Nakladané slivky s cesnakom

Ďakujem za slivky! Toto jedinečné ovocie má mnoho variant, každá z nich je chutná a dá sa spracovať mnohými spôsobmi. Slivky môžme sušiť, páliť, variť z nich lekvár, čatní, alebo kompót.

Sladký slivkový kompót netreba nikomu predstavovať. Chutné ovocie v sladkom sirupe je obľúbenou prílohou k pečenému mäsu, vynikajúce je v ryžovom nákype alebo na kysnutom koláči.

Nakladané slivky sú vlastne trochu iný kompót

V lete roku 2020 sme mali excelentnú úrodu sliviek, a tak som začala špekulovať, čo s nimi. Spomenula som si na pochúťku zo stánku na sídlisku v Bratislave, kde sme bývali. Slivky plnené strúčikom cestnaku namiesto kôstky, v sladko-kyslom náleve.

Nevedela som, čo presne robím, a tak som na pokus obetovala lakomo len 24 sliviek. Tými sa zaplnilo 6 pohárikov s objemom 3 dcl. Napriek tomu, že recept je jednoduchý, trvalo mi hodinu, kým som slivky týmto spôsobom spracovala.

Suroviny na nakladané slivky

  • Zrelé slivky na začiatku sezóny, skôr tvrdšie
  • Cesnak
  • Bobkový list
  • Čierne korenie
  • Nové korenie
  • Koriandrové semienko
  • Horčicové semienko
  • Klinček
  • Soľ
  • Cukor
  • Ocot
  • Podľa chuti feferónka alebo chilli paprika
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 1 klinček
  • 1 guličku borievky 
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 3 guličky nového korenia
  • Štipku horčicových semienok
  • Štipku koriandrových semienok 
  • 1 strúčik cesnaku 

Pracovný postup

Slivky som narezala pozdĺžne a snažila som sa vybrať kôstku tak, aby ostali v jednej časti spojené ako otvorená kniha. Do miesta po kôstke som vložila strúčik cesnaku.

Na spodok fľaše som dala 2 guličky nového korenia a čierneho korenia, štipku horčicového a štipku koriandrového semienka, 1 klinček, bobkový list.

Slivky som ukladala postojačky okolo stien pohára. Do stredu som dala feferónku. Ovocie bolo naozaj poriadne natlačené.

Navrch som dala 1/2 lyžičky soli, lyžicu cukru, poliala som 0,5 dcl octu a doliala vodou 0,5 cm pod okraj. Ak chcete, môžete použiť nálev, aký zvyknete robiť na nakladané uhorky.

Fľaše som sterilizovala tiež ako nakladané uhorky, teda 5 minút na 80°C. Po sterilizácii som ich nechala pomaly, až 24 hodín, chladnúť dôkladne zakryté pod perinami. Výsledkom bola sympaticky vyzerajúca fľaštička.

Ostávalo len počkať na vhodnú príležitosť ochutnať novú delikatesu. Tá nastala čoskoro. Tieto nakladané slivky sa vynikajúco hodia ku pečenému či grilovanému mäsu, klobáse, paštétam, ale aj ku silným syrom.

Veľmi nám chutili ku pečenému kurčaťu. Vyskúšala som aj pár fľaštičiek odložiť a otvoriť po dvoch rokoch. Chuťovo boli slivky stále výborné, len už stratili svoju svetlú farbu a boli mäkkšie. To však neubralo nič na kúzlu tejto netypickej pikantno – sladkej chuti v kyselkavom náleve.

Nakladané pikantné slivky sú vynikajúcou alterantívou ku sladkému kompótu, ale aj ku nakladaným uhorkám. Jedno však majú spoločné. Príprava týchto zásob je riadna meditácia. Vyhraďte si na ňu pokoj a dostatok času.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Máte chuť čítať ďalej? Prečítajte si aj romantickú esej o zaváraní

2 komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.