Kura na paprike a pečené zemiaky z jedného hrnca

Zemiaky, neodmysliteľná súčasť nášho jedálnička, sa dajú pripraviť na tisíce spôsobov. Jedna z mojich kuchárskych kníh je dokonca venovaná výhradne receptom zo zemiakov! Pravdupovediac, vôbec si neviem predstaviť slovenskú kuchyňu bez tejto univerzálnej potraviny.

U nás, na severe východného Slovenska, to bola zároveň jedna z mála potravín, ktoré sa urodili aj v relatívne chladnom podnebí a pomerne neúrodnej pôde. Mám nezabudnuteľné spomienky na „gruľovky“, zemiakové brigády. Tajné ochutnávky alkoholu a fajčenie za kolesom traktora, zablatené topánky a špinavé ruky, horalka a čaj z fľaše cez prestávku, na dne ruksaku pár malých zemiakov na doma, boľavý chrbát a návrat autobusom, keď sa začalo stmievať. V každom prípade, stráviť deň v nádhernej podtatranskej scenérii na čerstvom vzduchu bolo zábavnejšie ako sedieť v škole a veru by som si to aj rada ešte niekedy zopakovala.

To najlepšie na zemiakoch pre mňa vždy bolo a je – jedenie. Hoci som ochutnala jedlá od výmyslu sveta, tým najlepším jedlom na svete sú pre mňa maličké, čerstvo vykopané zemiaky upečené nasucho v šupe. Čakanie, kým začnú v rúre praskať, potom ich ešte horúce dymiace rozkrájať na tanieri, a jesť s plátkom topiaceho sa studeného masla a pohár kyslého mlieka, to bol náš rodinný rituál každú jeseň.

Tento rok máme naše prvé zemiaky z vlastnej úrody spoza plota. Až dnes vidím, koľko je práce za zemiakmi, ktoré pokladáme už možno aj za nudné, nezaujímavé jedlo. Zrýľovať a pohnojiť pôdu, vyhĺbiť brázdy, nahádzať do nich zemiaky, zahrabať. Ohŕňanie mladých rastlín, plenie, polievanie. Vykopávanie – ručne, traktor ani koníka nemáme. Napätie, koľko a akých zemiakov sme dopestovali. A prvá ochutnávka.

Dnes mám pre vás recept, kde hlavnú rolu hrajú teda práve tieto maličké, čerstvo vykopané zemiaky. A poviem vám, že hoci je veľmi jednoduchý, sedím na záhrade po večeri spokojná, ako už dávno nie.

Suroviny (pre 2 osoby):

  • 2 kuracie prsia (môžete použiť aj stehná alebo iné mäso, ktoré vám chutí)
  • 1 pohár pikantnej paprikovej pasty. Ak nemáte domácu, môžete použiť Eros Pista z obchodu
  • Zemiaky – podľa apetítu
  • Olivový olej
  • Hrubozrnná soľ
  • Saturejka; nám ešte rastie v záhone

Postup:

Kuracie prsia netreba krájať, stačí len oddeliť horný a dolný sval, takže vám ostanú 2 veľké a 2 malé kúsky. Vložila som ich do pekáča a lyžicou som naukladala navrch paprikovú pastu. Mäso som nesolila, pasta bola slaná dosť.

Zemiaky som pokvapkala olivovým olejom a posypala soľou, pridala som saturejku a premiešala, potom preložila pomedzi a okolo kuracích kúskov. Prikryté som nechala nad ohňom niekoľko minút, ako dlho to bude trvať vám, záleží od intenzity plameňa. Asi po 20 minútach som otočila kuracie kúsky, aby sa opražili aj z druhej strany. Keď sa začalo trošku pripaľovať, podliala som pivom a nechala variť, kým nezmäkli zemiaky a mäso nebolo prepečené.

Mne sa ku pikantnému jedlu žiadala aj smotana, takže na tanierik som si naložila štedrú lyžicu, určite by sa však ako príloha hodil aj čerstvý zeleninový šalát, napríklad paradajkovo – cibuľový.

Upečte si túto dobrotu na ohni a zažite skrotenú silu tohto živlu, ktorý premení inak všedné jedlo na sviatok. 



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.