Tieto jednoduché a božsky chutné knedle sú fantastickou prílohou ku hlavnému jedlu ale aj samostatným hlavným jedlom. Jediné, čo k tomuto zázraku potrebujete sú staré rohlíky alebo žemle, dve vajíčka, troška mlieka, korenia a rôzne zvyšky z chladničky.
Pracovný postup
Postup je rovnaký pri všetkých troch verziách. Suché rožky alebo žemle nakrájam natenko, na 2 – 3 milimetrové plátky. Je ich celá hromada a pri pohľade na tú kopu neverím, že bude stačiť fakt len deci mlieka a dve vajíčka. Vajíčka ani netreba rozšľahať v inej miske, všetko robím v tej jednej, do ktorej som dala nakrájané rožky. Poriadne rukami premiešam a nechám cesto odpočinúť, kým nezačne vrieť osolená voda.
Ak by sa vám náhodou stalo, že máte o rohlík menej alebo cesto by bolo z akéhokoľvek dôvodu redšie a nedali by sa z neho formovať knedle, kľudne prisypte trochu strúhanky.
Už keď voda buble, tak vyformujem z hmoty gule veľkosti tenisovej lopty. Vložím ich do vriacej vody a čakám, kým nevyplávu napovrch. Potom ich ešte pootáčam v tej vode, aby sa obvarili aj z druhej strany. Varím ich 5 minút z každej strany.
Tieto malé veľkosti knedlí pôsobia na tanieri príjemne, človek sa cíti priam ako v Bavorsku, a naviac nemusí zdĺhavo variť jednu veľkú knedľu v mikroténovom vrecku. A ešte jedna dôležitá vec. Netrápte sa s tým, koľko rožkov máte, len upravte množstvo mlieka a vajíčok.
Klasická žemľová knedľa
- 250 g suchého nakrájaného pečiva (8 rožkov)
- 100 ml mlieka
- 2 – 3 vajíčka
- Lyžica masla
- 1 menšia cibuľa
- Petržlenová vňať
- Soľ
Túto robievam namiesto kysnutej knedle k červenej alebo hlávkovej kapuste a pečenému bravčovému či inému mäsu. Spotrebujem staré pečivo, nečakám kým naskysne cesto a knedľa sa zaručene vždy podarí. Ak si túto knedľu urobíte v menšom, tak guličky môžete ešte zľahka osmahnúť na masle, aby získali zlatavý nádych a môžete si ich vidličkou namáčať do roztaveného syru na štýl fondue. K tomu pohár dobrého vína a o kulinársky zážitok máte postarné.
Špiková žemľová knedľa
- 250 g suchého nakrájaného pečiva (8 rožkov)
- 100 ml mlieka
- 2 – 3 vajíčka
- Lyžica špiku
- 1 menšia cibuľa
- Strúčik cesnaku
- Petržlenová vňať
- Soľ
Táto knedľa má intenzívnejšiu chuť než klasická. Hodí sa aj ku kapuste a pečenému mäsu, ale aj do vývavaru alebo zeleninovo-paradajkovej polievky typu minestrone. Veľkosť knedlí môžete nechať tiež ako tenisová loptička alebo kľudne urobte tie knedlíky menšie.
Žemľová knedľa so slaninkou
- 250 g suchého nakrájaného pečiva (8 rožkov)
- 100 ml mlieka
- 2 – 3 vajíčka
- Nadrobno nakrájaná prerastaná slanina
- Borievky (cca 3 – 5 guličiek)
- Strúčik cesnaku
- Petržlenová vňať
- Soľ
Toto je ideálna knedľa napríklad ku králikovi pečenému na červenom víne. Výrazne chute nádherne doladí blanšírovaný špenát alebo špargľa či ružičkový kel. Výborná je aj s hríbovou smotanovou či smotanovo-syrovou omáčkou. A to najlepšie príde na druhý deň, ak sa mi podarí si aspoň jeden knedlík schovať. Studený si ho nakrájam na tenučké plátky a vychutnávam si pikantnú slaninovo-borievkovú chuť toho, čo ešte deň predtým bolo len starým, suchým pečivom.