Kuracie srdcia a pečene dusené na červenom víne

Aj začiatočník v kuchyni si môže navariť jedlá chutné a výživné. Kuracie srdcia a pečene dusené na červenom víne práve takýmto jedlom sú.

Vnútornosti sú lacné a pritom plné výživných látok. Extra bohaté sú na železo, ale celý zoznam je dlhý a zahŕňa cholín, vitamín E, vitamín K, vitamín B5, vitamín B7, vitamín B1, vitamín A, kyselina listová, vitamín B2, vitamín B3, vitamín D, vitamín C, vitamín B6, vitamín B12, draslík, mangán, selén, fluór, kobalt, vápnik, molybdén, sodík, meď, horčík, fosfor, jód, zinok, puríny.

Teším sa, že toto moje obľúbené jedlo je tak zdravé a v tomto recepte ku základnej surovine pridáme aj čosi extra na posilnenie imunity – zázvor, cibuľu, cesnak a červené víno. Máme všetko? Tak poďme variť.

Suroviny:

  • 400 g kurací sŕdc
  • 400 g kuracích pečení
  • 3 dcl suchého červeného vína
  • 2 dcl vývaru
  • 1 cibuľa
  • 1 cesnak
  • 3 cm zázvoru
  • 1 lyžica pomarančovej kôry
  • soľ
  • čierne korenie
  • pálivá paprika
  • kurkuma

Pracovný postup

Srdcia som najprv orezala zvrchu, aby som ich zbavila prebytočných blaniek a tuku.

Do nízkeho hrnca so širokým dnom som naliala olej. Na rozpálenom oleji som orestovala nadrobno pokrájanú cibuľu s cesnakom a zázvorom, ktorý som očistila a tiež nakrájala nadrobno. Ak si prajete, môžete ho nastrúhať.

Na tomto oleji som potom orestovala srdcia. Keď boli zatiahnuté, podliala som ich 2 deci červeného vína a posypala pomarančovou kôrou a ostatným korením. Pridala som 2 dcl vývaru a hrniec som zakryla pokrievkou.

Pomarančová kôra

Nasušila a namlela som si ju na prášok do zásoby už na jeseň, keď sme sa dopovali pomarančami. Ak ju vynecháte, nič tragické sa nestane. A najbližšie, až budete mať pomaranč, tak šupu dôkladne umyte, po konzumácii ovocia z nej odstráňte všetky mäkké časti a usušte si ju. Polámte na malé čiastky a zomeľte v mlynčeku na kávu.

Dusenie

Srdcia sa dusili na slabom plameni asi 40 minút. Omáčka krásne zhustla a zredukovala sa. Do hrnca som pridala pečeň, ktorú ale najprv som nakrájala na kúsky tak malé, ako boli srdcia v surovom stave a orestovala na inej panvici. Tekutiny v hrnci sa mi zdalo byť málo, tak som ešte doliala deci vína. Len som prehriala a už som aj chystala taniere.

Tieto dusené kuracie srdcia a pečene sme mali s ryžou, ale vynikajúce budú aj s kváskovým chlebom. Omáčka je jemne pikantná, mäso má svoju dôverne známu, charakteristickú chuť. A keďže ste ušetrili na mäse, môžete si urobiť radosť a dopriať si pohár kvalitného vína, čím povýšte toto výborné jedlo na gurmánsku slávnosť.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.