Marhuľové čatní. Exotika spoza plota

Zaváracia sezóna je v plnom prúde, ceny marhúľ padajú ako newyorská burza v poslednej ekonomickej kríze a marhule samotné mäknú ako o preteky. Ja som sa zaprisahala, že tento rok neuvarím ani deci lekváru, pretože misiou sezóny zima 2019/ 2020 je spotrebovať doteraz naškrečkované zásoby. 

Ale keď na vás v miske smutne pozerajú dve kilá marhúľ, ktoré zo štedrej susedskej nádielky už nevládzete zjesť, čo urobíte, Urobíte lekvár. Vlastne nie, pretože do rozvárajúceho sa ovocia pridáte pikantné koreniny a exotická pochúťka je na svete. 

Suroviny:

  • 2 kg marhúľ
  • 250 g cukru alebo podľa sladkosti ovocia
  • Jablčný ocot
  • Škorica mletá
  • Koriander – semienka
  • Chilli, zázvor – ak máte, tak čerstvé, ale aj sušené sú fajn

Postup:

Marhule som odkôstkovala a rozpolené nechala ohrievať na sporáku v liatinovom hrnci. Keď pustili  šťavu a začali sa ponášať na kompót, teplotu som znížila a prisypala som im brezový cukor. Použiť môžete aj iný, nezabudnite len, že napríklad trstinový cukor, ako aj škorica, vám zafarbí výsledné čatní do tmavého odtieňa oranžovej. 

Cukor som rozmiešala a keď sa trochu roztopil, pridala som asi pol deci až deci jablkového octu z Farmy na háji. Nasledovalo hranie s koreninami. Mojim cieľom bolo získať sviežu pikantno – sladkú omáčku ku výraznym syrom a pečenému mäsu.

Ovocie sa rozvarilo pomerne rýchlo, ale nečakala som, kým sa rozpadne úplne, ani som ho v závere nerozmixovala a neprepasírovala. Čatní je totiž príloha, v ktorej tie kúsky ovocia hrajú podstatnú rolu. Uvarené čatní som naplnila do malých pohárikov a nechala 24 hodín dunstovať. 

Koštovka

Poviem pravdu, nevedela som, čo z toho bude, teda presnejšie, či to bude niekto jesť. Z mojich kulinárskych extravancií malo zatiaľ úspech aj slivkové čatní aj cibuláda, ale nebola som si istá, či som to neprehnala, keď takto mrhám marhuľami. Ako decku spod Tatier, aj po rokoch je pre mňa marhuľa niečím príliš posvätným na takéto experimenty.

Našťastie hneď o týždeň sme mali návštevu, ktorú sme pohostili našim chlebom a syrom od Mišky. K syrom sme podávali všetky tri prílohy. Hoci je pravda, že cibuláda zožala už tradične najväčší úspech, ani toto marhuľové čatní sa nenechalo zahanbiť. Rozhodne nebolo na našom stole naposledy, pretože je výbornou, sviežou, výraznou omáčkou s plnou ovocnou chuťou a pikantnou koncovkou. A tú marhuľovú vôňu jednoducho milujem.

Vyskúšajte to aj takto

Hodí sa ku akémukoľvek pečenému či vyprážanému jedlu, od rebierok a klobás cez krevety, samosu po tofu. Kto chce, môže si ju namiešať s majonézou a použiť ako dip ku vyprážaným kuracím kúskom a hranolkám či do smotany alebo jogurtu na šalát. Podľa mňa sa bude dať použiť aj v marináde s pivom na pečenú klobásu.

Okrem v recepte spomenutých korenín skúste použiť aj fenikel, klinček, horčičné semienko alebo prelisovaný cesnak – fantázii sa medze nekladú. Jediné na čom záleží je to, čo chutí vám. 

Ak ešte stále kupujete grilovacie omáčky, tak už nemusíte. Tieto ovocné čatní ich viac než lepšie nahradia, pričom máte plnú kontrolu nad tým, čo obsahujú. Príprava trvá do 3 hodín vrátane prípravy a upratovania a zavarené vydržia aj dva roky, pričom časom sa ich chute sympaticky zvýraznia.

Čo piť? Predsa víno!

Tieto archívne čatní si ja osobne vždy rada vychutnám s kvalitným syrom, pečivom a pohárom obľúbeného vína. K marhuľovému čatní odporúčam nejaké fajné biele.

Moji dvaja favoriti sú hravá pesecká leánka s príznačným názvom “Happiness” alebo elegantné chardonay v certifikovanej bio kvalite. Viete čo? Radšej fakt vyskúšajte obidva. Ľutovať budete len to, že ste si toho vína nekúpili viac.



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.