dec 112018
Vianočné pečenie: Linecké koláčiky

Než sa pustíme do dnešného pečenia, musím vám povedať, že ja linecké koláčiky od detstva milujem! Oproti našej základnej škole boli obchody ako v rozprávkovej knižke, pekne sprava doľava potraviny, zelovoc, mäsiarstvo, lahôdky a cukráreň. Samozrejme, vreckové sme ako deti nedostávali a ak sme už aj nejakú tú korunku mali, tak nám bola zverená s čo najprísnejším zákazom minúť peniaze na sladkosti. 

Linecký koláčik v našej cukrárni stál presne jednu korunu. Bol mäkkučký, s červeným kyselkavým lekvárom, ktorý svietil uprostred a priam lákal oliznúť ho, a bol bohato posypaný práškovým cukrom. A veľký! Skúsme spolu tieto Vianoce upiecť budúce krásne spomienky, voňavé a sladké, ktoré ostanú zapísané v pamätiach všetkých koledníkov a maškrtníkov, ktorí vás navštívia. Pripraviť pravé, klasické linecké cesto, je tá najjednoduchšia vec na svete. Stačí si pamätať pomer 3:2:1 plus žĺtok a hotovo. 

Suroviny

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g maslo
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 vanilkový cukor

Postup

Ja zvyknem maslo do múky nastrúhať na hrubom strúhadle a rukami uhnetiem cesto. To zabalím do fólie a uložím do chladničky na jeden, ak nestíham alebo nevládzem aj na viac dní. 

Keďže pracujem pomerne rýchlo, tak si najprv rozohrejem rúru na 180°C. Kým sa zohrieva, tak z cesta odrežem približne polovicu. Vyvaľkám a vykrajujem koláčiky formičkou, ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečenie trvá približne 10 minút. Počas nich vyvaľkám a povykrajujem koláčiky z druhej polovice cesta. Je studené, takže sa s ním dobre pracuje. 

Medovníky už máte? Tieto zaručene stihnete!

Vianočné pečenie: Medovníky

Potom nastáva najťažšia časť pečenia – neochutnávať, ale nechať koláčiky vychladnúť. Vychladnuté linecké koláčiky natieram lekvárom a ukladám do krabice vyloženou papierom na pečenie, do ktorého ich zľahka zabalím a držím v chlade, v miestnosti nevykurovanej, len zľahka temperovanej. Manžela požiadam, aby ich vyložil na čo najvyššie miesto, kam nedosiahnem ani z hokerlika a čakám na Vianoce. 

Vianočné pečenie: Koláče z vlašských orechov

Bielko, ktoré ostalo z tohto pečenia odložím do mrazničky, ak ho náhodou práve nepotrebujem na nič iné. Ešte štyri a bude materiál na výborné sucháre! 


Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života. Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota. Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.