Ľahká a rýchla polievka zo šalátovej uhorky

Hoci sa zdalo, že toto leto nikdy neskončí, tak horúce a dlhé bolo, napokon predsa len postupne odkvitajú kvety a dozrieva posledná zelenina. Nedávno sme dostali od susedov spoza plota posledné uhorky, ale hoci ešte pomerne teplo, nelákala ma predstava osviežujúceho efektu chladivej uhorky.

Herman Hesse by mal z tejto odchádzajuce krásy leta melancholickú radosť. Ja špekulujem, ako uvariť to, čo príroda a sused spoza plota dáva.

Zistila som, že z uhorky sa dá uvariť normálna teplá polievka. Vôbec som nemala predstavu, ako môže chutiť, ale mala som všetky suroviny doma, a tak nič nebránilo tomu, aby som sa pustila do varenia.

Zátišie spoza plota. Uhorka, cibuľa a mrazený vývar. O chvíľu to prepukne!

Suroviny na polievku:

  • 1 veľká uhorka
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica oleja
  • 2 dcl zeleninového vývaru
  • 1 lyžica kokosového mlieka
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Mletý muškátový kvet
  • Bobkový list
  • Kôpor
  • Citrónová šťava
Domáci zeleninový vývar z cibule, mrkvy, petržlenu, zeleru, korenia a vňatí.

Pracovný postup

Na oleji som opražila dozlatista cibuľku nakrájanú na kocky. Kým sa pražila, ošúpala som uhorku a nakrájala ju na kocky. Moja uhorka bola dosť veľká, a tak stačila len jedna. Ku cibuľke som pridala nadrobno pokrájaný cesnak a potom aj tú nakrájanú uhorku. Nejaké dve tri minútky som túto zmes miešala a potom som ku nej pridala zeleninový vývar. Ten som vytiahla z mrazáku, takže chvíľu trvalo, než sa roztopil. Potom som ale stíšila plameň a nechala polievku voľne bublať. Pridala som lyžicu hustého kokosového mlieka. To ale nie je podmienkou, môžete použiť smotanu na varenie alebo obyčajné mlieko. Ja som ale chcela vyskúšať ako bude chutiť úplne vegánska verzia uhorkovej polievky.

Dostali ste chuť na zeleninovú polievku? Vyskúšajte tento recept!

Nastal moment, keď som potrebovala polievku ochutiť. Najprv som pridala bobkový list a poprášila ju sušeným kôprom, čiernym korením a muškátovým kvetom. Potom som ochutnala, aká je slaná, pretože nejakú soľ už obsahoval vývar. Dosolila som na akurátnu mieru a frkla som do polievky trochu citrónovej šťavy. Na záver som polievku rozmixovala na krém a bola pripravená.

Pokiaľ plánujete polievku podávať s čiapočkou zo zakysanej smotany, tak podľa mňa citrónovú šťavu môžete vynechať. A čo ku polievke? Povedala by som, že akékoľvek pečivo. Či už sa rozhodnete pre krajec poctivého kváskového chleba, bosniak, pizza štangle alebo pagáč, neurobíte chybu.

Pečivo nielen ku polievke: Klasický bosniak

Mne polievka chutila ako taká riadne odľahčená verzia tekvicového prívarku, toho z bielej tekvice. Úplne rovnako sa dá pripraviť polievka aj z cukety, určite ešte máte v mrazničke zásoby tejto univerzálnej zeleniny. A ak sa vám v chladničke váľa zabudnutá mrkva alebo neviete čo s poslednými dvoma zemiakmi, smelo ich do uhorkovej polievky pridajte tiež.

A mimochodom, ak premýšľate o tom, či otvoríte alebo neotvoríte to kokosové mlieko kvôli jednej lyžici – neváhajte a otvorte. V chladničke vám pár dní vydrží a okrem toho, už zajtra ho použijete do ďalšieho chutného receptu, o ktorý sa s vami podelím.



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.