Leto je obdobím, keď moje varenie mení z modelu “čo dom dal” na “čo záhrada dala”. A tento rok som si konečne splnila sen a okrem cukety, tekvice, paradajok a paprík som vypestovala aj plnohodnotné baklažány.
Baklažány sú typickou surovinou stredomorských a arabských kuchyní. Pripravujú sa spravidla grilovaním, a používajú sa ako príloha alebo ako obal na mäsové zmesi. Nikdy nezabudnem na batôžteky baranieho mäsa obaleného v grilovanom baklažáne, ktoré som jedávala v tureckej rešturácii v Londýne! Tiež sa podávajú formou vynikajúcej nátierky baba ganoush, ktorá napriek podivnému vzhľadu poskytuje neskutočný kulinársky zážitok.
Vyskúšajte aj tento taliansky recept: Domáce lasagne s príbehom
Keď teda dozreli moje baklažány, hneď som aj prvý z nich použila na prípravu ľahkého letného gulášu s morčacím mäsom. Recept údajne pochádza zo Sicílie a okrem surovín, ktoré som použila ja, môžete pridať na panvicu aj kapari alebo olivy. Tento guláš je typickým letným jedlom, pretože kombinuje letnú zeleninu, je rýchlo pripravený, zasýti ale nie tým ťažkopádnym spôsobom ako pečený bôčik s kapustou a knedľou. Nič proti pečenému bôčiku, ale jeho čas príde neskôr, až sa ochladí. Zatiaľ si dajte so mnou tento krásne farebne zladený letný guláš.
Suroviny:
- 1 baklažán
- 1 červená cibuľa
- 2 červené papriky (kápie)
- 4 paradajky
- 200 g morčacích pŕs (vegetariáni môžu nahradiť tofu alebo vynechať úplne)
- biele korenie
- soľ
- tymián
- lyžica octu alebo citrónovej šťavy, ak sú paradajky prezreté a málo kyselkavé
- podľa chuti aj niečo pikantné, napríklad trochu chilli
Postup:
- Na olivovom oleji som osmahla nakrájané morčacie mäso, aby sa zatiahlo. Preložila som ho na tanier a vodu, ktorú pustilo, som vyliala.
- Kým sa mäso opeká, treba ho občas zamiešať, ale dá sa popri tom nakrájať zelenina. Cibuľa nadrobno, baklažán tak akurát na kocky, paprika skôr na drobnejšie a paradajka na kocky podobne ako cibuľa, len väčšie.
- Na panvicu som zase dala trochu olivového oleja a keď bol horúci, pridala som cibuľu, na kocky nakrájaný baklažán a počkala som, kým sa trochu orestuje a pustí šťavu. Potom som pridala paradajky a papriku.
- Zmes som osolila, okorenila a a podusila.
- Do takmer hotovej zmesi, čo poznáme podľa toho, že baklažán je mäkký a paprika ešte trošku chrumkavá, som pridala pripravené morčacie mäso.
- Nechala som ešte pár minút podusiť, aby sa chute prepojili a odstavila som.
Tento guláš môžete podávať s pečivom, alebo – ako je zvykom na juhu – s bulgurom či kuskusom. Ja som zvolila kuskus a neurobila som chybu. Ľahký gulášik ostal ľahkým a výborne nás zasýtil. V letný upršaný deň nás aj príjemne zahrial a ako je pri gulášoch zvykom, na druhý deň bol ešte lepší ako keď som ho uvarila.