dec 082018
Vianočné pečenie: Medovníky

Márne si dávam každý rok predsavzatie, že s prípravami na budúce Vianoce začnem včas. Že štedrovečerné menu a nákupný zoznam nebudem plánovať v pokluse na cestách medzi školeniami a auditmi, ale najneskôr 15. decembra rozošlem vkusné vianočné priania a nebudem nestíhať pracovné úlohy. Na počítači nastavím automatickú odpoveď oznamujúcu pisateľom, že sa vrátim po Troch kráľoch, prajem krásne sviatky a všetko dobré do nového roka a pôjdem na vianočné trhy do Budapešte.

Potom v pohodlnej flanelke a s vlasmi v cope začnem upratovať a piecť, vyhadzovať staré veci a ukladať do krabíc napečené koláče. Predstavujem si, ako skúšam recepty na koláče z prastarej kuchárskej knihy, v pozadí hrajú vianočné koledy, rozvoniava punč a mandarínky. Realita je taká, že tento skvelý plán odkladám zase o rok a kruhy pod očami maskujem úsmevom. Keď prižmúrim oči, takmer ich nevidno. 

Prvé Vianoce spoza plota

Za malé víťazstvo nad časom považujem, že tento rok budem piecť priebežne a nie všetko naraz v jeden deň ako pred dvoma rokmi.  Tieto medovníky som pred dvoma rokmi piekla presne v deň Vianoc, takže krásne prevoňali chalúpku, ozdobili štedrovečerný stôl a dokonca sa dali aj jesť. Je pravda, že potom pár dní boli potvrdšie, ale v krabici s jabĺčkom rýchlo zmäkli a pochutnávali sme si na nich riadne dlho.

Suroviny:

  • 5 PL medu
  • 750 g hladkej múky
  • 350 g práškového cukru
  • 125 g masla
  • 4 vajíčka
  • 1 čl sódy bikarbóny
  • Perníkové korenie

Postup:

Cesto som vymiešala a zabalila do fólie. Dala som ho na  24 hodín do chladničky a potom som ho vyvaľkala na 0,5 cm. Piekla som pri 180°C a po upečení som potrela rozšľahaným vajcom. Keďže žiadny veľký maliar nie som, o cifrované medovníčky som sa ani nepokúšala. Ak ste na tom podobne, tak ich však môžete ozdobiť kúskom vlašského orecha v strede. Medovník v sebe ukrýva jednoduchú krásu. Chrumkavý upečený oriešok v strede ma núti ohrýzať ho od okrajov do stredu tak, aby som orech zjedla až na koniec.

Tak, medovníčky by sme mali. O týždeň upečieme linecké koláče a začneme zbierať bielka na orechové sucháre, ktoré upečieme ako o dva týždne, ako posledné. Deň pred vianocami stačí piecť aj moje obľúbené krkonošské cukroví, už teraz sa mi zbiehajú slinky! Nevynecháme ani kváskovú vianočku, makovník a biely kysnutý koláč namiesto chleba. Cítite už tú vôňu vanilky, citrónovej kôry, a škorice? Kto bude piecť so mnou?


Martina Javůrková

Milujem pečenie, varenie a experimentovanie v kuchyni. Nové recepty skúšam neúnavne a skúmam metodicky, ako som sa to naučila počas rokov, keď som študovala chémiu. Rovnako milujem náš vinohrad a záhradu, mojich obrovských učiteľov. K životu mám celostný prístup a baví ma objavovať paralely biznisového a kuchynského prostredia. Príroda mi je inšpiráciou, v ktorej sa spoznávam metafory života. Svoje dve vášne - biznis a jednoduchý vidiecky život - som pretavila do životného štýlu. Aj preto sú dnes všetky služby mojej spoločnosti dostupné doslova a dopísmena spoza plota. Vediem odborné HR a manažérske školenia, pôsobím ako špecialista pre ochranu osobných údajov podľa GDPR, poskytujem poradenské služby firmám aj jednotlivcom. Medzi ne patrí kariérny koučing a individuálne programy pre začínajúcich podnikateľov alebo tých, ktorí uvažujú, že prejdú zo zamestnania na voľnú nohu a nevedia kedy, ako a či vôbec. Ak ma potrebujete pracovne, zabehnite na www.dimensions.sk - môj firemný web.


Write a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.