Jednoduchý ražno-špaldový kváskový chlieb

Už som sa bála, že nový rok začnem žobraním o nový kvások. Ten môj, ktorý opatrujem už poldruha roka, oslabol tak veľmi, že to vyzeralo beznádejne. Za jeho náhlou slabosťou bola nepremyslená zmena múky a asi aj vysoké zimné teploty v kuchyni, ktorú vykurujeme šporheľom na drevo. Našťastie, na nový rok opäť ožil a vyvaľuje na svet svoje veľké očiská, vlastne bubliny. 

Vzhľadom ku jeho kondícii som sa rozhodla nezaťažovať ho inou robotou, mu dať nakysnúť chlieb. Taký klasický, domáci, zdravý. Chlieb jednoduchý, bez čačiek mačiek. Voľba padla na kombináciu raž a špalda. Žiadne stáčanie, narezávanie, len prosté kysnutie vo forme na plech. 

Suroviny na rozkvas (štartér)

  • 75 g ražnej múky
  • 75 g vody
  • 1 bohatá lyžica aktívneho ražného kvásku

Surovniny na cesto

  • 350g vody
  • 250g chlebovej špaldovej múky
  • 200g celozrnnej ražnej múky od Nadi
  • 1 a pol lyžičky soli, rascu, na špičku noža mletý koriander, trošku muškátového orieška a ľanové semienka, čo ostali v balíčku, boli to cca 2 lyžice
  • Semienok môže byť až 6 lyžíc a namixovať si ich môžete podľa stavu vašich zásob a chuti

Pracovný postup

Rozkvas som ani nenechala rozkvasiť, plynule som pridala suroviny na cesto a zamiešala. Cesto fakt NEMIESIŤ, stačí len zamiešat, nechať nakysnúť na cca 2 násobok. Preložiť do formy a nechať nakysnúť na 2 násobok. U mňa to bolo 2 h v mise a 4 – 5 h vo forme. Tie časy závisia môžu byť obeľa dlhšie aj kratšie, záleží na x faktoroch. Nesledujte teda hodiny ale cesto.

Druhá alternatíva, a zdá sa že lepšia, bola, že som cesto rovno dala do vysypanej a vymastenej formy na chlieb (formu na tehličku som vymazala olejom a vysypala otrubami ) a nechala kysnúť celú noc. Ráno som len šupla do rúry. Piekla som 10 minút na 250 a 25 minút na 190 – 200 st. Celsia.

Raňajky spoza plota

Tento chlieb milujem aj preto, že sa dá sa nakrájať naozaj natenko, nemrví sa, a teda nie je problém urobiť si zdravé sendviče, ktoré sa dajú pohodlne zabaliť aj na dlhšie cesty. Chlieb sa nerozmokvá a namazaný zdravou nátierkou ho môžem smelo obložiť čerstvou či nakladanou zeleninou. To sa bude cestovať!

 Páčil sa vám článok? Dostávajte e-mailom všetky novinky spoza plota!


Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

3 komentáre

  1. Pingback: Tlačenka – mäsiarov majstrovsky kúsok - Gurmánsky zápisník

  2. Tatiana

    Dobrý deň, som začiatočník, prosim Vás, kde zohnat spaldovu chlebovu múku, alebo pod akym číslom? Používa sa dost často v receptoch, ale v obchodoch ju nevidieť. Ďakujem. Tatiana

    • Dobrý deň Tatiana, ja používam len obyčajnú chlebovú múku (teda pšeničnú) alebo výnimočne aj špaldovú múku hladkú 🙂 Osobne preferujem na denné rutinné pečenie len chlebovú, pretože so špaldovou sa mi pracuje horšie. Špaldovú celozrnú som prestala používať úplne. Je síce zdravšia, ale viac nám chutí klasický nadýchaný bochník než tuhšie celozrné pečivo. Je to však vec osobného vkusu 🙂

      Ak nemajú špaldovú chlebovú v bežnom obchode, odporúčam nákup cez internet. Ja mám tiež obmedzené možnosti nákupu (malé mesto – menší výber) a nakupujem cez internet. Pozerala som a je jej dosť veľa v ponuke, stačí zadať do vyhľadávača “špaldová chlebová múka”, tiež na portáli heureka.sk bolo dosť odkazov.

      Nech sa vám darí!

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.