Tekvicové sušienky

Čistá váha bielých tekvíc sa po očistení a postrúhaní sa blížila 4 kilám. Čo s toľkou tekvicou, keď prívarok chutí len mne? Chcelo by to nejaký recept, kde jej miniem veľa a chutiť to bude každému. Pátrala som v kuchárskych knihách aj na internete, až som natrafila konečne na recept, ktorý vyzeral sľubne.

Tekvicové sušienky

  • 150 g hladkej múky
  • 60 g cukru (= 6 polievkových lyžíc)
  • 2 vajíčka
  • 100 g masla
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 200-250 g postrúhanej tekvice
  • 100 g nasekaných orechov (podľa chuti)
  • Mletá škorica (podľa chuti)

Cukor, vajíčka a tuk vymiešajte vareškou na hladký krém. Primiešajte do neho múku zmiešanú s práškom do pečiva a mletou škoricou. Z nastrúhanej tekvice vyžmýkajte rukou vodu a primiešajte ju do cesta. Nakoniec primiešajte nasekané orechy. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Pomocou lyžičky klaďte na plech vystlaný papierom na pečenie malé hrudky cesta. Nechávajte medzi sušienkami dostatočné medzery, aby sa pri roztečení nepolepili. Pečte približne 10 minút.

Variácie

Na prípravu týchto tekvicových sušienok môžete použiť:

  • ovsenú alebo špaldovú múku namiesto bielej hladkej
  • sušený mletý zázvor alebo vanilku namiesto škorice
  • kúsky čokolády namiesto orechov

Sušienky vďaka tekvici nie sú tvrdé ako píškót ale vláčne. Výborné sú s lekvárom aj samotné, len tak ku káve. Rada som ich nosila so sebou na cesty, pretože sa nemrvili a nemusela som si kupovať presladené pečivo či keksy, ktoré sú naviac balené v neekologických obaloch. O tom, ako krásne pri pečení bude voniať vaša kuchyňa, azda netreba nai hovoriť. A vlastne, tekvicové sušienky môžu byť aj sezónnym jedlým darčekom pre vašich priateľov alebo rýchlym pohostením pre nečakanú návštevu.

P.S.: sušienky môžete pripraviť aj zo zmrazenej tekvice, stačí ju len rozmraziť a vyžmýkať.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.