Sušená bedľa jedlá

Bedľa jedlá sa zdá byť favoritom náhodných hubárov. Vďaka jej obrovskému klobúku je neprehliadnuteľná a nezameniteľná. Za krátku chvíľu má človek plný košík. Aj keď priznávam, my nechodíme ani len na tie bedle, ale zásobili nás milí susedia.

V kuchyni naraz ten plný košík môže spôsobiť dilemu, čo s toľkými hubami. A tak sa kuchári aj kuchárky pustia do vyprážania, možno urobia nejakú polievku a jedna dve bedle skončia v praženici.

Ešte vám nejaké bedle ostali? Ozaj, a čo robíte s nožičkami? Ja hubové korenie, a nielen z nožičiek.

Hubové korenie

Bedľa jedlá je aromatická huba, preto sa oplatí nožičky, ktoré by ste inak vyhodili, ake aj klobúky, ktoré už nevládzete či nestíhate jesť, usušiť.

Klobúk aj nohy rozkrájam na menšie kusy a rozložím v jednej vrstve na plech, ktorý som pokryla papierom na pečenie.

Vložím do mierne rozohriatej pece. Kto používate elektrickú rúru, tak 50°C a pootvoriť dvierka. V peci sa huby sušili 4 hodiny, ale čas je len orientačný. Podstatným ukazovateľom je, že huby sú suché.

Oplatí sa nechať ich chvíľu na plechu vonku. Keď vychladnú, tak možno zistíte, že nie sú 100% suché. Môžete ich už premiešať, pomrviť, inak usporiadať, a vložiť ešte na pár minút do pece alebo rúry.

Prášok alebo korenie získate tak, že sušinu jednoducho podrvíte v dlani, ide to jednoducho. A čo s tým korením? Do polievky, do omáčky, na cestoviny, do bramboračky, je to na vás.

Toto hubové korenie sa u nás dostalo okamžite na špičku kuchynskej hitparády a stretnete sa s ním aj v ďalších receptoch Spoza plota. Stačí a prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.