Tri paradajkové metafory

Voňavé, zdravé, chutné. Jedna z chutí leta. Paradajky sú však nielen chutné a zdravé, ale aj inšpiratívne. Nemyslíte? Počas dlhých hodín čistenia a varenia paradajkovej šťavy mi veru napadne všeličo. 

Vedomosti a múdrosť

Jedna vec je niečo vedieť, niečo iné je byť múdry. Sú paradajky ovocím alebo zeleninou?

Podľa botanickej definície je paradajka ovocím, pretože vyrastá z kvetov a obsahuje semienka. Takže vlastne aj paprika, feferónky, uhorky a tekvica sú ovocím. Botanika za zeleninu považuje tie rastliny, z ktorých jeme listy, stonky, korene. 

Ale je tu ešte pohľad z kuchyne! Kulinári za ovocie považujú plody so sladkou dužinou, ktoré je možné použiť vo varení či jesť samostatne ako dezert. Paradoxne, práve zeleninu som však do dezertov použíla. Mrkvová torta či čokoládové brownies s cvikľou sú neodolateľné rovnako ako romantické ružové muffiny

Koncom 19. storočia vyhlásil americký súd paradajku za zeleninu, pretože sa konzumuje s hlavným jedlom. Europarlament v roku 2011 však rozhodol, že paradajky sú ovocie.  

“Vedomosti hovoria, že paradajka je ovocie. Múdrosť je nedať ju do ovocného šalátu”, povedal britský žurnalista Miles Kington.

A ja dodávam – je fuk čo je čo, hlavne varme s láskou a buďme vďační, kým máme pre koho variť.

Dobrý recept je polovica úspechu

Ako školiteľka manažérskych zručností som často s účastníkmi školení diskutovala, ako sa vyhnúť frustrácii na obidvoch stranách. Okrem iného, kľúčom ku pohode na pracovisku je komunikácia, a ich schopnosť správne odkomunikovať úlohy tak, aby boli správne pochopené. Vždy sme sa nasmiali keď sme si v nácvikovej časti overovali, ako (ne)zrozumiteľne inštrukcie dávame. Čím náročnejšia úloha, tým dôležitejšia je jasnosť inštrukcie. Keď dvaja hovoria to isté, nie je to to isté. A to o príjmači a vysielači tiež všetci poznáme a manažérova zodpovednosť je, aby vysielanie naladil na prijímač. 

Niekedy nestačí povedať, treba aj napísať, nakresliť, odfotiť, zoradiť do odrážok či natočiť video, ukázať požadovaný výsledok. Potom sa pracuje jedna radosť. 

V kuchyni je takouto inštrukciou recept. Už päť rokov zaváram v lete litre paradajkovej omáčky. Je mierne pikantná, používam ju na cestoviny aj pri pečení mäsa, skrátka všade. Keď som však túto omáčku varila prvýkrát, tak som natrafila na tak zlý recept, že namiesto omáčky som mala litre ružovej slanej vody, ktorú som mohla akurát tak vyliať. 

Vtedy som to takmer vzdala. Škoda paradajok, hovorila som si, a zmierovala som sa s tým, že už navždy budem moje lasagne a domáce baked beans robiť s kupovanou chemickou omáčkou. Našťastie, našla som si mentorku, vlastne – poradila som sa na trhu s pani, ktorá už má podľa všetkého odvarené viac než dosť. A hoci som fanúšikom nových technológii a noviniek všeobecne, pri receptoch dám na skúsenosti starších. Hlavne, keď v ruke držia dôkaz, že im sa to podarilo. Hustú paradajkovú šťavu, vlastne už pretlak. 

S paradajkou je život ľahší

Nemám teraz na mysli môj obľúbený drink Bloody Mary, ktorý som mimochodom už strašne dávno nepila! Moja pozornosť sa upiera na kuchynský časovač, ktorý pripomína, že je čas vypnúť sporák alebo ubrať plyn. V kanceláriach sa tento časovač uplatní tiež. Ako? O tom hovorí technika riadenia vlastného času nazvaná POMODORO. A nepotrebujete na ňu ani žiadnu appku, stačia obyčajné hodinky. 

Prvý pomodoro cyklus trvá 25 minút. Počas nich sa intenzívne sústredite na to, čo robíte, nedáte sa vyrušovať a keď sa chcete ísť napiť, tak si poviete, že tých pár minút to vydržíte. Po 25 minútach si doprajete 3 – 5 minútovú prestávku. Tým sa nemyslí, že si dáte nohy na stôl, ale prestávku si urobíte od toho, čo ste robili inou činnosťou. Odpoviete na e-mail kolegovi, vybavíte rýchly telefonát, idete sa napiť a tak podobne. Túto procedúru zopakujete 4x a doprajete si riadnu 15 – 30 minútovú prestávku. Inak povedané, po dvoch hodinách prerušovanej, ale intenzívnej a sústredenej práci, máte pauzu. Potom pokračujte ďalej.

Dá sa povedať, že za priemernú pracovnú dobu by ste mali zvládnuť plus mínus 4 paradajky, ale nevyhnutné to nie je. Možno vám bude stačiť naplánovať si s pomodorom len časť dňa a zvyšok venovať iným úloham. 

Pomodoro nie je všeliek, ale je to perfektný spôsob, ako sa zmotivovať a skrotiť nekonečný rad opakovaných úloh. Keď som napríklad sedela nad zoznamom 250 firiem alebo mien, ktoré som potrebovala obvolať, zanalyzovať výsledky a spísať z činnosti report, bolo mi do plaču. Zoznam sa zdal nekonečný. Po prvom pomodore som už vedela, koľko asi toho stihnem urobiť za 25 minút a koľko za 2 hodiny hodiny, urobila som si podľa toho plán a celá šťastná som sa pustila do práce. Mne totiž pomáha vidieť na konci dlhého tunela práce svetielko, kedy asi budem mať hotovo. Naviac som sa každých 25 minút tešila z toho, čo sa mi už podarilo urobiť. 

Keď sa to tak vezme, celý život je jedno veľké pomodoro, čas aktivity sa strieda s časom oddychu. Už teraz sa teším na jar, keď do prehriatej zeme zasadíme nové rastlinky paradajok. Medzičasom si užívame krátku záhradnícku prestávku. Veď aj príroda potrebuje oddychovať. 



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.