Raž sa k nám dostala ako burina pšenice z juhozápadnej Ázie. Pre svoju odolnosť sa čoskoro stala jednou z najdôležitejších obilnín severných častí európskeho kontinentu. Dokonca sa jej darí aj v suchších poľnohospodárskych oblastiach.
Čo raž obsahuje
Ako každá obilnina, obsahuje vitamíny skupiny B, ďalej minerálne látky – najmä horčík, draslík a vápnik. Raž obsahuje aj glutén, a preto by sa jej tí, ktorí trpia gluténovou intoleranciou či alergiou mali vyhnúť.
Pozitívne účinky raže
Horčík, rovnako ako B vitamíny, je zásadným minerálom pre pevné nervy a pomáha bojovať s depresiami. Pozitívny účinok majú aj na organizmus žien v menopauze.
Raž vďaka vyššiemu obsahu vlákniny znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, a to aj napriek tomu, že až zo 70% ju tvoria sacharidy. Pozitívne ovplyvňuje trávenie, čistí črevá a tým podporuje imunitný systém, ďalej osilňuje látkovú výmenu, ochraňuje pečeň, zabraňuje vzniku žlčníkových kameňov. Podľa výskumov aj znižuje zápal pri metabolickom syndróme. Medzi pozitívne zdravotné účinky raže, ktoré spomína tiež viacero výskumov, patria aj jej protirakovinové účinky, znižovanie rizika rozvoja cukrovky II. typu a srdcových ochorení.
Raž samotná nikoho nespasí. Je potrebné jesť ju dlhodobo a správne pripravenú. Zároveň je potrebné dodržiavať pitný režim, pridať do života pohyb a minimalizovať príjem priemyselne spracovaných potravín. Minimalizovať na nulu.
Aby ste mali z raže maximálny úžitok, mala by tvoriť súčasť vášho jedálnička, ale nemala by byť jedinou zdravou potravinou. Nijako si nepomôžete ani jedením raže, ak ju budete kombinovať v receptoch typu “bravčové karbonátky s ražnými vločkami so špenátom”.
Ražná kaša
Pri príprave ražnej kaše postupujem rovnako ako pri ovsenej kaši. Vločky nechám chvíľu vo vode vstrebať tekutinu, potom ich začnem variť tak, že ich privediem do bodu varu a ďalej varím do zhustnutia pri nízkej teplote. Priebežne miešam. Keď sú vločky uvarené, prilejem do hrnca mlieko a varím ešte raz.
Kašu nesladím, vyhovuje mi prirodzená sladkosť a chuť obilia a mlieka. Sladkosť dodá aj ovocie – sušené slivky alebo nastrúhané jablko, mrazené maliny. Raňajkový zážitok pekne dopĺňa vôňa mletej škorice, ktorou kašu jemne poprášim.
Raž v receptoch
Z ražnej múky síce nenapečieme biele koláče, ale voňavý perník či medovník áno. Germáni, Kelti a Slovania ju jedávali ako kašu. Môžete ju použiť aj na zahustenie polievok či omáčok, len počítajte s tým, že ich chuť bude iná – nie horšia ale iná – než na akú ste zvyknutý. No a potom je tu, samozrejme, chlieb. Chlieb pripravený s ražným kváskom dáva tejto základnej potravine úplne inú kvalitu.
Raž dáva nášmu chlebu charakteristický tón kyselkavej chlebovinky, ktorá odlišuje pšenično-ražné chleby od bielych chlebov.Ražná múka má intenzívnejšiu chuť a arómu ako spracovaná biela múka. Táto aróma sa ďalej zintenzívňuje, keď prechádza procesom fermentácie. Celozrnná raž v kvásku predlžuje životnosť chleba.
Kváskový ražný chlieb mimoriadne chutný a vydrží veľmi dlho vláčny a čerstvý. Koniec koncov, aj kvások je najkvalitnejší, najsilnejší, práve z ražnej múky. Ako v prípade každej inej obilniny, aj ražná múka je bohatšia na svoje minerály a ostatné látky vo svojej celozrnej podobe.
Výhodou pre začínajúcich pekárov je aj to, že cesto z ražnej múky sa nemiesi, len mieša, netvaruje sa ani nestáča, len sa preloží do misy na pečenie. Napriek jednoduchému tvaru a absencii ozdobných prvkov vám garantujem, že takú chuť a kvalitu, akú prináša kváskový ražný chlieb upečný doma s láskou, nedostanete ani v tej najluxusnejšej reštaurácii.
Vyskúšajte tieto recepty
- Kváskový ražný chlieb
- Kváskový špaldovo-ražný chlieb bez miesenia
- Kváskový ražný chlieb s vlašskými orechami
- Ražné medovníky