Jednoduchý jablčník môjho detstva

Jablčník je najlepší z jabĺk nazbieraných na jeseň a uložených do pivnice, kde za pár mesiacov dozrejú a zosladnú. Naši rodičia kupovali každú zimu niekoľko bední jabĺk. Mali sme ich v studenej špajzi, pekne zabalené po jednom v novinovom papieri, a vždy keď sme mrnčali, že chceme sladkosť, tak nás poslali do špajze pre jablko. Alebo kyslú kapustu, ktorú sme si mohli posypať cukrom.

V našej vinici rastú aj jablká, každý rok nazbierame, čo príroda dá. Stromy vysadil ešte predošlý majiteľ na dosť nešťastné miesto, ale napriek tomu nás pravidelne každý druhý rok obdarujú výbornými voňavými plodmi.

Jednoduchý jablčník je asi prvý z koláčov, ktoré si pamätám. A recept je posledný, ktorý mi otec stihol dať. Narýchlo som si ho napísala do náhodne otvoreného dokumentu v počítači a nejak sa mi ho odtiaľ nechce vymazať.

A tak ho dávam sem, jablčník môjho detstva. Mimochodom, všimli ste si, že stačí nastrúhať jablká a v ich vôni sa zaručene rozpustí každý svetabôľ?

Suroviny:

  • 500 g jabĺk (4 stredne veľké jablká)
  • 250 g cukru (to je podľa pôvodného receptu, ja používam 120 g xylitolu a aj to sa mi zdá príliš sladké)
  • 250 g hladkej múky (recept funguje aj s polohrubou múkou)
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva
  • Mletá škorica
  • 100 g mletých orechov (stačí roztĺcť v mažiari)

Postup

Neexistuje nič jednoduchšie. Nastrúhať jablká, zasypať škoricou a cukrom, múkou, zamiešať, pridať vajce, orechy. Cesto vymiešate úplne hravo drevenou vareškou. Potom ho vylejete na plech vymazaný olejom a vysypaný múkou a pečiete 35 – 40 minút pri teplote 180°C. Keď sa začne cesto po okrajoch oddeľovať od plechu, pichnite uprostred cesta špáradlom. Ak ho vytiahnete čisté, jablčník je upečený.

Ako z gramáže vyplýva, koláčik je malý, tak si nezabudnite pripraviť skôr menší ale hlbší plech, pokiaľ nechcete mať namiesto koláčika jablčníkovú placku. Alebo zdvojnásobte dávku. Vyskúšala som ho piecť aj vo forme, ktorú používam na banánový chlebík a podobné pečenie, a bol to dobrý nápad.

Jablčník je pružný a pevný, vláčný, voňavý, jemne lepkavý.

Je výborný na raňajky, desiatu aj večeru. S mliekom aj s čajom. A s troškou spomienok. Len treba počkať, kým aspoň trochu vychladne, čo vôbec nie je jednoduché. Skúste vyplniť čas prípravou bylinkového čaju. K jablčníku je ako stvorený.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.