apr 162018
Pravé domáce gnocchi

Ako som písala nedávno, život ma z času na čas zaveje na cesty. Posledný polrok som na tých cestách takmer častejšie ako na záhrade, takže pociťujem nielen deficit domácej pohody, slnka a zeme, ale trpím hlavne nedostatkom dobrého domáceho jedla. Niežeby všade varili zle, domáca strava je však pre mňa nenahraditeľná. A tak všetky voľné chvíle, ak nejaké máme, trávim s najväčšou radosťou v kuchyni.

Medzi moje najobľúbenejšie jedlá patria cestoviny a omáčky. Sú príjemne hrejivé, upokojujúce a vyvolávajú vo mňe pocit pohody. A gnochi, tie sú pre mňa na vymyslenom tróne, na špici hitparády cestovinových jedál. Gnochi sú vlastne halušky. Alebo knedlíčky. Noky. Slávnu scénu si isto pamätáte všetci.

Na prípravu domácich gnocchi potrebujete:

  • Zemiaky
  • Polohrubú múku
  • Vajce
  • Lyžičku soli

V princípe na jednu porciu pre jednu osobu potrebujete jeden väčší zemiak a na jeden zemiak hrsť múky. Presnejšie údaje získate pozorovaním apetítu stravníkov, skutočnej veľkosti zemiakov a múku pridáte podľa ich vodnatosti.

Ak uvaríte zemiaky v šupke v jeden deň, na druhý deň vás čaká už len tá príjemnejšia časť práce. Ošúpať a šúľať! Áno, gnocchi sa robia veľmi podobne, ako naše staré známe šúľance.

Rukami uhnetieme cesto, môžeme nechať odpočinúť v chlade. Potom narežeme ako knedľu, vyšúľame valčeky primeranej hrúbky, nakrájame ich na malé kúsky a nakoniec ich na reze jemne pripučíme vidličkou, aby získali charateristickú gnocchi vzorku.

Kým sa hráme s cestom, necháme zovrieť osolenú vodu, do ktorej ich potom čo najrýchlejšie hádžeme, pričom ich priebežne premiešaváme. Uvarené budú asi tak za 3 – 4 minúty, keď vyplávu na povrch. Precedíme, necháme v cedníku a vo veľkej panvici rozpálime maslo. Na ňom gnocchi jemne osmahneme.

Ja som tentokrát pridala do masla pred gnocchi ešte nakrájané šampióny, a gnocchi som pridala, až keď boli šampióny opražené. Namiesto mojich obľúbených smotanových omáčok som tentokrát zvolila žihľavové pesto. Ak nemáte, môžete nahradiť špenátom, alebo vlastne akoukoľvek omáčkou, ktorá vám chutí.

Gnocchi sa dajú aj zmraziť, buď ešte neuvarené, alebo pouvarení, ak ich necháte vychladnúť v jednej vrstve predtým, než ich vložíte do mrazáku. Takto si môžete narobiť zásoby na dni, keď budete mať menej času a na varenie a domáce gnocchi budete si môcť vychutnať kedykoľvek budete chcieť. Jediný problém je, že mne sa tak veľa gnocchi ešte nikdy nepodarilo urobiť, vždy zjeme všetko. Takže ako obvykle, za nič neručím.



Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života. Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota. Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.