Tekvicové šúľance

Jesenné menu hrá farbami prírody. A je niečo jesennejšie ako tekvicové šúľance? Tekvicové šúľance sú všedným, a predsa slávnostným jedlom. Všedným sa môžu javiť, pretože na jeseň je svet zaplavený tekvicami. A slávnostným budú pre každého, kto si dokáže uvedomiť, že je účastný zázraku, keď z maličkého semienka vyrastie rastlina s plodmi tak obrovskými, že nasýtia celú rodinu.

Detstvo, babka, prázdniny a šúľance

Šúľance sú jedlom, ktoré mnohým dospelým pripomenú detstvo, babičku, prázdniny. Nikdy nezabudnem, ako sme makové šúľance so slivkovým lekvárom jedli z jedného taniera s viceprezidentom jednej medzinárodnej spoločnosti. Jeho let riadne meškal, celá partia schôdzujúcich viceprezidentov naňho zabudla a odišli z kancelárie vlastne ešte pred jeho príchodom.

Trochu mrčal, že ho okašlali, veď mali ísť na spoločnú večeru. Vzala som ho teda na potulky večernou Bratislavou a v reštaurácii, ktorú si vybral počas prechádzky, sme sa navečerali. Po večeri dostal maškrtný šéf chuť na dezert. Šúľance, ktoré vybral, som s poďakovaním odmietla.

Dobre. Tak jeden tanier a dve vidličky!

Napichujúc mäkké sladké šúľance na vidličku som počúvala pána viceprezidenta pre legislatívu, ako jeho nemecká babka robila také isté šúľance. Aký je rád, že ho kolegovia zabudli, lebo šúľance jedol u nej naposledy, keď mal štyri roky.

Zdvorilostný rozhovor sa zmenil na ľudský rozhovor. Kým sme dojedli, smiali sme sa na historkách zo života, ako starí kamaráti. A pán viceprezident odvtedy nevynechal jedinú príležitosť prísť zase do Bratislavy. Netrvalo ani pol roka, a pricestoval aj s výkvetom svojho legislatívneho tímu z celého sveta, čo teda bola v našom korporátnom mikrosvete veľká česť, ktorú si nechcela nechať ujsť žiadna krajina.

Tekvicové šúľance

Recipe by Kuchyňa Spoza plotaCourse: Recepty, Zeleninové
Porcie

4

porcie
Príprava

30

minutes
Varenie

20

minutes
Celkom

50

minutes

Budete potrebovať

  • 1/2 tekvice hokkaido

  • 300 g zemiakov varených v šupe

  • 300 g hrubej múky

  • 1 vajce

  • Maslo

  • Soľ

Pracovný postup

  • Ako prvé si uvarím zemiaky v šupe. Radšej si vyberám menšie, ktoré sú uvarené aj vychladené rýchlejšie.
  • Kým sa varia zemiaky, rozkrojím tekvicu, vydlabem jadierka, nakrájam ju na plátky a dám piecť do rúry na 200 °C. Pečiem aj so šupou, bez oleja, bez korenín, bez soli.
  • Uvarené a vychladnuté zemiaky ošúpem a nastrúham, mäkkú tekvicu popučím vidličkou, obe suroviny zmiešam.
  • Popučenú tekvicu a zemiaky vysypem na pracovnú dosku, do stredu urobím jamku, pridám múku, zase urobím jamku a pridám vajce, soľ. Začnem miesiť cesto. Podľa vodnatosti zemiakov a tekvice pridávam múku dovtedy, kým cesto nedrží spolu. Len pozor, aby cesto nebolo priveľmi tuhé, inak budú šúľance po uvarení tvrdé.
  • Keď je cesto pripravené, dám zovrieť vodu, aby bola pripravená, keď ju budem potrebovať.
  • Odtrhujem z cesta primerané kusy a formuje šúľky. Tie následne narežem na menšie kusy, ktoré šúľam individuálne.
  • Pripravené šúľance vložím do vriacej vody, kde ich varím, kým nevyplávajú na povrch.
  • Na panvicu dám roztopiť maslo. Keď sú šúľance hotové, tak z vody ich vyberám naberačkou cez sitko a dávam priamo na horúce maslo, kde ich trošku opražím.
  • Hotovo!

Poznámky

  • Tekvicové šúľance si môžete vychutnať ako samostatné jedlo, napríklad so slivkovým lekvárom a makom alebo s tvarohom a škoricou. Výborné sú ale aj ako príloha napríklad ku pečenému mäsu a kapuste.

Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.