Sendvič s morčacím mäsom

Sendvič nemusí byť nezdravé rýchle občerstvenie, ak si ho pripravíte z kvalitných domácich surovín. V horúcich dňoch, keď apetít klesá ale nejaké tie výživné látky do tela dostať predsa len potrebujeme, môže byť práve sendvič skvelou voľbou ako sa nejesť ale neprejsť. 

Sendvič nie je žiadne nóvum, vznikol už v osemnástom storočí, keď anglický šľachtic John Montag, 4. gróf zo Sandviwchu, nechcel prerušovať hranie kariet a vyžiadal si na jedenie niečo, čo nevyžaduje prestieranie. Prvé verzie sendviču tak boli naplnené plátkami pečeného hovädzieho mäsa ale aj kúskami tuniaka a uhorky. Dôležité pre neho bolo, aby si pri jedení nezašpinil ruky. Hektický život storočia dvadsiateho a dvadsiatehoprvého priniesol rozmach popularity tohto jedla, ktorého výhodami je okrem iného to, že sa dá pohodlne zabaliť a zjesť kedykoľvek. 

My sme si doma obľúbili sendviče s pečeným mäsom natenko nakrájaným alebo natrhaným. Okrem toho, že nemusíme siahať po žiadnych upravovaných údeninách alebo konzervách, je to príjemný spôsob ako spotrebovať zvyšky napríklad z obedu, keď zvýšilo mäsa pre dvoch málo a pre jedného veľa. 

Najlepšie mäso na sendviče je už spomínané hovädzie, ale aj kuracie či morčacie. Ja osobne mám práve morčacie najradšej. Má jemnú chuť, rýchlo je upečené, má nízky obsah tuku a vysoký obsah bielkovín. Je ľahko stráviteľné a dá sa pripraviť na tisíce spôsobov. Dokonca, ako bonus naviac, morčacie mäso obahuje dvakrát toľko železa ako kuracie mäso. Ak teda chodíte darovať krv alebo máte nedostatok červených krviniek, určite morčacie mäso zaraďte do svojho jedálnička. 

Suroviny

  • 800 g morčacích pŕs vcelku
  • 4 – 6 strúčkov cesnaku 
  • 1 lyžica medu
  • 100 g masla 
  • 1 citrón
  • Soľ
  • Mletá štipľavá paprika (prípadne chilli alebo kajenská paprika, podľa chuti)
  • Rozmarín

Postup

Morčacie prsia som omyla, osušila, osolila, posypala červenou paprikou a nakrojila. Do nakrojených výrezov som vložila plátky cesnaku a vetvičky čerstvého rozmarínu. Namiesto rozmarínu môžete použiť aj inú obľúbenú bylinku. 

Takto pripravené mäso som položila do misy na pečenie, na ktorej dno som dala nakrájaný citrón. Mäso som poliala zľahka roztopeným maslom s medom, zakryla a piekla pri teplote 200°C pol hodiny. Potom som mäso odkryla a piekla ešte dvadsať minút, pričom som ho asi dva – trikrát poliala vytvoreným výpekom. 

Hotové mäso odporúčam zabaliť do alobalu a nechať ho pol hodinu odstáť. Je potom šťavnateješie. Podávať ho môžete hneď zatepla kľudne aj so zemiakmi či cestovinou alebo kus-kusom či inou prílohou. 

A studené mäsko si potom môžete natrhať po vlákne na ten sendvič. Ja som použila náš kváskový ražno – špaldový chlieb so semienkami. Dva tenučké plátky objímajúce mäso a zeleninu nás zasýtili viac než slušne. Škoda, že teraz zase aj pol dňa nebudem hladná, ten sendvič mi fakt chutil!



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.