Vôňa koláča

Vôňa septembra v našom kraji je nezameniteľná. Doslova na nás padá ako ranný opar z hôr, ako lístie, orechy, jablká a hrušky zo stromov. A potom stúpa zo zeme, z ktorej vyrastajú černejúce hlavy zmoknutých slnečných a vysušených kukuričných klasov. Vôňa dymu z komínov po prvom kúrení a vôňa dreva z dvorov rozťahuje kútiky úst do úsmevu. O tom, že je september, nás však uisťuje hlavne nádherná, sľubná vôňa koláčov.

Nadýchuť sa dôvernej vône koláča, ktorý vzniká vylisovaním hrozna je privilégium, ktoré majú živí. Ďakujem za každý nový ročník!

Tých koláčov je čoraz menej. Zdá sa, že stále menej ľudí lisuje hrozno.

Neviem to zmeniť, učím sa s tým žiť. Teším sa z každého jedného koláča, ktorý mi rozvonia pri potulkách, prechádzkach a pochôdzkach. 

Hej, hovorím o koláčoch, ktoré vznikajú vylisovaním hrozna. Pevný valec zo šupiek hrozna, ktorý ostane na lise a prináša úľavu, lebo máme za sebou ďalšiu etapu mnohých prác zo dňa oberačky.

Je to magický proces, keď ostrihaný pahýľ otvorí na jar oči, ako antény vyšle do sveta prvé lístky, prvé krehké letorasty. Zazelená sa a nasadí kvety, pretvorí ich na malé tvrdé zelené bobuľky v budúcich strapcoch. A tie rastú ako čarovný balón. Nalievajú sa šťavou, pevnejú im šupky a strapina rastie tak, aby sa plné bobule pomestii na strapec. Pevné šupky sa stenčujú ako koža stárnuceho človeka, priesvitnejú a lákajú osy. 

Vtedy je ten čas. Odstrihnúť, pomieť a vylisovať, vdychovať lačno vôňu cvrčiaceho sladkého muštu ladeného vôňou pivnice. Alebo aj nelisovať, na šupkách nechať kvasiť. 

Ten moment, keď sa krásny strapec premení na mušt, je krásny a smutný zároveň. Ďalší rok. Ďalší ročník za nami. Alebo pred nami? V živote je koniec koncom, ale pri víne to nie je nikdy isté. Koniec hrozna je začiatkom vína. Cesta vína začala momentom vysadenia hrozna, končí momentom vypitia, medzitým má tisíce drobných krokov.

Zabudli nám povedať, že nielenže nevstúpime dvakrát do tej istej rieky, ale ani víno nepijeme dvakrát to isté. Každá fľaša vína má svoj jedinečný príbeh, emóciu a spomienku. Keď pijeme naozajstné víno, rozprávame sa priamo so životom. 

Tak zase o rok pri lise! 


Chcete viac takýchto tipov a receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.