Kuracie prsia na divoko s fotopostupom

V porovnaní s inými mäsami, kuracie mäso nevyžaduje dlhý čas prípravy. Svedčí mu každá úprava od pečeného kuraťa vcelku, po dusené kúsky v rizote, varené v perkelte alebo vyprážané rezne.

Mne osobne kuracie prsia nikdy nechutili, na rezne si totiž nepotrpím a inak je to mäso na môj vkus fádne, suché. Stačí ale malá úprava a to fádne suché mäso sa zmení na šťavnatý kúsok, ktorý na jazyku priam spieva. 

Nejak sa zažilo, že ku kuraciemu mäsu patrí biele víno, smotanové omáčky a iné svetlé prísady či nápoje. Ja som použila víno červené a namiesto smotany paradajkovú šťavu. A divoké korenia a zeleninu v talianskom štýle. Výsledok bol tak chutný, že dokonca aj môj muž ho pochválil – a to napriek tomu, že obsahuje aj kel. 

Suroviny:

  • Kuracie prsia 
  • 1/2 póru
  • 8 ks šampiňónov
  • 10 ks čiernych olívy
  • 1 kápia alebo červená paprika
  • 4 veľké listy kelu  
  • 2 dcl červeného vína
  • Paradajková omáčka
  • Cesnak 
  • Soľ, čierne korenie, nové korenie (4-5 guličiek), borievka (3 guličky), bobkový list, rozmarín 

Pracovný postup:

Ja som použila 1/2 kuracích pŕs, tým myslím polovicu z motýlika, ktorého kúpite v mäsiarstve. Inak platí, že stačí použiť 1 kúsok kracích pŕs, ak kupujete v supermarkete. 

Kuracie prsia som nakrájala na čosi ako stredne veľké medailónky alebo filety, osolila a opeprila, potom som ich orestovala z každej strany, aby sa zatiahli. Kto chce, môže nechať tie kuracie prsia vcelku ako prírodné rezne. Určite ich ale nekrájajate na malé kúsky ako do rizota či perkeltu.

Najprv som nechala na hrubostennej panvici rozpustiť maslo, na ňom som osmažila natenko nakrájaný pór, cesnak a pridala nakrájané šampiňóny.

Keď zmäkli, pridala som kel nakrájaný na čo najjemnejšie rezance, nechala zvädnúť, odsunula som všetko na jednu časť panvice a pridala kuracie kúsky. 

Postupne som pridávala na polovicu rozkrojené olivy, natenko nakrájanú papriku, lístky z rozmarínu. To všetko som zamiešala a podliala suchým červeným vínom. 

Nechala som všetko variť na slabom plameni pod pokrievkou asi tak 5 minút a pridala som bobkový list, nové korenie, borievku a 3 dcl paradajkovej omáčky.

Zase som zamiešala, pootáčala som kúsky mäsa tak, aby bolo tmavoružové z každej strany, a nechala som variť, stále na slabom plameni, zase pod pokrievkou ešte 5 minút. 

Variácie:

  • Namiesto póru môžete použiť obyčajnú cibuľu, červenú cibuľu alebo feniklovú bulvu 
  • Namiesto listov kelu môžete použiť na polovice rozkrájané guličky ružičkového kelu
  • Namiesto paradajkovej šťavy, ak ju nemáte, použite rozmixované paradajkovú pulpu v šťave
  • Omáčky môže byť aj pol litra, záleží, ako veľa omáčky máte radi u vás
  • Kto by chcel čosi hutnejšie, môže na začiatku na masle orestovať kúsky kvalitnej slaniny, alebo klobásy alebo šunky, dodajú celému jedlu ešte výraznejší nádych divočiny
  • Tie šampiňóny a olivy som nerátala, je to orientačné číslo, dajte ich primerane veľa 

Takto pripravené kuracie prsia ma milo prekvapili, hlavne svojou krehkosťou a šťavnatosťou. Boli nielen chutné, ale aj sýte, nie však ťažké. Podávala som ich s cestovinami, ale výborné sú aj s ryžou, čerstvým chlebom alebo cesnakovou bagetou.

Tak ako? Dáte tejto nevšednej úprave šancu aj vy? 



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.