Korenisto sladký ovocný chlebíček

Ovocný chlebíček je sladký vďaka sušenému ovociu, chrumkavý vďaka orechom a prekvapivo vláčny. Upečiete ho aj bez skúseností alebo ak nemáte čas. Príprava je naozaj rýchla a jednoduchá.

Zmes korení môže pripomínať jeseň alebo zimu, avšak mne najviac zo všetkého pripomína Anglicko. A aj sa výborne hodí práve ku čaju s mliekom alebo horkej čiernej káve. Viem s k nemu veľmi dobre predstaviť aj kopček šľahačky. Tak poďme piecť.

Suroviny:

  • 150 g vlašských orechov
  • 120 g sušených marhúľ
  • 200 g kandovanej citrónovej kôry
  • 180 g hladkej múky
  • Prášok do pečiva
  • Mleté klinčeky, škorica a nové korenie – zo všetkho tak po pol lyžičke
  • 50 g xylitolu
  • 100 g masla
  • 3 vajcia

Pracovný postup

V jednej mise som zmiešala navážené a nasekané orechy, marhule a kandovanú citrónovú kôru. Pridala som múku, prášok do pečiva a korenia. Zamešala som.

V druhej mise som vyšľahala maslo so xylitolom, postupne som zašľahávala vajíčka. Do tejto zmesi som vysypala sypkú zmes.

Cesto bolo husté, nelialo sa. Boli to vlastne kúsky orechov a ovocia obalené cestom. Lyžicou som cesto preložila do formy na pečenie chlebíka, ktorú som vyložila papierom na pečenie, a uťapkala som ho, aby bolo rovnomerne vysoké.

Piekla som 45 minút pri teplote 180°C. Používam horný a dolný ohrev, môžete aj teplovzduch, potom by ale teplota mala byť nižšia. Môže sa piecť aj dlhšie, to už závisí od vašej rúry. Pred dopečením vyskúšajte špilkou či je chlebíček prepečený. Nedajte sa pomýliť, ak bude trochu lepkavá, môže byť od ovocia.

Poznámky a tipy k receptu

Namiesto xylitolu môžete použiť bežný práškový cukor, alebo aj nič, pretože sušené ovocie a kandovaná kôra sú dostatočne sladké. Aj tá kôra sa dá vynechať. Čo sa týka múky, ja som použila už aj polohrubú aj špaldovú, dá sa piecť aj s nimi. A kto chcete, môžete do ceste priliať aj kvapku rumu alebo whisky.

Nechcelo sa mi štartovať mlynček na kávu kvôli štyrom guličkám nového korenia. Dala som ich teda len medzi papiere a pobúchala tĺčikom na mäso. Korenie sa pekne rozdrvilo, hoci nebolo tak jemné ako mleté korenia. Vôbec to však nebolo na škodu.

Chlebíček je nielen chutný, ale aj veľmi sýty. Odolať ďalšiemu a ďalšiemu kúsku je veľmi ťažké, takže ho radšej napečte, keď čakáte návštevu a podeľte sa 🙂


Chcete viac takýchto tipov a receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Nechcete čakať na newsletter?

Dostávajte každý nový článok vždy hneď, keď je publikovaný. Niekedy dostanete nový článok každý deň, inokedy budú dlhšie prestávky. Píšem ako stíham :)

Pridajte sa k 1 317 ďalším odberateľom

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.