Raž

Raž sa ku nám dostala ako burina pšenice z juhozápadnej Ázie. Pre svoju odolnosť sa čoskoro stala jednou z najdôležitejších obilnín severných častí európskeho kontinentu. Dokonca jej nevadia ani suchšie poľnohospodárske oblasti. 

Čo raž obsahuje

Obsahuje vitamíny skupiny B ako každá obilnina, tiež niacín a minerálne látky, najmä horčík, draslík a vápnik. Horčík, rovnako ako B vitamíny, je zásadným minerálom pre pevné nervy a pomáha bojovať s depresiami. 

Okrem toho raž vďaka vyššiemu obsahu vlákniny znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, a to aj napriek tomu, že až zo 70% ju tvoria sacharidy. Pozitívne ovplyvňuje trávenie, čistí črevá a tým podporuje imunitný systém, ďalej osilňuje látkovú premenu a ochraňuje pečeň, zabraňuje vzniku žlčníkových kameňov. Podľa výskumov aj znižuje zápal pri metabolickom syndróme.

Pozitívne účinky raže

Medzi pozitívne zdravotné účinky raže, ktoré spomína tiež viacero výskumov, patria aj jej protirakovinové účinky, znižovanie rizika rozvoja cukrovky II. typu a srdcových ochorení. Pozitívny účinok majú aj na organizmus žien v mnemopauze.  

Tieto zdravotné účinky samozrejme nie sú bianko šekom ku nadmernej konzumácii alkoholu či iným stravovacím prehreškom, raž samotná nás nespasí. Bohužiaľ, raž obsahuje aj glutén, a preto by sa jej tí, ktorí trpia gluténovou intoleranciou či alergiou mali vyhnúť. 

Z ražnej múky síce nenapečieme biele koláče, ale voňavý perník áno. Germáni, Kelti a Slovania ju jedávali ako kašu. Môžete ju použiť aj na zahustenie polievok či omáčok, len počítajte s tým, že ich chuť bude iná – nie horšia ale iná – než na akú ste zvyknutý. V súčasnosti je najznámejšia azda v podobe ražného chleba. 

Ražný chlieb, najmä kváskový, ak mu pekár dopraje dostatok času a nechá ho kvalitne vykvasiť, je mimoriadne chutný a naviac, vydrží veľmi dlho šťavnatý a čerstvý. Koniec koncov, aj kvások je najkvalitnejší, najsilnejší, práve z ražnej múky. Ako v prípade každej inej obilniny, aj ražná múka je bohatšia na svoje minerály a ostatné látky vo svojej celozrnej podobe. 

Výhodou pre začínajúcich fanúšikov kváskovania je aj to, že cesto z ražnej múky sa nemiesi, len mieša, netvaruje sa ani nestáča, len sa preloží do misy na pečenie. Napriek jednoduchému tvaru a absencii zdobných prvkov vám garantujem, že takú chuť a kvalitu, akú prináša kváskový ražný chlieb upečný doma s láskou, nedostanete ani v tej najluxusnejšej reštaurácii. 



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.