Nakladaný chren a jeho využitie

Chren poznáme ako burinu zo záhrad a lúk. Je charakteristký svojou nevykynožiteľnosťou a štipľavou osviežujúcou chuťou, pre ktorú ho vyhľadávame.

Najviac obsahuje draslíka, ktorý je dôležitý pre správnu činnosť srdca, ďalej fosfor, horčík, mangán, meď, sodík, vápnik, zinok a železo. Z vitamínov obsahuje B1, B2, B3, B5, B6, B9 a C. Okrem minerálov a vitamínov chrem obsahuje aj silice izotiokyanatan alylnatý a tiokyanatán, vďaka ktorým má svoju charakteristickú arómu. 

Toto zloženie napovedá, že chren je predurčený na podporu iminuty a celkové posilnenie a revitalizáciu organizmu. Možno aj preto ho jedávame a pripravujeme najčastejšie na jar, keď sa aj náš organizmus prebúdza. Viete si vôbec predstaviť Veľkú noc bez vareného údeného alebo šunky a chrenu ku bielemu koláču? Ja nie!

Chren v domácej lekárničke

Chren sa dá využívať rôznymi spôsobmi, od sirupu cez obklady až po naparovanie. Je však dosť silný a môže, hlavne pri použití ako obklad, pôsobiť až alergicky, pri naparovaní tiež, takže ja ho používam len v surovom stave, prípadne pridávam do varenia. Mám totiž vždy zásobu chrenu skoro ako čerstvého. Každoročne naložím pár fľaštičiek, aby sme ho mali po ruke vždy, keď potrebujeme.

  • Pôsobí antibakteriálne aj antivírusovo
  • Uľahčuje vykašliavanie
  • Odhlieňuje priedušky
  • Podporuje trávenie
  • Výrazne podporuje imunitu
  • Pôsobí močopudne
  • Podporuje prekrvenie obličiek a pečene
  • Prečisťuje krv

Chren v kuchyni

To však nie je všetko. Chren je skvelá pochutina, ktorú s obľubou jedávame s tlačenkou alebo inými zabíjačkovými delikatesami. Niet divu, veď podporuje trávenie tým, že zvyšuje vylučovanie tráviacich enzýmov. Okrem toho ho pridávame ho do nátierok, ku varenému a pečenému mäsu, do omáčok.

Suroviny na nakladaný chren

  • 450 g chrenu
  • 40 g cukru
  • 10 g soli
  • 350 ml vychladenej prevarenej vody
  • 100 ml oleja
  • 100 ml octu

Príprava

Prevarím vodu a nechám ju vychladnúť. Kým chladne, chren nastrúham. Trochu pri tom plačem a smrkám, ale nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Zmiešam všetky menované ingrediencie, rozmixujem, naplním primerane veľké – teda skôr malé – fľaštičky, dobre zatvorím a uskladním v tme a chlade.

Nesterilizujem, nekazí sa a v chladničke vydrží pri teplote okolo 1°C ako čerstvý až 12 mesiacov. Konzumovať ho môžete samozrejme aj hneď.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.