Nech každý pije, čo chce. Ale nie na Slovensku

Víno je nápoj sprevádzajúci človeka od nepamäti. Už nikdy neprídeme na to, kto kedy vyrobil prvé víno a len postupne sa dozvedáme, ako ho pred tisícročiami ošetrovali a uskladňovali. Jedno je ale isté. Víno ako nápoj sa vyvíja a vyvíja sa aj konzument.

Jedna vetva konzumentov a vinárov si začala pochutnávať na naturálnom víne. Kým zahraničie má túto vetvu plnohodnotne integrovanú do svojho vínneho listu, úradný šimeľ zo slovenskej stajne hlasno erdží. 

Prírodné vína

O prírodných vínach som už písala. Nemám ambíciu súdiť, či sú skutočne lepšie a zdravšie ako tie konvenčne spracované, ale ako konzument si chcem slobodne vyberať, čo pijem. 

Podobne, ako si môže vybrať pivár, či si kúpi plechovkové low-cost, priemyselný ležiak či kvasinkové pivo z lokálneho pivovaru, rovnako ako si vyberá milovník čaju z celej škály fermentovaných a nefermentovaných čajov, tak ako si vyberá kávičkár z tisícov druhov a kombinácií káv, ja si chcem vyberať víno z celej jeho úžasnej škály. Je smiešne, že ku slovenskému úradníkovi ešte nedorazil ten chýr, že víno sa nedelí len na červené a biele. Je smutné, že úradníci ignorujú postupy, ako napríklad oxidačný postup výroby vína, overené stáročiami a akceptované aj vo vinárskych veľmociach.

Sloboda, rovnosť, víno 

Slovensko je maličká krajina, tak malá, že aj terroir vytvoríme len s prižmúrením obidvoch očí. Žije tu však kopa expertov, ktorí najlepšie vedia a poznajú jedinú pravú a zaručenú cestu, ako sa má vyrábať víno. Nestačí, že sa hryzú medzi sebou, v našom malom slovenskom rybníčku máme aj niekoľko žralokov, ktorí na úkor diverzity vinárskej kultúry, dostávajú miliónové investície, prirodzene, z našich daní. 

Viete, my si tých pár litrov pre vlastú potrebu vyrobíme sami. Bez síry, bez číridiel, bez priemyselných kvasiniek. Naše víno je dokonca aj číre, pretože pri malom množstve, ktoré vyrobíme, ho môžme školiť koľko chceme. Koniec koncov, to bol aj dôvod, prečo sme boli nútení odmietnúť milé pozvanie na prehliadku domácich vín. Koná sa totiž vo februári, a to je pre naše vínko ešte skoro, my sme pripravení tak koncom marca, začiatkom apríla.

Čo však ostatní konzumenti? Zdá sa, že sú odkázaní len na uniformné chemické vína. Červené a biele, ako ich pozná slovenský úradný šimeľ. 

Vinohradník slovenský

Založiť dnes komerčnú vinicu je čistý hazard. V prvom rade, musí byť registrovaná. Ak nie je, tak treba požiadať na príslušnom úrade o povolenie na výsadbu novej vinice. Potom sa začne drina s prípravou pôdy, sadením, osadením stĺpov, ťahaním vedenia. Potom prídu štyri ročné obdobia, zima, dažde, horúčavy, krúpy, škorce, choroby. A vinohradník pestuje a strihá a pleje a vyväzuje, olamuje a modlí sa. Alebo nadáva. 

Vinohradník sa môže rozhodnúť nasledovať cestu predkov z 20. storočia a ošetrovať vinič chemicky, alebo sa pustí eko-cestou. Začne sledovať zloženie pôdy a obohacovať ju, podľa stavu listov a dreva začne kombinovať prípravky pre posilnenie imunity a celkovo zvyšovať imunitu vinohradu pomocu fosforu, bóru, magnézia a iných prvkov, podobne ako ordinujeme výživové doplnky sebe.

Obdivujem každého, kto dokáže víno vyrobiť a predať na Slovensku; obzvlášť tie vinárstva, ktoré sa živia bez toho, aby dojili štátne agentúry. Výnosy sú neisté, náklady vysoké, návratnosť pomalá.

Vínna iskra

Zásah úradného šimľa do našich invidivuálnych práv a slobôd je nehorázny. Na polenách pod nohami padajú nielen vinárstva, ale aj iné odvetvia a v neposlednom rade my, konzumenti, ktorí sme ochudobnení o možnosť výberu. Ak si chceme vyberať, tak musíme buď poznať príslušného vinára alebo nakúpiť v cudzine. Nie je to absurdné, že tie najunikátnejšie slovenské vína ochutnáme skôr v zahraničí ako doma? 

Chcete piť slovenské prírodné vína na Slovensku?

Občianske združenie Autentista Slovakia a Spolok naturálnych a remeselných vinárov Slovenska vydalo 2.12.2019 stanovisko a bojujú za právo vyrábať víno prírodným spôsobom. Znie to síce absurdne, ale áno, prírodnú cesta výroby chcú úradníci zakázať. Nemusíte byť práve fanúšikom prírodných vín, ale ak nechcete, aby úradný šimeľ rozhodoval za vás o tom, čo budete jesť a piť, tak sledujte priebežne, ako môžeme pomôcť vyššie spomenutým spolkom.



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.