Slepačia polievka a ragú

Mnohé sa v živote mení a mnohé ostáva nemenné napriek všetkým zmenám. Slepačia polievka je klasika v našich hrncoch, ragú v rôznych obmenách sa vracia na naše taniere s príchodom dní, keď ešte svieti slniečko, ale už s prekvapením naťahujem podvečer ponožky.

Slepačia polievka zahreje telo a pohladí dušu. Prináša pocit pohody, pomáha spomaliť a uľavuje ubolenej hlave aj nervom. Čosi sa zje, a pár litrov vývaru putuje do mrazáku ako zásoba na neskôr.

Jedna z vecí, ktoré sa nemenia, je aj plynulé varenie v mojej kuchyni. Mäso oberiem, kosti odložím pre maškrtného kocúra. Obraté mäso buď odložím do mrazáku, ak ma náhle povinnosti odvolajú na pár dní z domu, alebo ho premením na ragú hneď. Je to jednoduché a výsledok presne zodpovedá predjesennej nálade.

Slepačie ragú

Na oleji nechám zosklovatieť cibuľu a cesnak s trochou rasce. Ošúpem a na tenké kolieska nakrájam mrkvu, pridám na olej a tiež nechám rozvoniať. Pridám natrhané mäso zo uvarenej sliepky, podlejem vyvarom len toľko, aby mäso nebolo prekryté, a chvíľu podusím.

Vezmem za hrsť usušenej majoránky a trením dlaní ju nadrobím do hrnca. Primerané množstvo hrášku doladí mandalu chutí. Ešte trochu čierneho mletého korenia a tri deci domácej paradajkovej omáčky. Tento rok v nepikantnej verzii, bez paprík, len čisté rajčiny, cesnak a cibuľa, trochu octu, cukru, soli. Ale nič nepokazíte ani pretlakom, len potom treba trošku viac vývaru.

Celú panvicu, v ktorej varím ragú dávam totiž na hodinu a pol do rúry na nízku teplotu, stačí 130 – 150°C. Počas celej precedúry je hrniec zakrytý.

A čo k tomu?

Za mňa číslo jeden sú domáce gnocchi, manžel trvá na ryži a obaja máme radi čerstvé bagety a ešte radšej náš kváskových chlieb. Pre mňa je absolútnym víťazom v chladné predjesenné poludnie cesnaková hrianka s ragú, podávaná ako bruschetta. Jednoducho geniálna kombinácia.

Ešte by to chcelo pohár vína. Toto jedlo je ľahké, takže by som siahla po Peseckej Leánke. Keby mi ju niekto nebol vypil! Tak hádam sa nedopustím faux pas keď zhreším s mojim obľúbeným veltlínom.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.