Kuracie stehná dusené na zelenine v paradajkovej šťave

Už niekoľko rokov dodržiavam sezónnosť v stravovaní. Tak ako mám v lete chuť na zmrzlinu a ovocie, v zimné dni prirodzene siaham po hrejivých jedlách. Na rozdiel od leta, keď na našom stole dominuje čerstvé ovocie a zelenina, v zime prichádzajú na rad obilniny, kapusta, polievky, či už zeleninové krémy alebo na báze vývaru, zeleninové prívarky a kaše, a ešte jedno jedlo.

Neviem, ako ho mám po slovensky nazvať. V angličtine má toto jedlo názov stew alebo casserole. Ide o zmes mäsa a zeleniny dusených v jednom hrnci, pričom stew sa pripravuje pomalým dusením na sporáku a casserole v zapekacej mise v peci. Ďalej casserole môže byť aj názov pre typ hrnca na prípravu … eh, casserole. Stew sa ešte odlišuje tým, že sú preň charakteristické väčšie kúsky mäsa.

Stew aj casserole vo výsledku pripomínajú náš guláš, avšak nejde o jedlo na báze cibuľovo-paprikového základu, takže potrebujem na tieto stew/ casserol nájsť slovenský názov. Slovník ponúka “dusené mäso”, s čím nie som spokojná.

Myslím, že toto jedlo si zaslúži nejaký pekný a jednoznačný názov, pretože ide o o jedlo výživné, úsporné a podľa spôsobu úpravy aj pomerne zdravé. Za mňa dodávam, že pôsobí ako balzam na telo aj dušu v dňoch, keď je slniečka pomenej a teploty sú nízke. 

Suroviny: 

  • Kuracie stehná horné (s kosťou a kožou)
  • 1 veľký batát alebo 2 stredne malé
  • 1 cvikľa
  • 2 – 4 mrkvy (záleží od veľkosti)
  • 2 hrste ružičkového kelu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 dcl paradajkovej omáčky

Pracovný postup

Spomínala som, že toto jedlo je úsporné. Do tej úspory rátam nielen minimum riadu – 1 hrniec , ale aj času. Prípravou strávite len toľko času, koľko ho potrebujete na ošúpanie a nakrájanie zeleniny. Batáty a cvikľu krájam na malé kocky, mrkvu na 0,5 cm tenké kolieska. Ak je veľká, tak ju rozrežem pozdĺžne na 2 alebo 4 tenšie kúsky. Ružičkový kel len orežem naspodku od tvrdej časti a nechám vcelku. Cesnak nakrájam na plátky.

Rúru rozohrejme na 130°C. Zeleninu vložím do zapekacej misy, posolím, poprášim čiernym korením a majoránkou, ktorú som nasušila začiatkom jesene. Pokvapkám olivovovým olejom a premiešam, aby zelenina v zmesi bola rovnomerne rozložená. 

Soľou a čiernym korením ochutím aj kuracie stehná a položím ich na zeleninu. Podlejem deci vody. Zapekaciu misu so zeleninou a mäsom vložím na hodinu do rúry.

Keď sa koža na kurati trochu zatiahne, vyberiem misu, potriem paradajkovou omáčkou, ktorú aj zamiešam do zeleniny. Rúru zapnem na 200°C a pečiem, kým sa mäso neoddeľuje od kosti a zelenina nie je primerane mäkká. 

Tipy podávanie 

Ja toto jedlo jedávam samotné, teda len zelenina, šťava a mäso. Vďaka šetrnej príprave si každý kúsok zeleniny zachoval a rozvinul svoju charakteristickú chuť, najvýraznejšie sa prejavila sladkosť a mäkkosť batátu, chrumkavosť cvikle a mrkvy, pikantnosť ružičkového kelu.  

Komu sa žiada príloha, tak výbornou voľbou budú chlieb, pizzové štangle, ale aj gnochci

Alternatívne kombinácie zeleniny si určite vymyslíte aj sami, dôležité je len to, aby ste zladili veľkosť nakrájaných kúskov s časom ich varenia. Teda tie, ktoré sa varia rýchlejšie nechajte väčšie a tie, ktorým to trvá dlhšie, nakrájajte na drobnejšie. 


Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.