Jún spoza plota. Naplno rozbehnutý vlak

„Panebože, udělej to nějak tak, aby každý den pršelo asi tak od půlnoci do tří ráno, ale víš, tak pomalu a teple, aby to mohlo vsáknout; ale aby přitom nepršelo na smolničku, tařici, devaterník, levanduli a ty ostatní, které jsou Ti v Tvé nekonečné moudrosti známy jako byliny suchomilné, — kdybys chtěl, napíši Ti je na list papíru; a slunce aby svítilo po celý den, ale ne všude (například ne na tavolníky, aniž na hořec, bohyšku a rododendron) a ne tuze moc; aby bylo hodně rosy a málo větru, dost žížal, žádné mšice a slimáci, žádné padlí, a aby jednou za týden pršela zředěná močůvka a holubí trus, amen.“ (Karel Čapek)


Jún nám tento rok priniesol dlho očakávané slnečné dni, vôňu kvetov, prvú vlnu horúčav a jahody. Užili sme si jednu z posledných prechádzok okoli polí, na ktoré už čoskoro nebudeme mať čas, a pokochali sme sa letnou krajinou.

Vinič utešene rástol, ani sme nestíhali olamovať zelené zálistky z kmeňov. Každý deň, keď to bolo možné, sme sa vybrali do vinice a s údivom sme pozerali na vitálne zelené výhonky, ktoré sme už otrhali, ale oni sa ako zázrakom objavili o pár dní zas. Dúfali sme, že podobne vitálne budú aj ratolesti a strapce, ktoré nám sľubovali sladko voňajúce kvety na nich.

Potešili nás oneskorene kvitnúce agáty a keď sa krovie okolo plota zabelelo obrovskými taniermi bazových kvetov, nazbierali sme si na sušenie na čaj, aj na sirup, ktorý som robila prvýkrát. Trochu som sa pohrala s citrónmi, ktorých kôru som nevarilav sirupe, ale nechaa som ich len vylúhovať, aby nebol sirup ani mdlý, ani horký, ani príliš sladký, ale tak akurát voňavý a svieži. A konečne som zase raz urobila bazové lievance.

Snažila som sa udržiavať záhony s cibuľou bez buriny, ale bol to márny boj. Cibule si však poradili a ja som s potešením nosila domov prvé mladé cibuľky, ktorých sme zase raz mali dostatok. 

Koncom mesiaca, uprostred najväčších horúčav, sme sa vybrali na prvé spoločenské podujatie od   začiatku pandémie. Navštívili sme slovenské biovinárstvo Domin & Kušický, kde sme ochutnali a nakúpili klasické aj nové vína.

Večer sme s priateľmi na dvore zavárali jahodový džem, popíjali vínka, jedli guláš, focacciu a pečené klobásky. Džem sa vydaril. Jahody sme nechali vcelku, takže vo výsledku sme z 10 kíl jahôd získali len 6 litrov džemu, ale bol presne taký, aký sme chceli, plný kúskov ovocia v prírodnom rôsole.

Zaváranie v dobrej spoločnosti nie je len o práci a chutnom výsledku, ale aj o dlhých rozhovoroch hlboko do noci. Ďalší deň sme dokonca stihli aj kúpalisko na Santovke, kde nás osviežila a ochladila minerálna voda. Po kúpaní sme navštívili Pivnicu Brhlovce, kde sme … no, zase koštovali víno. Tieto momenty sú príjemnou súčasťou života spoza plota. Keby ste ma zabili, nepamätám si, na akom projekte som pracovala, ale historky z hodín strávených s priateľmi si budem pamätať navždy. 

Medzičasom tráva vo vinici vyrástla tak, že sa kosenie nedalo dlhšie odkladať. Nazbierala som ešte lipkavec a nechala som manžela so švagrom realizovať sa s kosačkami. Ja som v chládku kuchyne navarila hovädzí guláš na čatní s knedlíkmi zo starých rožkov a potom sme už len kochali pohľadom na nový look našej vinice. Zrazu sa mi vinič zdal bohatší a silnejší, krásne vystúpil do scenérie krajiny.

Využila som možnosť zase slobodne kráčať po čerstvo pokosenej tráve a navštívila som mladý orech. Svoje miesto si vybral asi pred štyrmi, piatimi rokmi. Vyrástol z ničoho nič, sám od seba. Tento rok sa jeho doteraz svetlá a hladká kôra začala miestami meniť na tmavšiu a hrubšiu dospelácku kôru a priniesol prvé plody. Hruška na severe tiež hrdo ukázala svoje budúce plody. 

Na konci mesiaca nás čakala ešte pozvánka na druhé očkovanie. Opäť som si spomenula na našich drahých blízkych, ktorí sa očkovania nedožili. Chýbali nám pri zaváraní, chýbajú nám každý večer, keď sa posadíme po práci na dvor a pozorujeme tanec svätojánskych mušiek.

Pri práci vo vinici sa cítime trochu ako siroty, ktorým nikto nepovie, čo dnes robil, čím by nám pripomenuli, čo čaká aj nás. Hoci žijú v príbehoch a historkách, ktoré si rozprávame, bezstarosť prvého leta spoza plota sa stratila a my nanovo staviame svoj svet. Sme vďační za tých, ktorí nám ostali, lebo len zdieľaná radosť nás napĺňa pocitom, že to, čo robíme, má zmysel. 


Prečítajte si zápisky aj z ďalších mesiacov roka 2021

Január | Február | Marec | Apríl | Máj


Dostávajte pravidelné sezónne recepty e-mailom! Prihláste sa na odber Noviniek Spoza plota. V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.