Knedľa zo starých rožkov 3x inak

Tieto jednoduché a božsky chutné knedle sú fantastickou prílohou ku hlavnému jedlu ale aj samostatným hlavným jedlom. Jediné, čo k tomuto zázraku potrebujete sú staré rohlíky alebo žemle, dve vajíčka, troška mlieka, korenia a rôzne zvyšky z chladničky. 

Pracovný postup

Postup je rovnaký pri všetkých troch verziách. Suché rožky alebo žemle nakrájam natenko, na 2 – 3 milimetrové plátky. Je ich celá hromada a  pri pohľade na tú kopu neverím, že bude stačiť fakt len deci mlieka a dve vajíčka. Vajíčka ani netreba rozšľahať v inej miske, všetko robím v tej jednej, do ktorej som dala nakrájané rožky. Poriadne rukami premiešam a nechám cesto odpočinúť, kým nezačne vrieť osolená voda.

Ak by sa vám náhodou stalo, že máte o rohlík menej alebo cesto by bolo z akéhokoľvek dôvodu redšie a nedali by sa z neho formovať knedle, kľudne prisypte trochu strúhanky.

Už keď voda buble, tak vyformujem z hmoty gule veľkosti tenisovej lopty. Vložím ich do vriacej vody a čakám, kým nevyplávu napovrch. Potom ich ešte pootáčam v tej vode, aby sa obvarili aj z druhej strany. Varím ich 5 minút z každej strany. 

Tieto malé veľkosti knedlí pôsobia na tanieri príjemne, človek sa cíti priam ako v Bavorsku, a naviac nemusí zdĺhavo variť jednu veľkú knedľu v mikroténovom vrecku. A ešte jedna dôležitá vec. Netrápte sa s tým, koľko rožkov máte, len upravte množstvo mlieka a vajíčok.

Klasická žemľová knedľa

  • 250 g suchého nakrájaného pečiva (8 rožkov)
  • 100 ml mlieka
  • 2 – 3 vajíčka
  • Lyžica masla 
  • 1 menšia cibuľa
  • Petržlenová vňať
  • Soľ

Túto robievam namiesto kysnutej knedle k červenej alebo hlávkovej kapuste a pečenému bravčovému či inému mäsu. Spotrebujem staré pečivo, nečakám kým naskysne cesto a knedľa sa zaručene vždy podarí. Ak si túto knedľu urobíte v menšom, tak guličky môžete ešte zľahka osmahnúť na masle, aby získali zlatavý nádych a môžete si ich vidličkou namáčať do roztaveného syru na štýl fondue. K tomu pohár dobrého vína a o kulinársky zážitok máte postarné.

Špiková žemľová knedľa

  • 250 g suchého nakrájaného pečiva (8 rožkov)
  • 100 ml mlieka
  • 2 – 3 vajíčka
  • Lyžica špiku
  • 1 menšia cibuľa
  • Strúčik cesnaku
  • Petržlenová vňať
  • Soľ

Táto knedľa má intenzívnejšiu chuť než klasická. Hodí sa aj ku kapuste a pečenému mäsu, ale aj do vývavaru alebo zeleninovo-paradajkovej polievky typu minestrone. Veľkosť knedlí môžete nechať tiež ako tenisová loptička alebo kľudne urobte tie knedlíky menšie. 

Žemľová knedľa so slaninkou

  • 250 g suchého nakrájaného pečiva (8 rožkov)
  • 100 ml mlieka
  • 2 – 3 vajíčka
  • Nadrobno nakrájaná prerastaná slanina
  • Borievky (cca 3 – 5 guličiek)
  • Strúčik cesnaku
  • Petržlenová vňať
  • Soľ

Toto je ideálna knedľa napríklad ku králikovi pečenému na červenom víne. Výrazne chute nádherne doladí blanšírovaný špenát alebo špargľa či ružičkový kel. Výborná je aj s hríbovou smotanovou či smotanovo-syrovou omáčkou. A to najlepšie príde na druhý deň, ak sa mi podarí si aspoň jeden knedlík schovať. Studený si ho nakrájam na tenučké plátky a vychutnávam si pikantnú slaninovo-borievkovú chuť toho, čo ešte deň predtým bolo len starým, suchým pečivom. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.