Paradajkové chutney. Exotika, ktorú vyčarujete doma

Paradajkové hody pomaly ale isto končia. Ešte pár týždňov budeme oberať červené plody, ktoré sme počas leta s väčším či menším nadšením oberali a premieňali na zimné zásoby. Ak už máte dostatok leča, paradajkovej omáčky a sušených paradajok, tak možno aj vás zaujme možnosť pripraviť si výnimočné exotické paradajkové chutney. 

Suroviny: 

  • 1 kg paradajok
  • 250 g šalotky
  • 4 strúčiky cesnaku 
  • Olivový olej
  • Mleté kešu orechy alebo arašidy

Než pôjdeme ďalej

Uvedené množstvo som varila 45 minút v panvici so širokým dnom, takže vrstva varenej zeleniny nebola vysoká.

Z uvedeného množstva surovín vyšli 4 dvojdecové poháriky chutney plus polovica pohárika na koštovku. Sterilizovala som ich dunstovaním. Zatiaľ ich držím v chladničke, ale nevidím dôvod, prečo by nemali vydržať ako iné zaváraniny. O tom ale poreferujem, až sa presvedčím čo a ako v priebehu najbližších mesiacov.

Korenie:

Paradajkové chutney nie je ani tak exotické zložením základných surovín, ako koreninami, ktoré som použila. Chutney, ako názov napovedá, je inšpirované indickou kuchyňou, ktorá hýri farbami a vôňami. Zároveň použité korenia majú vplyv na naše zdravie. Zvolila som zahrievacie korenia, ktoré podporujú imunitný systém.

  • Balsamico ocot
  • Worchester
  • Rímska rasca
  • Kardamón
  • Koriander
  • Klinčeky 
  • Chilli papričky 
  • Horčica 
  • Kurkuma 
  • Soľ 
  • Cukor 

Pracovný postup

Šalotku som nasekala nahrubo, cesnak som použila ten, ktorý som na jar naložila do oleja. Nechala som rozvoňať na panvici v oleji na miernom plameni. 

Posteľ zo šalotky a cesnaku

Zatiaľ som si nasekala pardajky na štvrtinky až osminky, podľa veľkosti. Tie som pridala do panvice, podliala troškou balsamica a postriekala worchestrom. Zamiešala som a začala som sa hrať s korením. 

Paradajky pred premenou na chutney

Keďže ide o jedlo inšpirované Indiou, ako prvú som použila rímsku rascu. Mnohým jej výrazná vôňa prekáža, ale bez tejto špecifickej vôňe nie je indická kuchyňa kompletná. Dopriala som nám asi tri štedré štipky tohto korenia. 

Nasledovala štedrá štipka kardamónu a dôkladné poprášenie koriandrom. Výsledok má byť aromatický, takže sa toho korenia nebojte. V tejto fáze som panvicu zakryla a nechala pracovať teplo a paru na alchýmii budúcej arómy a chuti.

Keď som budúce chutney odkryla, tak som pridala lyžičku chilli, cukru a lyžičku soli. Najprv som však ochutnala, koľko a či vôbec treba, pretože každé paradajky sú inak sladké. Nasledovala hrsť horčice (ak nemáte výlisky tak 2 lyžice pomletej horčice) a lyžica kukrumy, ktorá krásne rozjasnila výslednú farbu. Až teraz som pridala do panvice 3 klinčeky a vypla som platničku. 

Chutney som nechala zakryté, kým som nezomlela hrsť orechov, ktoré som nasypala do chutney na záver. Orechy výsledné chutney zahustia, takže kľudne môžete odstaviť aj keď sa vám ešte zdá riedke. 

Tajomstvo chutney 

Špecifikom chutney je, že štandartne nie je vymiešané dohladka, do krémova. Nerobíme nutelu, ale zeleninovo ovocnú prílohu k jedlu, ktorá má obsahovať celé kusy ovocia a zeleniny

Spomenula som ovocie. Fanúšikovia indickej kuchyne už možno netrpezlivo čakajú, či zabudnem alebo nezabudnem na tajnú ingredienciu skvelého chutney. Nezabudla som! V závere varenia (pred pridanim kurkumy) som hodila do chutney hrsť sušeného ovocia. Mala som slivky, hrušky a jablká.

Chutney sme testovali na hrianke. V sychravom jesennom ráne nás super nasýtilo, povzbudilo dušu aj telo. Toto chutney vhodné aj pre vegánov, ale určite bude skvelé aj ku čerstvému ovčiemu či koziemu syru.

Chutney na hrianke

Kto mal šťastie, tomu sa ušiel na chlebík či strúčik cesnaku alebo sušená slivka či hruška. Ich sladká chuť pikantnosť kardamónu a chilli perfektne vyvažovala. A keďže sme u nás celkom UK-positive, tak ja osobne navrhujem k tomuto chutney staromódny medium brown asam tea.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.