchádzať para. Pred pečením cesto potriem ešte rozšľahaným vajíčkom.

jablkové pité spoza plota almás pité
Pri tomto koláči som použila to spomínané dvojnásobné množstvo surovín

Veľký plech s tenkou vrstvou koláča som piekla 25 minút na 180°C, ale prosím, odsledujte si svoju rúru. 20 minút bude minimum a 30 by malo byť maximum. Odporúčam sa riadiť vlastným nosom, ten vám najlepšie prezradí, či už je koláč upečený. Po upečení ešte zatepla posypem práškovým cukrom.

Ak by vám náhodou cesto na vrchnú vrstvu nevyšlo, netrápte sa. Nakrájajte z cesta, ktoré máte prúžky či iné tvary a tvorivo ich poukladajte po povrchu. Ak bude miestami vidieť jablká, vôbec to nie je na prekážku.

Servírovanie

Ja zvyčajne ochutnávam pité už zahorúca. A výnimočne si vychutnávam aj okraje, ktoré sú zahorúca chrumkavé od skramelizovanej jablkovej šťavy.

Ak chcete koláčik ozvláštniť, pridajte k jablkám hrozienka alebo orechy a podávajte ho so šľahačkou alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny. Kávičkari si ho budú určite vychutnávať s horúcou kávkou, milovníci vína si zase k nemu nalejú pohár rízlingu z neskorého zberu alebo iné vínko podľa vlastného výberu.



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.