Linecké koláčiky

Linecké koláčiky milujem odjakživa! Oproti našej základnej škole boli obchody ako v rozprávkovej knižke, pekne sprava doľava potraviny, zelovoc, mäsiarstvo, lahôdky a cukráreň. Samozrejme, vreckové sme ako deti nedostávali, a ak sme už aj nejakú tú korunku mali, tak nám bola zverená s čo najprísnejším zákazom minúť peniaze na sladkosti. 

Linecký koláčik v našej cukrárni stál presne jednu korunu. Bol mäkkučký, s červeným lekvárom, ktorý neodolateľne svietil uprostred a lákal oliznúť ho. Povrchu bol koláčik bohato posypaný práškovým cukrom. A bol tak veľký!

Skúsme spolu tieto Vianoce upiecť budúce krásne spomienky, voňavé a sladké, ktoré ostanú zapísané v pamätiach všetkých koledníkov a maškrtníkov, ktorí vás navštívia. Pripraviť pravé, klasické linecké cesto, je tá najjednoduchšia vec na svete. Stačí si pamätať pomer 3:2:1 plus žĺtok a hotovo. 

Suroviny

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g maslo
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 vanilkový cukor

Postup

Ja zvyknem maslo do múky nastrúhať na hrubom strúhadle a rukami uhnetiem cesto. To zabalím do fólie a uložím do chladničky na jeden alebo nevládzem aj na viac dní. 

Keďže pracujem pomerne rýchlo, tak si najprv rozohrejem rúru na 180°C. Kým sa zohrieva, tak z cesta odrežem približne polovicu. Vyvaľkám a vykrajujem koláčiky formičkou, ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečenie trvá približne 10 minút. Počas nich vyvaľkám a povykrajujem koláčiky z druhej polovice cesta. Je studené, takže sa s ním dobre pracuje. 

Potom nastáva najťažšia časť pečenia – neochutnávať, ale nechať koláčiky vychladnúť. Vychladnuté linecké koláčiky natieram lekvárom a ukladám do krabice vyloženou papierom na pečenie, do ktorého ich zľahka zabalím a držím v chlade, v miestnosti nevykurovanej, len zľahka temperovanej. Manžela požiadam, aby ich vyložil na čo najvyššie miesto, kam nedosiahnem ani z hokerlika a čakám na Vianoce. 

A čo s bielkom, ktoré zvýšilo? Ak ho nepotrebujem na nič iné, tak ho použijem na pečenie bielkových suchárov. Prácu mám pekne zorganizovanú podľa harmonogramu, takže všetko stihnem pripraviť v pokoji a pohode. Vyskúšajte aj vy! 


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.