Makovky. Recept s fotopostupom

Makovky sú obľúbeným raňajkovým pečivom. Čerstvo upečené makovky s pohárom čaju alebo kakaa patrili neodmysliteľne k môjmu detstvu. Hoci obsahujú maslo, rada som ich mala natreté plátkami studeného masla a s lekvárom. 

Dnes už netreba pre čerstvé makovky vstávať skoro ráno a ísť do obchodu. Koniec koncov, keď som videla povinne zverejňované infomrácie o zložení pečiva v supermarkete, prešla ma chuť. Upiecť makovky doma zvládne aj začiatočník. 

Suroviny:

  • 800 g hladkej múky
  • 100 g mäkkého masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1/2 – 1 malá čajová lyžička soli 
  • 500 ml vody
  • 1 kocka čerstvého droždia 
  • Vajíčko na potretie
  • Mak alebo mandle na posypanie

Pracovný postup: 

Navážila som si múku a vysypala som ju do misy, v ktorej bude kysnúť cesto. Do múky urobím jamku, namrvím do nej cesto a zalejem trochou vody. Pridám soľ, cukor a maslo. Začnem miesiť a postupne prilievam vodu. Cesto je hladké, pružné a pomerne jemné. 

Asi za hodinu zdvojnásobí svoj objem a vtedy je ten správny čas ho vyklopiť na zľahka pomúčenú pracovnú dosku. Rozvaľkám ho na obdĺžnik hrubý asi pol centimetra. Cesto rozrežem na tri pruhy. 

Prvý pruh narežem na trojuholníky, tie postupne rolujem ako rožky a ukladám na plech vyložený papierom na pečenie.

Postup opakujem, kým neminiem všetko cesto. Mne z tohoto vyšli 2 plechy po 12 makoviek, ale robila som ich skôr menšie, lepšie sa jedia a viac sa nám páčia. 

Keď sú makovky na plechoch, vyhrejem rúru na 220°C. Makovky potriem rozšľahaným vajíčkom a posypem makom alebo mandľami. Kým sa nahreje rúra, ešte podrastú a pečiem ich potom 15 minút na tých 220°C. Čas si samozrejme odsledujte podľa vlastnej rúry. 

Makovky sú prekvapivo jemnučké a mäkké. Vlastne, nie prekvapivo. Sú presne také, ako si ich pamätám z detstva. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.