Krkovička na horčici a gratinované zemiaky

Krkovička sa dá pripraviť na tisíc spôsobov. My ju máme najradšej pomaly pečenú s kapustou a knedľou, ale dá sa aj inak. Ako?

V northamptonskej kuchyni som sa naučila, že existuje čosi, ako kombinácie dané bohmi. Ananás a likér kirsch. Hrušky a sherry. Stilton a šampióny. Jednoducho chute, ktoré spojené do jedla správnym spôsobom, sa podporia navzájom a vznikne kombinácia, ktorá nenechá nikoho na pochybách, že patria k sebe. Vlastne, že jeden bez druhého sú len dobré, a dobré je za tri.

Horčica a cibuľa

Takýmto párom od bohov je aj horčica a cibuľa. Ale pozor, nehovorím o tých vyblednutých chuderkách bez chute a vône zo spodných políc supermarketov. Hovorím o domácej horčici. Recept vám napíšem, keď navarím viac fľaštičiek a vyladím chute. Keď už horčicu kupujete v obchode, tak odporúčam naozaj zainvestovať do horčice plnej chuti.

V tomto jedle bude horčici robiť garde cibuľa, obyčajná žltá, štipľavá, z našich záhrad a tržníc. Tak poďme variť.

Suroviny:

  • 500 g krkovičky alebo 4 plátky
  • 2 cibule
  • soľ, čierne korenie
  • trochu oleja
  • horčica

Príprava mäsa

Plátky krkovičky som osolila, okorenila čiernym korením a nechala dve hodiny oddychovať v chladničke naskladané jeden na druhý. Po dvoch hodinách som nakrájala cibuľu na mesiačiky, plátky krkovičky naklepala a nechala z oboch strán zatiahnúť na troche oleja.

krkovička s horčicou

Olej bol fakt rozpálený, mäso sa zatiahlo za chvíľočku. Dno môjho hrnca najprv nestačilo pre všetky štyri plátky, a tak som ich zaťahovala po jednom.

Vyberala som ich na panvicu, ktorú som si pripravila na pracovnú dosku vedľa sporáka. Tam som každý plát mäsa potrela lyžicou horčice.

krkovička s horčicou spoza plota

Teplotu som znížila na polovicu. Do oleja som nasypala nakrájanú cibuľu, zamiešala a nechala rozvoňať. Keď šla mierne do sklovita, položila som na ňu som plátky mäsa potretého horčicou a podliala trochou vody.

krkovička s horčicou spoza plota

Hrniec som zakryla a nechala dusiť 10 minút. Potom som mäso v hrnci otočila a nechala dusiť ešte ďalších 10 minút. Hotové mäso som vybrala na alobal, dobre zabalila a pustila som sa do prípravy zemiakov.

Príprava gratinovaných zemiakov

Zemiaky zvyknem počítať 2 – 3 na osobu, podľa veľkosti. Tentorkát som použila nové zemiaky, ani som ich nešúpala, len som ich nakrájala na polcentrimetrové a tenšie plátky.

gratinované zemiaky spoza plota

Sklenenú zapekaciu misu som potrela cesnakovým olejom a začala som vrstviť: zemiaky, postrúhaný eidam, trošku šlahačkovej smotany. Zemiaky som veľmi jemne posolila a ochutila muškátovým kvetom. Vrstvy mi vyšli štyri, končí sa zemiakmi a smotanou, už bez syra.

gratinované zemiaky spoza plota

Piekla som 35 minút pri teplote 180°C, ale čas a teplotu si prispôsobte podľa vlastnej rúry.

Podávanie

Cibuľovo-horčicový výpek z mäsa som nechala v hrnci, ale keby ste sa rozhodli pre ryžu namiesto zemiakov, tak sa vám určite hodí ako výborná omáčka. A chybu neurobíte ani s paradajkovo-cibuľovým šalátom, ktorý osvieži celkový dojem z jedla.

krkovička s horčicou

Príprava mi trvala hodinu a pol. Je pravda, že teoreticky som mohla piecť v rúre gratinované zemiaky, a počas tých 35 minút pohodlne robiť mäso, ale tým by som sa pripravila o možnosť nechať mäso odležať. Práve tým odležaním získava vyššiu krehkosť. Ak teda môžete, pripravte si ho napríklad v piatok a o skvelý víkendový obed máte postarané.

Chuť jedla môžete podporiť pohárom vína. Vyskúšajte napríklad Pinot Blanc. Možno túto odrodu poznáte pod názvom rulandské biele. Tento z Brhloviec zrel v dubových a agátových sudoch. Kto by odolal?



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.