jan 032019
Jednoduchý ražno-špaldový kváskový chlieb


Už som sa bála, že nový rok začnem žobraním o nový kvások. Ten môj, ktorý opatrujem už poldruha roka, oslabol tak veľmi, že to vyzeralo beznádejne. Za jeho náhlou slabosťou bola nepremyslená zmena múky a asi aj vysoké zimné teploty v kuchyni, ktorú vykurujeme šporheľom na drevo. Našťastie, na nový rok opäť ožil a vyvaľuje na svet svoje veľké očiská, vlastne bubliny. 

Vzhľadom ku jeho kondícii som sa rozhodla nezaťažovať ho inou robotou, mu dať nakysnúť chlieb. Taký klasický, domáci, zdravý. Chlieb jednoduchý, bez čačiek mačiek. Voľba padla na kombináciu raž a špalda. Žiadne stáčanie, narezávanie, len prosté kysnutie vo forme na plech. 

Suroviny na rozkvas (štartér)

  • 150 g ražnej múky
  • 150 g vody
  • 1 bohatá lyžica aktívneho ražného kvásku

Surovniny na cesto

  • 300 g rozkvasu
  • 200 g ražnej múky
  • 100 g špaldovej múky
  • 260 g vody
  • 1 a 1/2 lyžičky soli

Pracovný postup

Suroviny na rozkvas som zmiešala a nechala pracovať 4 hodiny. Môžu to ale byť aj hodiny 3, 6 alebo dokonca až 12, pretože to závisí od teploty, kde pracujete alebo necháte pracovať rozkvas. U mňa je ráno, kým sa rozhoreje pec, skôr chladnejšie, nezvyknutý človek by hádam povedal aj, že zima. Ale povedzme že je to pod 20°C, pričom o štyri hodiny neskôr už je to 24°C. Môj rozkvas bol teda pripravený po 4 hodinách. Ja rozkvas zarábam v tej nádobe, v ktorej potom aj miesim cesto na chlieb. Takže do tej veľkej misy som pridala suroviny na cesto a zamiešala lyžicou.

Raž aj špalda sa lepia, a naviac, raž ani nemá rada bohvieaké miesenie. Stačí len poriadne zamiešať, aby sa vstrebala všetka múka a nechať ho kysnúť. Pamätám si, keď som začínala kváskovať, ako som sa ju pokúšala vymiesiť. No smola, raž má úplne iné vlastnosti, nedá sa z nej vymiesiť hladké hebké kysnuté cesto ako ho poznáme.

Cesto som preložila lyžicou do formy na chlieb, ktorú som vymastila a vysypala múkou. Nechala som ho kysnúť 4 hodiny a potom som ho vložila do rúry vyhriatej na 250°C. Po 10 minútach som znížila teplotu na 180°C a piekla ešte 30 minút. Po vyklopení sa mi spodná kôrka zdala ešte príliš svetlá, tak som dopiekla chlebík na mriežke, otočila som ho hore tou spodnou kôrkou.

Po dlhej dobe som zase raz netrpezlivo čakala, kým vychladne. Nevedela som sa dočkať, kým ho budem môcť rozrezať a zistiť, či kvások skutočne pracuje tak, ako má. Chlebík bol krásne pružný, voňavý, hutný, ale zároveň jemný. Jeho chuť je plná a po dojedení necháva v ústach príjemne nasládlu chuť, ako keď dojete čerstvo vylúskaný vlašský orech.

Hneď som si aj nakrájala pár krajcov na večeru, a samozrejme aj na raňajky. Sú malé a dajú sa nakrájať naozaj natenko. To z tohto chleba robí môjho obľúbenca na zdravé sendviče, ktoré si môžem pohodlne zabaliť aj na dlhšie cesty. Chlieb sa nerozmokvá a namazaný zdravou nátierkou ho môžem smelo obložiť čerstvou či nakladanou zeleninou. To sa bude cestovať!

Raňajky spoza plota

 Páčil sa vám článok? Dostávajte e-mailom všetky novinky spoza plota!


Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života. Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota. Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.