Mäkké medovníky s lekvárom a čokoládovou polevou

Na mojom kuchárskom zozname tajných prianí si odškrtávam ďalšiu položku: upiecť doma taký perník, ako si pamätám zo škôlky. Mäkké cesto, sladký lekvár a vrstva chrumkavej čokolády. A podarilo sa!

Kváskovanie ma naučilo, že kvalita múky určuje výsledok čohokoľvek, čo pečieme. Akonáhle som mala možnosť vyskúšať piecť s múkami priamo z mlyna, nezaváhala som a kúpila som si dve polkilové vrecúška celozrnej ražnej múky. Kvásku táto múka mimoriadne chutí, v chlebíku sa osvedčila tiež. Jej sladko-oriešková obilninová vôňa mi vždy zaručene zlepší náladu. Naviac, raž má veľa blahodárnych účinkov nielen pre naše trávenie a telo, ale aj pre psychiku. A veruže som po týždni v Bruseli poriadnu psychickú vzpruhu potrebovala!

Suroviny

  • 400g ražnej celozrnej múky
  • 2 vajcia
  • 125 g masla
  • 150 g akéhokoľvek cukru
  • perníkové korenie (zmes nového korenia, klinčeka, mletej škorice prípadne aj muškátový oriešok, badián, anýz, koriander, kardamón – veď viete čo vám chutí)
  • 2 čl sódy (ak by ste robili z dvojnásobnej dávky, stále nechajte len 2 čl sódy)
  • 4 lyžice medu

Pracovný postup

Keďže som pri tomto pečení bola ešte strašne slabá po odoznievajúcej chorobe, použila som tentokrát pri príprave cesta kuchynský robot. Najprv som vymiešala vajcia s cukrom, maslom a medom. Suroviny som pridávala do mixéra zapnutého na najnižšie otáčky postupne. Keď boli všetky v mise, zapla som ho naplno a šla som si navážiť múku. Keďže múka bola celozrná, nepreosievala som ju. Pridala som ku múke korenie a postupne som ju prisypávala do misy s mokrou zmesou. Otáčky som, samozrejme, znížila zase na najpomalšie. Cesto bolo hotové za pár minút. Bolo hladké, voňavé a pomerne tuhé, i keď trošku blatovité. Toto cesto treba nechať odstáť minimálne 24 hodín, ale odporúča sa až 48 hodín pri izbovej teplote. Ja som mu dala 24 hodín v chladničke, potom som už bola veľmi zvedavá na výsledok. Na druhý deň som si ako zvukovú kulisu pustila obľúbený seriál a začala som vaľkať, vykrajovať.

Fotopostup

Najväčšia výzva? Neujedať cesto, ktoré ostalo po vykrajovaní, ale nanovo ho vymiesiť.

Cesto som si nakrájala na krajce, alebo pláty ak chcete, a tie som prehnietla v rukách, aby sa trošku zahriali. Vyvaľkala som ich na orientačne na 4 mm a ukladala na plech vystlaný papierom na pečenie. Netreba nejak zvlášť veľké rozostupy, nezlejú sa, narastú len trošku.

Toto je prvý plech, ešte som nevedea, ako bude cesto reagovať. V ďalších plechoch som už ukladala do jedného radu päť kúskov, v poslednom do niektorých aj šesť a nezlepili sa.

Piekla som na cca 175°C asi tak 10 minút. Pri vyberaní boli ako horúce ešte mäkké, bála som sa, či sú vôbec dopečené, tak som hneď aj overovala koštovkou. Boli, tak som ich len nechala minútku dve vychladnúť na plechu a potom som ich preložila na tanier.

Priamo z pece, ešte teplé, voňavé.

Spolu vyšlo cca 80 srdiečok, ale možno aj viac, lebo som počas pečenia a chladenia koštovala či sú v poriadku. Keď vychladli, prišiel čas na zlatý klinec programu – natrieť ich slivkovým lekvárom a potrieť čokoládou.

Ak by ste sa rozhodli, že nechcete túto čokoládovo-lekvárovú verziu, tak môžete medovníčky potrieť rozšľahaným vajíčkom a nazdobiť si ich podľa svojho vkusu a šikovnosti. Môžete ich nakrájať väčšie aj menšie, tenšie aj hrubšie. Nezabudnite sa s nami v komentároch podeliť o vaše postrehy, ako sa vám darilo, čo ste robili inak a ako to dopadlo. Ozaj, a lekvár je tam tento. Tohto roku ho plánujem uvariť oveľa viac!



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

P.S.: Ja tiež budem s týmto cestom ešte experimentovať a dám vám vedieť, čo všetko som z neho ešte vyčarovala. Tak sa nezabudnite prihlásiť na odber nových článkov, nech to nepremeškáte, alebo sledujte recepty spoza plota na facebooku, kam môžete prispievať aj vy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.