Pečená ryba so sezónnou zeleninou

Ryby sú zdravé, to vieme všetci, ale ruku na srdce, kto z nás ich jedáva pravidelne. Treska v majonéze a sardinková nátierka sa nepočítajú!

Za starých dobrých čias v northamptonskej kuchyni som strhávala kože z rýb pred grilovaním. Bola to ryba nazvaná morský jazyk. Ostrým nožom narezať “V” pri chvoste, chytiť ho utierkou, pritlačiť, druhou utierkou chytiť kožu a šup! A ešte druhú stranu! Piekli sme ich len zľahka obalené v ochutenej múke na pekáči potretom maslom a podávali sa v celku na striebornom podnose, kde si hostia rukami gurmánsky oberali svetlé a tmavé mäso. Keď som raz v rýchlosti jednu z rýb trochu roztrhla, Michal skoro roztrhol mňa. Michal ešte zvykol robiť fantastického platýza, stačilo ho hodiť na maslo, podliať bielym vínom, prihodiť koliečko citrónu a o pár minút som sa už oblizovala až za ušami. 

A potom tu je ešte losos. Dá sa pripraviť na sto a jedna spôsobov, ak sa však chcete skutočne dobre najesť, vyskúšajte tento recept. Nebojte sa toho množstva surovín, okrem ryby máte určite všetko doma po ruke. 

Suroviny na marinádu:

  • Med
  • Sójová omáčkaD
  • Dijon alebo iná horčicu
  • Šťava z limetky
  • Drvené alebo čerstvé chilli
  • Cesnak 

Ostatné suroviny:

  • 2 filé lososa
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 stopka rapíkatého zeleru
  • 6 ružíc karfiólu 
  • 2 hrste ružičkového kelu
  • 4 zemiaky 

Omáčka:

  • Na dve lyžice masla izbovej teploty
  • Dve lyžice hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 200 g syru
  • Podľa chuti chilli
  • Soľ, muškátový oriešok, čierne korenie

Postup: 

Med, sójovú omáčku, dijon alebo inúhorčicu, šťavu z limetky, chilli a cesnak vymiešajte v pomere, ktorý vám chutí na marinádu a lososa do nej ponorte, prípadne ho ňou natrite a nechajte odležať v izbovej teplote. Kým losos odpočíva v marináte nakrájajte si zeleninu na primerane veľké kúsky. Ak budú príliš malé, rozpečú sa kým sa ryba upečie, ak budú ale príliš malé, tak sa neupečú a ostanú tvrdé. Čas pečenia bude približne 45 minút pri 220 °C. 

V zime som použila osvedčenú kombináciu mrkvy, petržlenu, rapíkatého zeleru, karfiólu a ružičkového kelu. Mrkvu a a petržlen nakrájam na čosi ako hranolky, rapíkatý zeler na malé mesiačiky, ružičkový kel na polovice a karfiól na maličké ružičky. Pridám aj zemiaky v šupe,  nakrájané na osminky. 

Nakrájanú zeleninu nasypem na pekáč, pokvapkám kvalitným olejom a zľahka osolím. Premiešam rukami tak, aby vznikla pekná pestrá zmes. Potom pridám na plech kdesi do stredu aj kúsky rýb tak, aby ležali kožou dole na plechu, ktorý je už mastný od oleja na zelenine. Zbytky marinády vylejem po rybých a pokvapkám aj zeleninu. Je dôležité, aby bol pekáč dostatočne veľký a aby zelenina bola viac menej v jednej vrstve. Tak sa pekne rovnomerne prepečie. 

V priebehu pečenia môžme zeleninu občas jemne prehrabnúť podberačkou alebo špachtľou. Pozor len na paru z rúry, z budúcej delikatesy sa počas pečenia odparuje dosť vody. Ako som spomínala, pečieme kým nie je zelenina mäkká a ryba prepečená, mne to trvalo 45 minút pri 220 °C.

Kým sa ryba pečie, pripravujem si bešamelovú omáčku. Nastrúham syr. Maslo rozpustím, pridám múku, rozmiešam a pridám mlieko. Maslo s múkou miešam varechou s plochým koncom, po priliatí mlieka miešam nástrojom, ktorého názov neviem. No fakt, nikdy som ho nemusela pomenovať, bolo to vždy “to” alebo “oné na miešanie”. Skrátka sú to také pružiny či drôty v tvare slzy, kebyže fakt nemám čo robiť, tak nimi šľahám šľahačku alebo sneh z bielok, ale to by som asi umrela. Na bešamel je však perfektná. Ešte do studeného mlieka prihodím aj nastrúhaný syr, štipku soli, čierneho korenia a muškátového orechu. A samozrejme, chilli, aspoň trošku. 

A je to! Na tanier položíme rybu, obsypeme ju zeleninou, tú pokvapkáme omáčkou, ktorú polejeme aj povedľa ryby a môžme sa do toho pustiť.

Vyskúšať môžete aj inú rybu ako lososa a experimentovať môžete aj so zeleninou. Vyskúšajte napríklad zelenú fazuľku či biele fazuľkové lusky, brokolicu, čakanku, pór, je to na vás, čo si navaríte, to si aj zjete. 

P.S: A viete čo? Tá zelenina je tak super, že si ju určite dajte kľudne aj bez tej ryby a omáčku použite ako dip. Garantujem vám, že si oblížete všetky prsty!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.