Višňová bublanina

Bublanina je asi najobľúbenejším koláčom. Jej príprava je rýchla, jednoduchá, zvládne ju aj začiatočník a chutí vynikajúco s akýmkoľvek ovocím. Tento konkrétny recept používam pri príprave bublanín z kyslejšieho ovocia, ako napríklad z rebarbory alebo višní.

Na našom pozemku rastú višne obrovské aj malé, šľachtené aj divoké. Na jar nás tešia bielymi kvetmi, ktoré na dlhých konároch tvoria vstupnú slávobránu do vinice. Niekoľko ich rastie po hranici pozemku. Kým boli zarastené náletovými krovinami, nechávali sme plody pre vtáčiky, nech si aj oni zobnú. Tento rok však bola úroda štedrejšia, a tak sme si nazbierali aj pre seba.

Špekulovala som, že zavarím nejaké čatní alebo pár višní usuším na zimu, môj muž ale podmienil pomoc pri zbere bublaninou. Bez jeho pomoci som si mohla odtrhnúť pár kúskov ovocia z najnižších vetiev, ale tie najväčšie, najsladšie rastú hore. A tak som sa upísala.

Bublanina – cesto:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 biele jogurty

Toto cesto je fakt výborné, pretože je pevné, nemrví sa a pritom je krásne nadýchané.

Postup

Najprv vykôstkujem umyté višne. Sú síce eko-bio nestriekané, ale od prachu ich umyť treba. Na kôstkovanie mám už niekoľko rokov šikovný kôstkovač, s ktorým si trúfam vykôstkovať akýkoľvek objem ovocia a ešte ma to bude aj baviť.

Rúru rozohrejem na 180°C, potom sa pustím do prípravy cesta. Je to totiž, ako som spomínala, dosť rýchly proces, stihnete to pohodlne, kým sa rúra. nahreje.

V mise rozbijem 2 vajíčka a pridám cukor. Vyšľahám ručným šľahačom do peny, pridám olej, zašľahám a pridám jogurt. Používam smotanový grécky jogurt a keďže ho kupujem v pollitrových kýblikoch, odhadom dávam 3 – 4 kopcovité lyžice. Keď sú tieto mokré suroviny zmiešané, pridám múku, nasypem na hromádku prášok do pečiva, trochu zamiešam prstom povrchu a zašľahám múku. Vznikne pomerne riedke, nie však tekuté cesto.

Tip: Ak chcete, aby vaša bubulanina mala krásnu farbu, tak použite domáce vajíčka a kvalitný, za studena lisovaný panenský repkový olej.

Cesto vylejem na plech vyložený papierom na pečenie. Ak chcete, môžete plech klasicky vymazať a vysypať múkou, je to jedno. Ja používam skôr väčší plech, pretože mám rada koláče skôr tenšie, aby vrstva ovocia nebola v pomere ku cestu príliš skromná.

Ovocie poukladám nahusto na cesto, kto chce, môže posypať vanilkovým cukrom. Ak používate rebarboru, tak to určite odporúčam, inak je fakt kyslá.

Posledným krokom je posypanie ovocia drobenkou alebo mrveničkou. Tú pripravujem z polohrubej múky, masla a kryštálového cukru. Všetkého dávam primerane, tak aby som získala dostatočne sladkú a drobivú zmes, ktorá je ale zároveň trochu maslová. A radšej nech jej je trochu viac ako menej. Drobenka sa pri pečení pekne dochrumkava opečie. Možno aj preto polovica môjho veľkého plechu zmizla sotva bublanina vychladla.

Inak, včera som si pri obhliadke všimla štyri mladé slivky, ktoré sa donedávna skrývali v húštinách. Asi tiež z rodu divokých. Plody sú zatiaľ sú malé a zelené, ale ak dozrejú, tak celkom isto skončia na tomto istom ceste. So zvyšnými višňami mám ešte svoje plány a vy sa môžete tešiť na ďalšie recepty.



Prihlásením súhlasite  so spracúvaním osobných údajov podľa našich zásad o spracúvaní osobných údajov.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.