Vianočné pečenie: Koláče z vlašských orechov

Keď sme pozbierali naše prvé orechy spoza plota, bola som nadšená. Predstavovala som si, ako budem po večeroch sedieť a lúskať, variť si ráno ovsené a iné kaše s orechami a vypekať zákusky od výmyslu sveta. To bolo ešte predtým, než som zistila, aké zdĺhavé je lúskanie orechov a ako pomaly pribúdajú v miske. Čiastočne preto, že som z nich priebežne ujedala. Napokon sa mi ale predsa len podarilo nalúskať potrebné množstvo týchto výborných plodov a upiecť moje vytúžené orechové koláčiky. Diétne nie sú, ale chutia skvele!

Suroviny

  • 550 g polohrubej múky
  • 1 Hera (alebo maslo)
  • 125 g masla
  • 3 žĺtka
  • 250 g práškového cukru
  • 200 g pomletých orechov

Postup

V prvom rade chcem povzbudiť tie gazdiny, ktoré smutne zatvárajú recepty s mletými orechami. Keď nemáte mlynček na orechy ako ja, tak ich jednoducho nadrobno pomixujte v mixéri. 

Cesto som uhnietla rukou rovnako ako cesto na medovníky alebo linecké koláčiky. Podobne ako pri týchto koláčoch, aj teraz sa mi osvedčilo nechať cesto nejaký čas v chlade a až potom s ním pracovať. Ja som zvolila veľký formát, čisto zo sentimentu, zase som raz chcela v ruke držať veľký koláčik. 

Piekla som asi 10 minút pri 190°C, na plech šiel klasicky papier na pečenie. Ku orechom sa mi žiadal marhuľový lekvár, ale mrknite, čo vám nadelí vaša špajza. Podľa mňa budú tieto koláčiky výborne aj v malom rozmere a len pokvapkané  či poliate ozdobne čokoládou. 

Vianočné pečenie: Linecké koláčiky

Tri bielka z tohto pečenia, ak ich nepotrebujeme na nič iné, uložíme do mrazničky. Už o pár dní ich budeme potrebovať do chutných orechových bielkových suchárikov! 


Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.